Danska valet – två dagar kvar

PJ Anders Linder på högerblaskan SVD noterar att skandalerna kommit fram i den danska valrörelsen. Opinionsundersökningarna visar visserligen en ökning för vänstern, men det ser abolsut inte ut att räcka för att kunna blida en regering.

Framförallt visar opinionssiffrorna på en markant ökning av antalet mandat för SF – ett parti som står svenska vänsterpartiet nära. Hur det går vänstern som helhet bestäms dock också av hur det går för Enhedslisten. Det finns en risk att partiet ramlar ur folketinget. Vilket inte alls vore bra. Idag har man 6 mandat och de mandat man får efter valet skulle mycket väl kunan var de avgörande för om en vänsterregering kan bildas eller inte.

Men troligen klarar sig Enhedslisten kvar, man brukar få fler röster än vad opinionsundersökningarna visar. Enhedslisten har uttalat att man kommer att stödja bildandet av en vänsterregering, men man har krav på politiken. Man vill ha en ny politik, mot privatiseringar och nedskärningar. En mer rättvis politik.

Jag skrev tidigare att Enhedslisten är partiet som är mot EU, men invandrarvänligt. Det är också partiet som försvarar Christiania och ungdomarna på Nörrebro som vill ha ett nytt ungdomshus.

Bloggat: Rune Lund
Läs mer: SAP:s uppfattning om varför man inte ska rösta på SF utan på Enhedslisten

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, Politiken, Berlingske
Andra bloggar om: , , , , , , , ,