Vänsterpartiet går åt höger?

I alla fall tycker inte Ali Esbati det, som ju sitter i Vänsterpartiets programkommission. Om det är som han säger så är det ju faktiskt en liten och ganska intetsägande förändring som görs kring arbetstidsförkortning. Inget att blåsa uppdet sätt som tidningarna gör. Inget att slå på stora hetstrumman för. En annan i programkommissionen, Helena Duroj, skriver också på samma tema och försöker avdramatisera det hela. Kaj Raving tycker däremot att det hela är helt åt fanders och ett steg i fel riktning. Så kan man ju i och för sig tolka det. Men man ska inte överdriva partiprograms betydelse.

Det är inte i programmet som Vänsterpartiets anpassning högerut främst märks. Det är i den dagliga politiken, där jag upplever att partiet saknar förankring i arbetarklasssen. Förankring på arbetares arbetsplatser saknas helt enkelt. Vidare saknar partiet utomparlamentarisk aktivister i stort (undantag finns förstås). De flesta medlemmarna tycks vara uppbundna till olikaformer av parlamentariskt arbete. Vilket naturligvtis är negativt och problematiskt för ett parti som ska vara vänster.

Partiets utslätning och högervridning märks också i dess fixering vid att få regera med sossarna, i vänsterpartiets totala brist på initiativ och politik i ett läge när de borde kunna kapa åt sig en 15-20% av den svenska väljarkåren. Om de profilerade sig mot sossarna skulle de mycket väl kunna göra detta. Så frågan är varför de gör tvärsom, lägger sig som en liten sosseskuga precis intill det stora arbetarpartiet. Om finns det två likadana, varför ska folk ge stöd till den mindre kopian. När originalet finns och dessutom är mycket större.

Borgarmedia: SVD
Bloggat: Rött hjärta, Feministisk vänstertjej, These Exiled Years
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Neoliberal Agenda

  Att kräva 6 timars arbetsdag med bibehållen lön var ett så upenbart ljug att man trodde att denna skrivning skulle skada partiets trovärdighet, gissar jag.

  (Och nej, det där Toyota-exemplet där man kunde utnyttja maskinparken effektivare genom att ha fler skift kan inte omsättas generellt. En busschaffis hinner faktiskt mindre om han jobbar 6 timmar istället för 8. Lönen för dessa två timmar kan inte trollas fram, och det inser folk. Och därför ville Ali antagligen få bort det)

 • Anders säger: ”Vidare saknar partiet utomparlamentarisk aktivister i stort (undantag finns förstås). De flesta medlemmarna tycks vara uppbundna till olikaformer av parlamentariskt arbete. Vilket naturligvtis är negativt och problematiskt för ett parti som ska vara vänster.”

  Är inte detta nästan självklart för ett parti som har hundratals för att inte säga tusentals platser i fullmäktigeförsamlingar, nämnder etc att fylla ut?

  Är inte detta en nästan självklar följd av den topptunga politiska kultur som ser partiaktivitet som den högsta formen av politisk verksamhet?

 • Anders_S

  Jan, man kan välja att säga nej till nämndposter. Så agerade socialdemokraterna på 30-talet när de hade brist på folk att sätta in i olika nämnder.

  Det finns gott om styrelser och nämnder i alla kommuner som man inte behöver sätta sig i. Därför att de är politiskt oviktiga. Så det är inte självklart, det finns ett val.

  Det sista stycket håller jag med om.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Sossarna är inget alternativ()

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Vänsterpartiets tröttsamma högerkritiker()