Inget stöd åt islamister eller Vilks

Yttrandefriheten måste försvaras och den ger Nerikes Allahanda rätten att publicera Lars Vilks Muhammed-teckning. Yttrandefrihet och konstnärlig frihet ger Vilks rätten att gör en ful Muhammed-teckning. Men man ska inte utnyttja yttrandefiheten för att skymfa religioner, människor och folk. Det tycker jag vissa tidningar gjort, dock Svenska Dagbladet har själv motiverat varför de inte vill publicera Vilks teckning. Och det är just den anledning som jag nämnde. Yttrandefriheten måste användas med besinning. Bara för att man får göra någonting, måste man inte göra det.

Muslimerna har rätten att demonstrera mot teckningen. Men man har inte rätt att hota döda någon. Och det gör inte heller islam, svenska muslimer eller majoriteten av muslimer, som ju faktiskt aldrig har hört talas om Lars Vilks, Sverige eller rondellhundar. På något sätt överdriver vi svenskar vår egen betydelse, betydelsen av en minitidning på landet och en puckad konstnär i Skåne. Vi borde egentligen sluta bry oss. Hotet är inte seriöst. Fast nån mentalsjuk kan ju förstås ändå försöka mörda Vilks. Men sett i perspektiv till islams förhållande till oss är det hela betydelselöst.

Läs också: Islam och Sverige, Svensken, islam och rondellhundar, Rasism, islamofobi och yttrandefrihet (i det sista inlägget utvecklar jag varför man varken ska ge Vilks eller islamister stöd)
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, DN1, DN2, DN3, DN4
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Arof

  Hej
  Dom flesta människor i Sverige som vill leva ställer sej inte på spåret famför ett framrusande tåg o tror att man överlever.
  Gyllandsostens äventyr kostade ett antal människoliv, stora förluster för ett antal företag o negativ inställning till Danskar i den muslimska världen.
  Man kan ha hur rätt som helst men man skall inte leka med islam. En fatma som utförs ger direktinträde till himlen så pengar har liten effekt på utförandet.
  Faran med fatman är att oskyldiga människor kan stryka med.
  Man kan fråga sej hur nödvändigt är det att skända deras heligaste som har gjorts. Antar att Vilks ville bli känd o sätta en massa på spel för att tjäna pengar själv.
  Jag rekommderar att dom inblandade under resten av sina liv alltid kollar vem som finns bakom för en fatma gäller tills personen är död.
  Man kan se hur det gick i Holland med van Goog
  Det man kan lära sej av det inträffade är att konstsnärer o journalister inte kvallefiserar sej till att ha yttrandefrihet.
  Hitler försökte erövra världen med vapen, muslimerna tänker erövra världen genom demokratiska val om vi inte gör något åt den möjligheten.
  Temporära uppehållstillstånd o återvändande när faran är över.
  Jag har tillbringat mer än ett år i muslimska länder o har där träffat många trevliga människor o lärt mej att vissa saker måste man acceptera för att överleva.
  Vi skall vara mycket rädda om vår öppna frihet o demokrati.

 • Ken

  Av det enkla skälet att varje människa som offentligt kritiserar islam riskerar dödsdomar borde varenda tidning publicera liknande bilder, överallt, hela tiden! Yttrandefriheten är en grundval i ett fritt och öppet samhälle. Det är oerhört viktigt att fritt få kritisera, håna och häckla, politiska och religösa idéer och så länge islamister (länder och/el militanta organisationer) tror sig kunna diktera villkoren för väst genom att mörda och/eller hota att göra det är den här typen av diskussioner livsviktiga!!

  Vilks hund var dessutom rätt trist och intetsägande, till skillnad från Jyllandspostens teckningar som tog upp debatten om människor som spränger sig själva och oskyldiga i guds namn. Men det spelar ingen roll. Genom att han gör det och genom att debatten nu flammar upp igen har vi chansen att definitivt ta ställning och visa att varken dödshot, brända flaggor eller attackerade ambassader kommer att hindra oss ifrån att försvara vår rätt att tala fritt.

 • Anders_S

  Att man kritiserar islam offentligt innebär inte att man blir utsatt för hot. De flesta muslimer tänker inte ens så.

  Man ska aldrig göra saker som uppenbart och i onödan sårar andra människor. Det gäller kristna och judar såväl som muslimer.

 • Pingback: Vänstern, islam och yttrandefriheten | Svensson()