Ingen har ”rätt” att födas

Det är vi vuxna som lever som bestämmer om vi vill ha barn eller inte. Av det följer att vi har rätt, ja kvinnan i första hand, att bestämma när, var och hur vi ska ha barn. En människa som inte finns kan inte bestämma själv. I själva verket finns det ju människor som finns som inte kan bestämma själv. Spädbarn, folk i koma, svårt dementa och människor med allvarliga mentala eller utvecklingsmässiga skador/störningar. Så även över människor som finns har andra vuxna rätt att bestämma. Följaktligen har vuxna, medvetna, levande människor också rätt att bestämma över de människor som ännu inte finns. De människor som vi kanske vill ska finnas.

Det är ju dessutom så att vi vuxna är ansvariga för barnen till dessa är vuxna. Det är vi som bestämmer över barnen. Det är vi som försöker utforma barnen så som vi vill att de ska vara. Gör vi inte det, tar vi inte vårt ansvar. Det är vi vuxna som är ansvariga för hur barnen blir. Vi vuxna är då också ansvariga för vilka barn vi vill ska komma till. Vilka människor som ska skapas. Vilka människor vi ska uppfostra till ansvarskännande vuxna och hur de ska bli. Det är vi vuxna som är ansvariga. Den eller de som inte finns kan inte ha några rättigheter eller skyldigheter. Inte ens en rätt att födas.

Självklart anser jag att alla människor som finns har samma värde. Men varken genteknik eller KUB-test hotar detta människovärde. (Det kan finnas faror med genteknik, men det tar vi en annan gång).

Bloggat: Syrran,
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements