Sossarna är inget alternativ

I DN gör Sahlin ett rejält generalangrepp mot statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering:

Aldrig tidigare i Sveriges historia har vi haft en större skillnad mellan vad en regering säger och vad den faktiskt genomför. Konsekvent och medvetet vilseleder man väljarna. Systematiskt ”mörkar” regeringen sin politik. Detta är ”pr-konsten upphöjd till statsskick”.

Mona Sahlin vill sen att vi ska diskutera det sakpolitiska sveket istället för Reinfeldts förmåga/oförmåga att leda landet. Problemet med det är ju att socialdemokraterna i mångt och mycket står för samma politik som moderaterna. Och ärligt sagt skiter jag i om Reinfeldts regering sviker höginkomsttagarna. Eller om man sviker kring bensinskatten.

Det är inte riktigt sveken som är problemen med Fredrik Reinfeldts regering. Det är den målinriktade politiken för att gynna överklassen och eliten i Sverige som är problemet. Mona Shalin uppmärksammar dock också detta.

Hur många låginkomsttagare tror regeringen känner sig som vinnare? Är det landets alla pensionärer med låga inkomster? Är det alla dem vars skattesänkningar genast åts upp av höjda avgifter för a-kassa och chockhöjda trafikförsäkringspremier? Ja, inte är det de arbetslösa och sjuka – deras sänkta ersättningar betalar i stället gåvorna till de riktigt välbeställda. Riksdagens utredningstjänst (Rut) visar med helt nya beräkningar att den skatt invånarna i de rikaste kommunerna Vellinge, Danderyd, Lidingö och Kungsbacka betalar sjunker med över 800 miljoner kronor under nästa år. Det är effekten av slopad förmögenhetsskatt och den nya orättvisa fastighetsskatten.

Men jag tror faktiskt inte socialdemokraterna skulle fört en avsevärt annorlunda politik. För den förra socialdemokratiska regeringen ägnade ju sig också åt omfattande privatiseringar och utförsäljningar av gemensam egendom, nedskärningar och ekonomisk bestraffning av fattiga och arbetare.

Det krävs nåt annat av nästa regering. Det krävs ett återställarpaket. Ett återställarpaket som ger tillbaks till de fattiga. Ger tillbaks det som en rad regeringar försämrat, privatiserat och slaktat. Såväl borgerliga som socialdemokratiska. Utan ett återställarprogram kommer inte socialdemokraterna att leverera en politik för arbetarklassen. De kommer att fortsätta samma politik som borgarna. Utan återställning så har de rika gynnats.

För att kunna garantera ett återställarprogram krävs att folkrörelsesverige kräver återställning, att den svenska arbetarklassen kräver återkommunaliseringar och återförstatliganden. Att alla kräver ett återställande av sjukvårdens resurser i form av anställda och reella medel till 1970-talets nivå. Annars får vi ingen annorlunda politik ens med en socialdemokratisk regering.

För min del tror jag att socialdemokraterna inte har någon politisk vilja att föra någon annan politik än den som borgarregeringen för. Socialdemokraterna är ett parti som vill förvalta kapitalismen. Och för att göra det måste man gynna kapitalisterna.

Nej, sossarna är inget alternativ för arbetarklassen. Och inte heller vänsterpartiet är ett vettigt alternativ. Det behövs nog nåt nytt.

Intressant?
Borgarmedia: Dagen, EX
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Intressant – bra skrivet, och jag håller helt med dig, eller, det gör jag inte, i åsikt alltså, men i innehållet – Sossarna är inget alternativ, och inte vänstern heller – de begår idag klassförräderi ( http://angelven.wordpress.com/2007/09/26/lev-som-du-lar/ ), det är väl uppenbart. Det är det du skriver också 🙂

  Men en stilla undran – tror du verkligen att det blir något alternativ ? Eller annorlunda formulerat, tror du arbetarklassen (om den nu ens existerar, senaste siffrorna jag såg klassade 4% som klassisk arbetarklass) verkligen kommer rösta annorlunda ?

 • bodil

  Anders,

  Vad är något ANNAT?
  Skall Sverige gå i diametralt motsatt politisk riktning än hela den övriga världen?
  Skall den svenska arbetaren få behålla mindre i börsen än den övriga världsarbetaren?
  Skall den svenska individen få mindre och mindre frihet eller?
  Beskriv gärna vad Du menar med ANNAT.

  Bodil

 • Anders_S

  Bodil, läser du inte länakrna? Där står vad jag menar. Annars hade jag inte länkat.

  Angelven: Jag vet inte var du fått din siffra ifrån. Den ska nämligen ha en nolla på slutet: 40% är en mer adekvat siffra. Det räcker med att kolla hur mycket medlemamr LO har för att förstå att din siffra är totalt uppåt väggarna.

 • bodil

  Anders ,

  Det räcker inte, det måste vara verklighet inte orealistsk önskedröm.
  Antingen är den sk. arbetarklassen 100% eller är den ca 4-5%.
  Arbetar gör nämligen ALLA som erhåller lön för sin möda,
  om vi skall räkna efter Din modell så är det enbart 4-5% som klamrar sig fast vid att kalla sig just ARBETARE.
  Begrepper Arbetarklassen är bottagit ur Sv,. Akademins nya ordlista, om jag inte är felunderrättad.
  För övrigt vad skall man säga om Monas uttalande hennes egna bedrifter inom politiken lyser med sin frånvaro.

  Bodil

 • Pingback: Skolbr‰nder symptom p samh‰llshat? | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Monas angrepp p Reinfeldt | Jinges web och fotoblogg()

 • Bodil:
  Frihet är att tänka fritt i första hand. Att förlita sig på Svenska akademins ordlista för att därmed avfärda begreppet arbetarklass är inte att vara fri, det är att blunda för verkligheten. Yrkeslivet har inte förändrats så mycket sedan industrialismens intåg förutom att arbetsplatserna blivit mindre häsovådliga.
  De som kan räknas till arbetarklassen är de som inte har inflytande över sitt arbete. Inte äger kapital så det ger makt. Inte bästämmer över sin arbestid. Och inte kan befalla över andra.
  Därmed kan man räkna med att arbetarklassen består av drygt hälften av Sveriges invånare. Dessa blir inte friare av mer nyliberalism. Då hamnar de helt i klorna på sina arbetsköpare och tvingas underordna sig ännu mer än nu.

  Och vad är det för fel att tänka fritt samt självständigt och därmed föreslå en utveckling som går på tvärs med den världsomspännande och av världskapitalismen påtvingade nyliberala världsordningen? Vore västvärden och övriga värden demokratisk skulle majoritetens intressen råda inom politik och ekonomi. Så är inte fallet. Tyvärr!

  Anders:
  Utmärkt bloggartikel. Jag blir jävligt arg när Mona Sahlin kritiserar Fredrik Reinfeldt för samma sak som hon med lite mod och självkritik skulle kunna kritisera det egan partiet för.

  Glömskan är Socialdemokraternas bäste vän. Det märks inte minst i bloggosfären där många kritiserar den sittande regeringens politik och drömmer om att åter få se Socialdemokraterna styra och ställa. Men vad är det som gör Socialdemokraterna så mycket bättre än alliansregeringen?

  Inkomstklyftorna nådde sin hittills största nivå år 2006, under Socialdemokratiskt styre.

  Under Socialdemokraternas styre har lönernas andel av BNP stadigt minskat och är nu den lägsta på 60 år. I industrin är lönernas andel av profiten nere på 1910-talets nivå. Den del som löntagarna har förlorat har hamnat i aktieägarnas fickor.

  För några år sedan räknade några bankekonomer ut att hushållen i allmänhet förlorat omkring en tusenlapp i köpkraft sedan början av 70-talet.

  Socialdemokraternas skattereform, LO-kollektivets urusla löneavtal och rekordhöga hyreshöjningar gjorde 90-talet till ett förödande decennium för folkflertalet. Den offentliga sektorn och därmed den gemensamma välfärden drabbades av ödesdigra nedskärningar till följd av att statskassan gick miste om de 190 miljarder per år som Socialdemokraterna, genom skattereformen, omfördelat till de högavlönade.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Segregation, fattigdom och maffiavälde()

 • Ibland undrar jag varför så många, som ofta själva inte är ”arbetare”, värnar om att försöka bevara något slags ”arbetarklass”, som det dessutom är så synd om!

 • Anders_S

  Gubben: Vad eller vem syftar du på? Tror du att jag inte är arbetare eller inte kommer från arbetarklassen?

  Vilket jag är (för närvarande) och gör.

  Men det spelar egentligen ingen roll. Även den som inte är arbetare kan väl tycka att de arbetande ska ha mer makt i samhället.

 • Det som gör mig mest upprörd är att (s) och Mona Sahlin underskattar sin omgivning, oavsett om man står till höger eller vänster nu.

 • Anders_S

  Mary, det håller jag med om. En grundläggande inställning bör vara att folk inte är dumma. För folk är inte dumma.

  Jg tror inte folk som röstade borgeligt var lurade. Man var inte nöjda med sossarna och ville pröva ett alternativ. Nu verkar det som de flesta inte är nöjda med alternativet.

  Problemet när sossarna och moderaterna till viss del (enligt mig till stor del) kör smma politik är att valfriheten blir lidanden. alternativen saknas. I resten av Europa har man då huvudsakligen vänt sig till extremhögerpartier som ett tredja laternativ. Jag vill dock att folka ska vända sig till vänster istället (som i Holland) och därför behöver vi skapa ett trovärdigt icke-stalinistiskt vänsteralternativ i Sverige.

 • bodil

  Magnus Berg,

  Arbetare är vi alla som har lön så kan Du försöka få det till något annat men det finns inte i verkligheten.
  Arbete är arbete oavsett vem som utdelar det, hur är det i statens och kommunens tjänst, är det inte arbete?
  Det är en förlegad och omodern syn på arbete Du har.
  Läkaren, civilingeniören, sjuksköterskan,juristen, tandläkaren,affärsbidrädet alla är vi arbetare i dagens samhälle.
  LO medlemskapet är en fullkomligt omodern onödig
  utgift för de stackars arbetarna oavsett vilken arbetsplats de befinner sig på.
  Min förhoppning är att svenska folket skall få upp ögonen för hur de har blivit bedragna år ut och år in av alla dessa avgifter och världens högsta skatter som gjort dem fattigare och fattigare.

  Bodil

 • Pingback: Who is John Galt? » Blog Archive » En socialist som har rätt, nästan()

 • Fidel

  Bodil, att socialisterna är fast i 1800-talet är väl ingen nyhet? Låt dem tro att de kan fördela världens rikedomar mellan sig och sedan leva lyckliga i alla sina dagar utan att lyfta ett finger, det kommer ändå aldrig hända. De kommer dö bittra och förbannade, envist och krampaktigt hållande fast vid sina verklighetsfrämmande idéer, medan vi andra ägnar oss åt sådant som faktiskt fungerar. Den vetskapen gör iaf mig lite gladare när jag läser sånt här nonsens.

 • RS

  Men allvarligt: tycker du själv att Reinfelds parti är arbetarvänligt? Är inte allt det de genomför till för att gynna den som i så fall arbetar genom att låta sina pengar jobba?

 • Bodil:
  Floskler som ”förlegad” och ”omodern” är totalt innehållslösa och inte användbara som argument mer än i kretsar som saknar intellektuell förmåga att inse hur tomma dessa ord är. Till skillnad mot dig var jag saklig i min argumentation för vad jag anser vara arbetarklass. Även du måste väl ändå ha förmåga att se skillnad på levnads- och arbetsförhållanden för höglöneyrken med inflytande som läkare, civilingenjören, juristen och tandläkaren, och låglöneyrken utan inflytanden som sjuksköterskan och affärsbiträdet. Har du inte fått upp ögonen för dessa skillnader eller vill du inte se verkligheten?

 • Fidel

  Magnus Berg:

  Varför har en sjuksköterska samma inflytande, arbets- och levnadsförhållanden (och lön?) som en civilingenjör i ditt samhälle? Vilka politiska reformer ska du genomföra som ger det resultatet, och varför är de reformerna rättvisa?

 • Magnus skrev; ”.. höglöneyrken med inflytande som läkare, civilingenjören, juristen och tandläkaren, och låglöneyrken utan inflytanden som sjuksköterskan …”

  ”Låglöneyrke utan inflytande” borde i ett vettigt och/eller rimligt samhälle inte kunna yttras i samma mening som orswr ”sjuksköterska”.

  Fast alla debattörer berör ju Sverige, så ni är ursäktade.

  Och ett fyrfaldigt leve till Manpower och alla andra som fakiskt höjde sjuksköterskornas löner istället för att bara snacka. Fast vi ska inte glömma konungariket Norges insatser.

 • bodil

  Magnus,

  Sjuksköterskan,Läkaren,Civ.ing. Tandläkaren och ALLA andra yrken SKALL ha rätt att välja arbetsgivare och inte vara slavbunden den offentliga och kommunala arbetsplatsen.
  Underbart om dessa yrkesgrupper precis som alla andra yrken
  kan bli egna företagare.
  Det skulle Sverige må riktigt bra av.
  OBSERVERA ATT DETTA ÄR ETT SERIÖST INLÄGG I DEBATTEN.

  Bodil

 • Pingback: Signerat Kjellberg()

 • För att höja lönerna för sjuksköterskor kan man se på hur de gjorde i Finland. De hotade med massuppsägningar. Att så inte sker i Sverige beror på att de S-anslutna fackförbunden motarbetar sina medlemmar.

  Skulle löner sättas av mig skulle jag se på hur krävande och ansvarsfullt arbetet är. Är arbetet tungt, skitigt och skadligt så skulle det motivera högre lön än skrivbordsarbeten. Sedan ska även utbildning ge högre lön. Men att ge utbildning högre lön än tungt, skitigt och skadligt arbete är helt oacceptabelt. När det gäller ansvarsfrågan så visar det sig gång efter annan att de med en hög lön, som sägs motiveras med ansvar, alltid slipper ta något ansvar. När så kallade rättsvårdande myndigheter utkräver ansvar letar man sig ner i organisationern och straffar de som inte har extra betalt för att ta anvar.

  Att bli egen enmansföretagare är inte så väsenskilt från att vara anställd. Det innebär betydligt sämre trygghet utan att för den skull ge så mycket mer frihet. Jag tycker jag man ska utforma trygghetsystem så att de omfattar även företagare. De tyckte Maud Olofsson också före valet. En företagare som får en tillfällig svacka har till exempel inte rätt till socialbidrag eller a-kassa. Eller finns det numera a-kassa för företagare?

  Sedan ska man inte påstå att något är ”bra för Sverige” bara för att det är bra för ett litet fåtal som får tillgång till billig och underdånig arbetskraft. Det är ytterligare ett sådant där tomt argument som är så otroligt vanligt i samhällsdebatten. Och att vilja se fler som egna företagare och utan anställningstrygghet är inte bra för folkflertalet. Det kommer inte ens att vara bra sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv eftersom ekonomiskt otrygga människor bröjar spara vilken medför ekonomisk regression.

 • Ingen har tillgång till arbetskraft som inte gör sig själv tillgänglig, och sen svarade du inte på frågan. Hur och varför ska en sjuksköterska ha SAMMA lön och ansvar som en ingenjör? Tror du att ingenjören blir lockad att utbilda sig, ta ansvar, jobba långa timmar och använda sin hjärna för att utveckla ny teknik om han lika gärna kan drälla runt som sopgubbe och bränna kalorier? Räkna inte med att det kommer finnas tillgång på kvalificerad arbetskraft om det inte lönar sig att vara kvalificerad, och tänk på hur det skulle vara ”bra för Sverige”.

 • Patrik

  Francisco: ”Drälla runt som sopgubbe”. Är det så du ser på arbetare som gör en viktig samhällsuppgift och kanske inte haft samma klassbakgrund som exempelvis Bodil. Det ska löna sig att utbilda sig, men moderatkartellen tar bort alla ”incitament” att utbilda sig utan satsar istället sitt krut på en låglönearmé, där Anders Borg säger sig vilja hindra sk. ”oansvariga löneökningar”. Alla dessa försämringar visar att moderaterna är rent juventilt naiva när det gäller vetskapen om förhållandena mellan arbetsgivare, arbetstagare, a-kassa och fackföreningar.

  Jag slår vad om att exempelvis bodil ser upp till usa som enda alternativ på konstellation av många olika system i många olika länder. Ett alternativ där många får ha flera jobb och där människorna ständigt lurar sig själva med att de är fria. Tyvärr är de slavar i en konsumtionsdiktatur där de ständigt blir bombarderade med reklam för allt möjligt (Sprit, vapen, barnleksaker mm). Det är ett land där människorna är stolta över att trampa över alla andra för att ta sig till toppen varefter de kan nolltaxera genom att ge 100 % avdragsgiltiga gåvor till olika organisationer.

  Varför tror ni annars exempelvis Bill Gates är så generös? Några miljoner i skatteavdrag i den alltför låga skatten för hans gåvor och dessutom tvättar han sin smutsiga byk och samtidigt ses som en stor välgörare.

  Sann givmildhet är en belöning i sig själv.

  Som ämnet gäller så är jag också något tveksam till hur socialdemokraterna står gentemot moderaterna. Vi behöver ett klart alternativ där arbetslinjen med trygghet är det viktigaste. En HUMAN arbetslinje. Inte ”Arbeit macht frei-linjen” som moderaterna kör. Där har i alla fall sossarna de grundvärderingar som känns bäst med solidaritet med de som haft OTUR. Oavsett vad så ser jag nu hellre sossarna än moderaterna vid makten. Ekonomi är viktigt men absolut inte allt! Människor är inte lata, trots vad den hånande sloganen ”Det SKA löna sig att arbeta” än säger!

  En lågkonjunktur ska inte behöva krossa liv!

 • Patrik

  Undrar just hur undersköterskor med sin låga lön ska ha möjlighet att starta ett stort sjukhus själva? Själv gissar jag att det snarare blir en hierakisk stege även i ett privat sjukhus. Undersköterskorna som jobbar till låga ”marknadsbundna” löner. Samtidigt är det någon rik direktör som haft medel att satsa som håvar in vinsterna från det nya privata sjukhuset, i bonusar, stora löneförhöjningar etc. Inga undersköterskor där som får någon del av kakan när storkapitalisterna delar upp kakan mellan sig. När den nya marknaden är uppdelad så släpper inte aktörerna in någon mer på marknaden då den nya aktören oftast saknar ekonomiska medel. Den med pengar vinner alltid i ett rent kapitalistiskt system. Där finns inte rum för sjuksystrar och undersköterskor mm.

  Det är ju trots allt så att vårdande yrken inte ”producerar” någonting, varvid det visar på lönen. Däremot yrken som ökar värdet på en vara, exempelvis ingenjörer, operatörer. Får oftast mer i löneförhöjning. Vård är däremot en samhällsuppgift. Ett kapitalistiskt system går ut på att få ut största möjliga vinst. Thats it! Om lönerna höjs på ett privat sjukhus så går det på patienterna notor. Staten ska ju enligt de sk. ”nyliberalerna” inte gå in med något medel.