Hoppets kandidater?

Linder på SVD:s ledarsida har utnämnt Mike Huckabee och Barrack Obama till ”hoppets kandidater”. Det är naturligtvis bara trams. Att de inte tillhör det amerikanska etablissemanget är naturligtvis också bara trams. Alla kandidater som ställer upp i amerikanska presidentval för demokraterna eller republikanerna tillhör etablissemanget på något sätt. Barrack Obama är senator för Illinois (grannnstat till Iowa) och Mike Huckabee guvernör för Arkansas (vilket verkar vara en bra utgånspunkt för att bli president, tänk på Clinton).

Det enda hopp jag har när det gäller Huckabee är att han inte ska bli kandidat och att han inte ska vinna. Karln är ju ännu mer kristen fundamentalist än vad George Bush är. Det vore rena skräckscenariot för världen om baptistpastorn Huckabee skulle bli amerikansk president.

Nästa primärval är i New Hampshire. Den mest konservativa staten i New England. Men samtidigt inte speciellt religiös. Både Obama och Huckabee lär få svårt att vinna där.

Man kan i och för sig se det som om en ny generation är på gång att erövra den politisk makten i USA. Men det är en ny generation som styrs av samma krafter som styrt tidigare. En ny generation med samma gammaldags US-amerikanska värderingar. Dessutom är det naturligtvis lite uppseendeväckande att en svart man vinner demokraternas primärval i en i stort sett ”vit” delstat som Iowa. Inget av de alternativ som fins i det amerikanska velt framstår som speciellt önskvärt eller bra för världen som helhet. Ingen av de som kan tänkas bli presidentkandidater kommer att förändra USA:s politik i nån större utsträckning.

Bloggat: Progressiva USA, Kulturbloggen, Jinge
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, SDS
Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 svar på “Hoppets kandidater?”

 1. Är det inte bäst om Huckabee ändå blir republikanernas kandidat? Så kanske han kan ”skrämma” marginalväljarna i mitten till demokraterna och det blir maktskifte i USA? Inte för att jag hyser några överdrivna förhoppningar om Obama. Men det finns grader i helvetet, och det vore bra om republikanerna förlorar makten till slut.

 2. Obama är säkert en av de bästa kandidaterna av de som står till buds (Kuchinich är väl kanske den bäste) men ställs han mot Huckabee i ett presidentval tror jag Huckabee vinner.

 3. Vad är det för fel på”de gammaldags US-amerikanska värderingarna”.
  Valet äger ju rum i just USA och de vet nog bäst själva hur de vill bli regerade.
  Det amerikanska valsystemet är vida överlägset det svenska
  så Svensson behöver inte bekymra Dig.
  Som väl är har ingen vänsternisse från Sverige något som helst inflytande över valutgången.
  Hillery Clinton och hennes fåniga försök att erövra presidentposten är enbart patetiskt att se och höra.
  Med det bagaget hon har borde hon lägga sig platt ner.

 4. Wall Street Journal förutsäger att det blir en demokrat i Vita Huset och stöder Obama över Clinton. Boston Globe stöder också Obama. Massachussetts är en övervägande ”vit” stat, som har en svart guvernör. Jag undrar om inte man är snabbare att notera den etniska bakgrunden utanför USA än bland den amerikanska väljarkåren. Så länge som en kandidat representerar generella intressen och inte endast de som är relevanta för den etniska gruppen, är inte längre etnisk tillhörighet ett hinder.

 5. Den bästa kandidaten för republikaner, demokrater, USA och världen är utan tvekan Ron Paul! Googla honom och kolla in honom på youtube. Ron Paul for President 2008!

Kommentarer är stängda.