Judar i USA överger Israel

En undersökning i USA visar att stödet för staten Israel bland landets judar minskar starkt. En majoritet av de under 35 år år anger att det inte vore en personlig katastrof om Israel upphörde att finnas till. Bland personer över 65 år gamla säger 77% av det vore en personlig katastrof.

– För vår föräldrageneration var den betydelsefulla frågan hur vi bryr oss om Israel. För ”generation Y”, de som fötts efter 1976, är frågan varför ska vi bry oss om Israel? kommenterar vice ordföranden i Bronfmanstiftelsen, Roger Bennett.

Det finns cirka 6 miljoner judar i USA. Överväldigande majoriteten av dem finns i New York som är en stad där huvuddelen av befolkningen är emot kriget i Irak. Fortfarande finns det delar av staden där judarna dominerar och sätter sin prägel på allt. De ortodoxa judarna i stadsdelen Williamsburg till exempel. Undersökarna säger att de inte frågat ortodoxa judar om deras inställning till Israel då stödet för den israeliska statsbildningen är så starkt i dessa kretsar. Det är dock en sanning med modifikation, då en av de största ortodoxa grupperna inte stöder Israel som en fysisk stat.

Frågan är när de europeiska politikerna ska följa USA:s unga judar och överge allt stöd till apartheidstaten Israel. Det är dag satt göra det. Och att upphöra med bojkotten av Hamas. Mona Sahlin kanske kan gå i spetsen. Hon har ju uttalat att det inte vore fel att träffa Hamas.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 svar på “Judar i USA överger Israel”

  1. ”Fortfarande finns det delar av staden där judarna dominerar och sätter sin prägel på allt.” Tror du detta??? Sounds like 1930s German media! Jonas

  2. Jonas: du har aldrig varit i New York va? Eller i stadelen Williamsburg på Brooklyn i New York? Eller lästa Nina Solomins bok om de ortodoxa judarna i Williamsburg?

    För hade du varit i New York eller läst hennes bok had du inte skrivit din kommentar.

Kommentarer är stängda.