Därför behövs facket

För att kunna bekämpa den här typen av olagliga anställningar behövs det svenska facket. Enklaste sättet att förhindra att oseriösa företag får olika typer av kontrakt är att facken på den arbetsplats det gäller har veto när det gäller vilka företag som får hyras in som underleverantörer av tjänster. För att kunna vidhålla ett sådant veto behöver också fackföreningen tillgång till en mängd olika typer av stridsåtgärder. Bland dessa är blockad mot det företag som hyr in de oseriösa firmorna ett alternativ.

Hela affären med svartjobben på våra stora hamburgerkedjor visar dock också att det svenska facket idag är alltför mesigt, alltför eftergivna mot arbetsgivare och företag. Facket verkar nästan som bortblåsta i hamburgerkedjorna. Så för att man ska kunna lyckas avslöja och mota bort oseriösa underleverantörer måste facket också bli mycket aktivare och företräda arbetare på ett bättre sätt än idag.

För problemet med denna typ av anställningar som vi sett på Max, McDonalds och Burger King har varit känt länge. Men facken har inte agerat. Dessutom är hamburgerkedjorna bara toppen av ett isberg.

De städare som Uppdrag Granskning pratat med var alla personer med uppehållstilltånd i Sverige om jag förstod rätt. Fundera då lite över vilka arbetsförhållanden de människor som befinner sig i Sverige utan papper har. Antagligen total livegenskap och totalt slaveri.

Läs mer om facket och fackliga rättigheter liksom arbetsvillkor i Sverige.

Borgarmedia: SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Därför behövs facket”

Kommentarer är stängda.