Nykonservativ kristen mot liberal afro-amerikan?

Det kan bli vad amerikanerna får att välja mellan i det presidentval som ska äga rum nästa år. För just nu seglar den fundamentalistiske kristne baptistpastorn Mike Huckabee upp som en seriös kandidat till att bli republikanernas presidentkandidat. Han är en person som inte skull ha en chans i något europeiskt val av någon sort vad jag kan förstå. Han avvisar utvecklingsläran, han är bokstavstroende, han är mot abort. Kort sagt en mycket konservativ politiker, en kristen fundamentalist.

Inte heller tror jag att världen vore betjänt av att den största militärmakten på klotet styrs av en kristen fundamentalist. Man har fog för att misstänka att vissa konflikter blir ännu mer svårlösta med en sådan i sadeln på andra sidan Atlanten.

Å andra sidan kanske inte en person som i princip företräder samma åsikter som Bill Clinton en gång gjorde som president på något avgörande sätt ska förändra amerikansk politik och utrikespolicy. Därför är demokraternas Barrack Obama tyvärr inte heller nåt speciellt bra alternativ, sett ur världsperspektiv. För amerikanerna på hemmaplan borde han dock vara betydligt bättre. Han är trots allt inte en religiös fundamentalist. I ett val mellan pest och kolera får man väl dock hoppas att amerikanerna väljer det minst onda, dvs demokraternas kandidat.

Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements