Islamiska domstolarna

Så här skriver islamofoben Per Gudmundson i SVD:

När Islamiska Domstolarnas förbund kontrollerade landet utdelades spöstraff för att man spelade musik. Visning av Bollywoodfilmer förbjöds. Offentliga avrättningar infördes. Dessutom fungerade Somalia som frihamn för al Qaida.

Förutom att det sistnämnda påståendet förmodligen är falskt och en produkt av livlig fantasi hos Gudmundson och/eller CIA eller nån annan amerikansk underättelsetjänst så är det han skriver förmodligen helt sant.

Men man skulle också kunna beskriva situationen innan den nuvarande etiopiska och amerikanska ockupationen av delar av Somalia på följande sätt:

”När Islamiska Domstolarnas förbund kontrollerade landet var antalet mördade i stort sett nere på noll. Ingen piratverksamhet förekom utanför den somaliska kusten. Folk kunde leva sitt liv utan att dagligen riskera att dö.”

Observera att det var ingen demokrati under de islamska domstolarnas tid. Men det är ingen demokrati nu heller. Då var det relativt lugnt och fredligt. Nu, under utländsk ockupation är det mycket våldsammare och farligare. Ockupationen har inte fört nåt gott med sig. Oavsett det faktum att jag inte har mycket till övers för de islamister som styrde innan.

Men i en sak har SVD och propgandaminister Per G rätt. Det är olämpligt att regeringen skickar tjänstemän till den aktuella konferensen.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

19 svar på “Islamiska domstolarna”

 1. Bra skriver! Det är ytterst viktigt att avslöja propaganda maskineriet. Per G är mästare på koka ihop lögner och han vet ingenting Somalia. Hans källor säkerligen Fox News, bra att någon tar udden av hans rotlösa påståenden.

  Länge leve somaliska folket!

 2. Jag brukar inte kommentera vad du skriver, eftersom jag inte riktigt vill uppmuntra personer som kallar mig för ”Goebbels”. Men eftersom du påstår någonting om mina sakuppgifter denna gång, och inte så mycket satsar på okvädningsord, så bryter jag linjen.

  Livlig fantasi, förmodligen falskt?

  Läs vad Daniel Maldonado, amerikan som åkte till Somalia för att kriga med Domstolarna, sagt, som refereras i åtalet:

  http://www.foxnews.com/projects/pdf/Maldonado_Complaint.pdf

  ”MALDONADO stated that while residing with the young mujahadin in Mogadishu, he became aware that a1 Qaeda members were residing and training in the same compound. A Yemeni who personally knew bin Laden, and MALDONADO, participated in nightly gatherings during which stories of bin Laden were told by the Yemeni. MALDONADO identified certain members at the camp as being a1 Qaeda, although he did not know for sure who all of the a1 Qaeda members were. MALDONADO opined that a1 Qaeda fighters were given much more respect than members of the ICU. During discussions with the young mujahadin, they spoke about conquering Somalia, Ethiopia, and Egypt and making them Islamic states. MALDONADO learned about a major a1 Qaeda operative fighting in the southern part of Somalia whom he did not meet.”

 3. För att kunna acceptera Maldonados ord måste man först acceptera att det överhuvudtaget finns nåt som heter Al-Qaida. Problemet i såna här sammanhang är att det är olika säkerehetstjänster som producerar materialet. Säkerhetstjänster är notoriskt opålitliga.

  Det är naturligtvis inte otänkbart att Somalia härbärgerade etxrema fundamnetalistiska sunni-muslimer som skulle kunna tänka sig att begå terrordåd. Men Al-Qaida betraktar jag som ett amerikanskt hjärnspöke.

 4. Det gör du rätt i Anders. Huvudsakligen i varje fall. Att ett ”Högkvarter” – Al-qaida, för rekrytering av mujaheddins till kriget mot Sovjet i Afghanistan fanns vet vi med bestämdhet. Husen de frekventerade, och moskéen, i Peshawar finns fortfarande kvar.

  Troligtvis är de upplösta i mindre grupper som spritt sig i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Enstaka personer har övergått till ngn form av kontaktverksamhet runt om och det är i huvudsak dem säkerhetstjänster har/kan ha span på. Dessutom finns tiotusentals återvändande mujahedins i sina hemländer men de är oftast återanpassade vad det verkar.

  En liten del ( några tusen ) av ”afghanerna” har blivit professionella ”jihadister” som är mycket svåra att skilja från legosoldater i allmänhet. Bland dem är fd kriminella extremt överrepresenterade. Den typen av folk dyker oavbrutet upp i grupper som Zarqhawis ”Tawheed” i Irak, Fatah il-islami i Libanon i somras, Army of islam i Gaza ( som bekantgjorde sig för skandinaver genom att låta 14 personer bränna ner ett danskt biståndskontor och vråla framför en kamera under bråken om Muhammedteckningarna) och andra obskyra outfits som gör politiskt idiotiska aktioner.

  Vi vet med säkerhet att ”militanta islamister” som Hamas, Hizbollah, Irans Revolutionära Garden och flera Jaamat il-Islamipartier i olika länder hjärtligt avskyr dessa typer av ”jihadister”. De drar skam över islam, menar man och anklagar dem oupphörligen för att vara hopkok av USA/Israel/Saudi. Bland många av oss som mycket intresserat följer dessa sk ”al-qaidagrupper” växer misstanken att så faktiskt är fallet.

 5. En av fördelarna med den typ av självgod och obegåvad extremhöger som i varje fal Fox News representerar är att de oupphörligen sågar av den gren de själva sitter på. Att en svensk ledarskribent har dem som huvudkälla är djupt oroande och borde föranleda kvartssamtal.

  Jaha, ja ! Var det Daniel Maldonado han hette ! Var har jag sett det namnet förut, även om det var ngt år sedan. Så det är alltså han som är den uppgivna Al-Qaidamannen som veterligen utgör hela substansen i USA:s anklagelser om att Islamiska Domstolarna skulle vara Al-Qaida. För det är så att den enda fånge som CIA kom över 2006 i ett desperat försök att återupprätta sin potens i Somalia är den enda källan till al-qaidakontakt som ngnsin angivits. Den fångade ”al-Qaida”-källan var alltså ett implantat.

 6. Det finns åtminstone indirekta kopplingar mellan al Qaida och ”domstolarna” (ICU).

  Om vi tar ICUs ”ungdomsorganisation” Hizbul Shaabab, som var den kanske mest fanatiska grupperingen inom organisationen, leddes (åtminstone tidigare i år) deras ”militära” avdelning av en viss Adan Hashi Ayro, som fått sin ”utbildning” i ett av al-Qaidas läger i Afghanistan, strax före Op Enduring Freedom tog sin början (2001).

  Man skall vara försiktig med uttalanden som att ”al Qaida styr domstolarna i Somalia”, men att kategoriskt förneka förbindelser mellan ICU och terroristgrupper är lika dumt.

  Sverige bör dock ställa sig på den lagliga regeringens (TFG:s) sida i konflikten. Och enligt folkrätten har en laglig regering rätt att begära assistans från vilket annat land som helst (i detta fall Etiopien), så det är det inte så mycket att tjafsa om.

  Och Sverige borde inse att det inte ligger i någon vettig människas intresse att ICU kan etablera en ”shariastat” i södra Somalia… Där har Gudmundsson rätt.

 7. Du har helt rätt. Dessutom är det inte självklart att en huvudsakligen muslimskt land inte bör styras efter sharia. Det är deras problem och inte Uncle Sams.

  Oavsett hur man ser på de islamiska domstolarna, gjorde de mindre skada än de etiopiska ockupanterna vars stöd hos befolkningen är svagt eller obefintligt. Många hatar dem.

  Dessutom visar detta att utländsk inblandning inte tjänar några syften alls, inte ens USA:s verkliga intresse av fred och lugn i Somalia.

 8. ”För att kunna acceptera Maldonados ord måste man först acceptera att det överhuvudtaget finns nåt som heter Al-Qaida.”

  Det citatet förklarar det mesta om varför våra ståndpunkter om min artikel (och om verkligheten) ligger så långt ifrån varandra.

 9. Gudmundson – Det finns ganska många forskare på området som menar att Al-Qaida må ha funnits en gång i tiden, men att det mer är en strömning som har lett till att flera liknande rörelser agerat, utan att ha någon central ledning från någon afghansk grotta. Man kallar sig Al-Qaida för att det känns igen, då vet folk vad det handlar om, men flera har ju saknat någon som helst kontakt med vad som brukar kallas Al-Qaida ledningen.

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/4202741.stm Är några exempel på hur BBC arbetat runt frågan.

  Man måste alltid komplicera situationer, inte bara köpa nyheter rakt av, absolut inte från några så förvirrade som FoX News. Gör en sökning på vilka nyhetssändningar som Fox har haft fel om, trots att de basunerat ut det högt och lågt, så inser man rätt snart att många där är rätt förvirrade.

 10. För er som inte orkar läsa hela: Det är rätt uppenbart att någonting som Al-Qaida finns eller har funnits, i alla fall som ordval, men vad det är finns det ett dussintals olika versioner av, och det man vet om själva organisationen idag är mer eller mindre baserat på vad de själva säger att de är + ett fåtal vittnesmål från andra. Ingenting att basera skräckpropaganda på i annat syfte än att skrämma upp folk och hjälpa islamofobin och rasismen i samhället. Det är i alla fall effekten av att lyda Fox och USAs version rakt av.

 11. Gudmonssons källa var faktiskt Foxnew! Jesus!

  Förresten, de senaste dagarna har 170 000 flytt från Mogadshu, undan dödandet.

 12. Det vi anser oss veta om Somalias Islamska Domstolar härrör från diplomater och biståndsarbetare som tidigare tjänstgjort i Somalia, från somaliska flyktingar undan klanstriderna och ett begränasat antal forskare.

  I nedkortad ABCversion ser det ut ungefär som följer…..

  Domstolarna har inte främst en modern islamistisk bakgrund utan vilar på en mer än 200årig inhemsk tradition uppburen av främst två sufiska ordenssällskap, Qadiriyah och Salihiyah döpta efter sina instiftare. En tredje orden etablerade sig i Somaliland och har därmed ingen del i dagens händelser.
  Ordnarna hade karaktär av klosterordnar med viss likhet med medeltidens cistertienserordnar som byggde kloster i Väster-och-Östergötland. Man bosatte sig i särskilda nyinrättade byar, jamaa, som levde som jordbrukskooperativ.
  Förutom att vara särskilda klubbar för heliga män så ägnade man sig åt rent utvecklingsarbete. Man vet att de införde nya odlingsmetoder i s Somalias floddalar, lärde ut enkel bekämpning av tsetse, genomförde rudimentär undervisning i islams budskap(sharia) och fungerade som medlare i lokala konflikter.
  Marken de tilldelades av det lokala ledarskapen låg ofta mellan rivaliserande klaner o/e på omdiskuterad mark. Den äldsta idag verifierade jamaatanläggningen är från 1819. Det finns/har funnits ca 100 sådana jamaatbyar.

  Jamaatsamfunden kom alltså från början för 200 år sedan att inta position som konfliktlösare mellan klanerna. Deras moskéer kom att inta en särställning i samhället och deras ledarskap kallades vanligen waddado – efter islams wuhdou för det rena tillstånd i vilket bön utförs. Möten mellan byarna vid jamaamoskéerna fick närmast karaktär av sockenstämmor.
  Tydligen har man spelat en viss roll som regionala ledare sedan slutet på 1800talet och bevisligen som ledare mot utländsk kolonialism i ett uppror efter Första Världskriget.

  Jamaatsamfunden har alltid representerat en viss utmaning mot klantänkandet iom att man inte accepterat den kastliknande tradition som finns i stamsamhället utan hävdat ”umma” – islams ord för likaberättigad församlingsmedlem. Ordensmännen har tillerkänts en andlig status, ”baraka” – ungf välsignat tillstånd – som gett dem en oerhörd auktoritet.
  Domstolarna började verka redan på 1990-talet men samordnade sig inte ordentligt förrän ca 2003.

  Jag menar att dessa saker hjälper oss att föstå den tradition som de uppblommade Islamska Domstolarna vilar i och förklarar den oerhörda lätthet, i princip inget väpnat motstånd alls, med vilken de tog makten i Mogadishu 2006.
  Domstolarna har aldrig hävdat annat än att deras uppdrag var att bringa fred och ordning till landet. Att de skulle vara del av en allmän ”islamistisk” tradition har högljutt förkastats. Den som kan ABC om islamism vet också att den traditionen i huvudsak är 120 år yngre än de somaliska jamaadomstolarna.

 13. Erik,
  att tala om Islamska Domstolarna som en Organisation leder fel. Möjligen att de/efterföljaren är mer organisationslika idag när de är tvugna att ta sig an Ethiopien och USA för att skapa fred i landet. Idag behöver somalierna vara organiserade på ett sätt som inte krävdes för 3-4 år sedan.
  USA har förvandlat krisen i Somalia till en mkt allvarlig situation som mkt väl kan komma att påverka hela Afrikas Horn och ÖstAfrika.
  Att tala om deras ungdomsgrupp som ”fanatiker med militära grenar” låter som om du injicerar anteckningar från fel källor. Du vill helt enkelt utmåla dem som legitima mål att angripa !
  Det du skriver om Adan Hashi Ayro kan mkt väl vara sant men det gör honom ju inte till ngt annat än USA utbildat reservist ! Och det är klart att somalierna sätter en utbildat militär i ledningen för en milis. Vår förre ÖB hade över tre års träning i USA utan att bli landsförrädare.

  Att så entydigt som du gör ställa sig på TFG:s sida är oklokt. Att de fick AU välsignelse där de satt alla 25 männen i en isolerad oasstad i Ogaden för ngt år sedan beror främst på att inget annat nationellt alternativ fanns. Afrikanska Unionen var stressade och ville agera, Arabförbundet likaså och Ethiopien var orolig för flerfrontsstrider ( Tigre, Eritrea , Somalia ). USA fick en chans att få in en fot i eländet och återkomma som Big Man. Jag är övertygad om att många afrikanska stater ångrar stödbeslutet idag. En strategisk blunder av enorma mått liknande Tysklands idiotier i Jugoslavien.

  ”Övergångsregeringen” representerar inget annat en somligas hopp om en lydig Somalisk regering. när ethiopierna anföll hade man på sin höjd ett par plutoner med rekryterade lokala legosoldater och ingen territoriell eller social/demografisk förankring över huvud taget. Så tvärt emot vad du självsäkert påstår så finns det mycket att diskutera !

  För att få styrka är man tvugna att återinföra klankriget så att man kan få en egen sida eller göra helt om och gå i koalition med ICU och bli deras finansdepartement.

  Vadå ”shariastat” ? vad är det för en fågel ? en amerikansk poltergeist möjligen men inget religionsvetare och statsvetare är bekant med i varje fall ! Vet du ens vad Sharia är för ngt ?

 14. Vadå ‚Äúshariastat‚Äù ? vad är det för en fågel ? en amerikansk poltergeist möjligen men inget religionsvetare och statsvetare är bekant med i varje fall ! Vet du ens vad Sharia är för ngt ?

  Allt går att användas när det handlar om kampen mkot den Stora och Lilla Satan. Till och med lögner.

 15. Vi somalier i Sverige är jätteglada att få se våran hjältar mr Sharif & co. Somalia är akuperat av Etiopien och USA med våld. Det råder massmord i Mogadisho och det är varje somalis plikt att agera och använda alla möjliga medel för att stoppa deras ilvilliga drömmar. välkommna våran hjältar och tack för UD och alla som är mot akupationen och älskar fred och frihet till alla människor.

 16. Först och främst måste vi klargöra. Al-qaida finns inte i Somalia. Det är en fabricerad lögn. Tänk att folk fortfarande innerligt tror på sånt. Bevisar ju bara brist på kunskap och informationshämtning. Finns inga legitima bevis på att Al-qaida finns i Somalia. Således kan vi utgå ifrån att de inte finns. Men varför gör Somalierna så hårt motstånd då? För att det är en olaglig ockupation som har satt miljontals människor på flykt och är den värsta mänskliga katastrofen i Afrika i nu skedet. Massvis Somalier tvingas från sina hem. UN och flera humenitära organistioner har bekräftat detta.

  Vi Somalier vill ha ARS. Fall ej för lögnarna. De består enbart inte av islamister. Utan mer sekulära element. Som jag själv. Det var pga av det som de blev populära. Och det finns så många fabricerade lögner att man blir nästan skitarg i den här konflikten. Domstolarna förbjöd aldrig fotboll i Somalia. Ännu mer en lögn. Dem förbjöd endast khat som är ett berusningsmedel och knark. Skulle det Somaliska folket rösta om ledning så skulle Domstolarna vinna en förkrossande seger. Men det är inte av USA och Ethopiens intresse. Demokrati va? Bara när det passar ert syfte? Makalöst. Här är en intressant artikel som behandlar ämnet.
  http://kavkazcenter.com/eng/content/2007/11/25/9120.shtml

Kommentarer är stängda.