Bostäder endast för rika?

Idag rapporterar tidningarna om att bostadspriserna fortsätter att stiga. Borgarregeringens politik har de konsekvenserna. Detta bl.a. för att:

1. Borttagandet av subventioner till bostadsbyggen leder till minskat byggande och färre bostäder på marknaden.
2. Färre bostäder på marknaden ger dyrare bostäder då efterfrågan är mycket stor
3. Ombildning till bostadsrätter från hyresrätter innebär att allt fler bostäder kräver pengainsatser. Detta gör också bostäder dyrare.
4. En grupp människor i Sverige har fått väldigt mycket mer pengar genom att borgarna sänkt skatten för rika (fastighetsskatten och förmögenhetsskatten). Dessa kan bjuda allt mer pengar för de få bostäder (i förhållande till behovet) som finns till salu.
5. Ovanstående förhållanden leder till att byggandet främst kommer att inriktas mot att huvudsakligen bygga bostäder för rika. En ond cirkel skapas.

Ett eventuellt avskaffande av hyresregleringen och införande av marknadshyra, vilket Mats Odell vill, kommer att förvärra situationen ytterligare. Då kommer även hyran för hyresrätter att bli väldigt dyra i många stadsdelar i främst de större städerna.

Det kommer att finnas tillräckligt med bostäder för de som är rika. Men inte många nog för att räcka till de som har sämst ekonomi. Vi kommer att få kåkstäder igen. Det är borgarregeringens fel. Med sin politik riktad mot arbetare och fattiga.

Borgarmedia: E24a, E24b, DN1, DN2
Bloggat: Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • TOMMY RYDFELDT

  För det fösta: Sänkning av fastighetsskatten drabbar inte rika. Vet du att ca: 50% av svenskarna bor i småhus? Till detta kommer de i bostadsrätt. Är alltså en mycket klar majoritet av svenskarna, som äger sina bostäder, rika?

  Många tror att sådär 50% bor i hyresrätt i landet vilket alltså är fel.

  1996 var statens subventioner för räntebidrag 26 miljarder. Göran Persson sedan Åsbrink, Ringholm och Nuder var finansministrar. Bidragen drogs ner och när Anders Borg blev finansminister var de nere i 1,7 miljarder.

  Så det är de sista 1,7 miljarder som betyder så mycket inte de första 24,3 som togs bort av (s) i amarbete först med (c) och sedan med (v) och (mp). Konstigt…

 • Anders_S

  Ja, även vanligt folk tjänar på att fastighetskatten sänkts. Om man bor i villa allstå (som jag gör). Men de som tjänar mest är de som har stora villor och tomter.

  Ja, vi är överens om att sossarna är skyldiga också. Dessutom tror jag att vi är överens om att det finns en del problem med fastighetsskatten som den såg ut förr, exempelvis vid kustnära boende.

  Jag visste att den vanligaste boendeformen i Sverige var småhus. men inte hur stor den andelen var/är.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » SD ska bemötas med sociala argument()