Rasisten Per Gudmundson

Okej, det är kanske att ta i, men när karln anser att de nio miljoner människor som finns i USA och som inte är amerikanska medborgare inte borde ha rätt till amerikansk sjukvård blir man förbannad. Översatt till Sverige betyder det att Gudmundson anser att omkring en halv miljon människor inte ska ha rätt till allmän sjukvård utan få klara sig bäst de vill. Det kallar jag rasistiskt och främlingsfientligt.

Fast rätt ska vara rätt. Egentligen är det ju inte Per Goebbels, ursäkta Gudmundson, som anser detta, utan en person på tidningen New York Sun. Kanske inte direkt en tidning jag skulle använda som sanningskälla. Men för Gudmundson och SVD tycks den duga. Den är väl bättre än New York Post, men knappast i samma klass som New York Times. Och när Per Goebbels sprider åsikterna vidare blir han samma främlingsfientliga och rasistisk person som mannen i den amerikanska tidningen.

Och merparten av de oförsäkrade i USA är enligt Gudmundson mellan jobb. Jag vet inte vilket USA som Gudmundson anser sig beskriva. Inte är det, det USA jag känner till. Där människor kan få åka till Venezuela för att få sjukvård. Och tjänar man 50 000 dollar om året har man knappast råd med att betala sjukvården ur egen ficka. Definitivt inte i en amerikansk storstad i alla fall. Något som Gudmundson och nån förvirrad medelklassamerikan verkar tro.

Sen tycker Gudmundson också att Michael Moore ljuger om den europeiska sjukvården. Hans bevis för det är den propagandarapport om sjukvård som presenterades häromveckan. Naturligtvis kan inte en politiskt motiverad ”rapport” vara bevis för nånting. Per Gudmundson är alltså som vanligt ute och cyklar. Främlingsfientligt, rasistiskt, arbetarfientligt, föraktfullt mot invandrare och fattiga. Samma överklassarrogans igen alltså.

Och som Morian skriver, filmen Sicko handlar inte om de som står utanför det amerikanska sjukvårdssystemet i första hand. Det handlar om folk i systemet och deras problem.

Tidigare inlägg: Sicko, Vill ni verkligen bli som vi amerikaner?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3
Bloggat: Trotten, Jonas Morian, Åsa Petersen
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

5 svar på “Rasisten Per Gudmundson”

 1. Det blir lite pinsamt med detta välsdamma utfall av en person som inte ens kan läsa innantill. många som saknar sjukförsökring är inte personer som inte får sjukvård. De saknar sjukförsäkring. Det innebär att de får akutsjukvård gratis men får betala för annan vård.
  Jag slår vad om att det i Belgien finns hundatusentals människor som saknar belgisk sjukförsäkring men som trots det får sjukvård. Betald av någon annan – deras nationella sjukförsäkring vanligtvis – eller av dem själva när de behöver hostmedicin.
  Det är rätt rimligt att det är så. Också i Sverige och USA.
  Men spånn av och tänk lite innan Du förlorar fattningen nästa gång.

 2. Om man inte har sjukfrösäkring i USA så får man inte sjukvård var som helst. Man kan avvisas (oftast händer dock inte det) från privata sjukhus och hänvisas till offentliga.

  Jag har träffat åtskilliga amerikaner som inte får sjukvård somd ebehöver. bara för at de inte har de ekonomiska resurserna för att skaffa sig detta. Jag har träffat folk från hjälporganisationer som skickat dem folk till Venezuela för vård.

  Men problemet är ju att Gudmundson och snubben i Sun ju inte vill att de som är utländska medboragre inte ska ha samma rättigheter som andra som bor på smma plats. Jag kan inte tolka deras skriverier på annat sätt.

 3. Perh – Du känner många i USA eller? Du verkar iaf känna folk i ett helt annat USA än där mina vänner bor.

  Jag har flera vänner som bekräftar samma saker som det står här – det första du blir tillfrågad om som allvarligt skadad men vid medvetande är din sjukförsäkring. Och dessutom, att tro att ”hostmedicin” är det värsta som folk behöver betala är att grovt underskatta frågan. Jag har vänner som måste betala för sina starka bromsmediciner ( har inte råd, såklart ) för att de har behövt jobba för sina barns skull. Rätt fattiga personer, en av dem kan knappt leva pga en kronisk sjukdom som hon inte får hjälp av någon för, eftersom hon inte var försäkrad.

  Men det är väl bara rimligt eller? har man sån otur att man råkar ut för något sådant utan försäkring så var man väl bara lat och girig och förtjänade det?

 4. Saklighet är uppenbarligen inte en av Svenssons främsta egenskaper.
  Jag ser inte tillstymmelse till arguemtn utan mest löst tyckande – att kalla alla som är icke-anhängare av ens egna åsikter ger inte heller något förtroende.
  Jag undrar vidare varför någon som tjänar 50 000 dollar om året (27 000 kronor per månad) som inte är medelklas och inte hat råd med sjukvård.

  ”Sen tycker Gudmundson också att Michael Moore ljuger om den europeiska sjukvården. Hans bevis för det är den propagandarapport om sjukvård som presenterades häromveckan. Naturligtvis kan inte en politiskt motiverad ”rapport” vara bevis för nånting. Per Gudmundson är alltså som vanligt ute och cyklar. Främlingsfientligt, rasistiskt, arbetarfientligt, föraktfullt mot invandrare och fattiga. Samma överklassarrogans igen alltså.”
  Källan har inget med amerikansk sjukvård att göra. Jag ser heller inte hur det skulle vara något argument för att Michael Moore inte sysslar med propaganda, att en f.d. MUF-medlem varit med om att ta fram en sukvårdrapport.

 5. Har jag påstått at den politiskt betingade rapporten har med amerikansk sjukvård att göra. Svar nej!

  En som tjänar 27 000 kronor i månaden i exempelvis New York kan inte hänföras till nåt annat än arbetarklassen och de fattiga. En Volvoarbetare i Göteborg tjänar mer i förhållande till prisnivån och hyrorna.

Kommentarer är stängda.