PR-byrå smutskastar hamnarbetare

Den PR-byrå som förre statsministerna Göran Persson är knuten till har anlitats av Göteborgs Hamn för att smutskasta hamnarbetarna i Göteborg. Smutskastningen är en politisk kampanj mot solidaritet och sammanhållning. En kampanj mot ett arbetarkollektiv som stått emot nyliberalismen. Samtidigt är det också bedrövligt att en socialdemokrat sålt sig till en sådan PR-byrå. Fast Görna Persson kanske inte är för arbetares rättigheter. Kanske aldrig har varit. Utan alltid har sprungit arbetsgivarnas, storföretagens och de rikas ärenden. Även som ordförande i Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Om detta skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson i Aftonbladet. Läs den mycket läsvärda artikeln om vikten av att försvara hamnarbetarna mot arbetsgivarnas angrepp. Som Lars Henriksson skriver:

I början av 90-talet exploderade arbetslösheten och utvecklingen slog blixtsnabbt åt motsatt håll. Över en natt byttes ideologin ut, japansk-amerikanska idéer trängde bort talet om ”det goda arbetet” och rationaliseringskonsulter drog land och rike runt. I dag är allt tal om medbestämmande borta. Konkurrenskraft är lösenordet och cheferna pekar med hela handen. Det är inte konstigt att striden i hamnen gäller just arbetstiden som på allt fler håll dikteras av företagens behov med konjunkturanpassning och beordrad övertid.

Hamnarbetarnas brott är att de i mycket lyckats stå emot denna trend genom stark sammanhållning, levande facklig tradition och demokratisk organisering. Så visst är de otidsenliga. De fortsätter att hävda rätten för dem som arbetar att ha ett ord med i laget – till och med när det gäller makten över arbetstiden.

Striden i hamnen liknar andra strider på andra arbetsplatser. Men sällan har de anställda ställt upp så starkt.

Det är en strid om makt och därför är det så viktigt för arbetsgivarna att kväsa hamnarbetarna. Därför denna välregisserade kampanj med stöd från näringsliv och politiker. Därför är det viktigt för oss andra att de inte lyckas.

Bloggat: Mullvaden
Borgarmedia: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5
Andra bloggar om: , , , , , , ,