Livspusslet och livets val

Etapp 3 i bloggstafetten handlar om ”Livspusslet” och den som skriver om det är bloggaren Carina med bloggen Livet är här. Jag finner inlägget tänkvärt och bra även om jag kanske inte anser att livspussel är ett bra ord.

Däremot anser jag precis som Carina, att man delvis väljer hur man vill leva sitt liv, dock utifrån de förutsättninagr man har. Det finns inte lika många valmöjligheter när man är fattig eller arbetarklass. Psykisk ohälsa eller handikapp är andra saker som minskar de valmöjligheter man har.

Just valen i livet och ur valen påverkat livet är något som etapp4 av blogstafetten och Björn Wadströms inlägg handlar om. Ett inlägg som jag dock finner något svårförståeligt. Han nämner dock kolektiva val och överenskommesler som ett sätt att välja. Det är viktigt tycker jag, för utan överenskommelser tvivlar jag på att vi kan skapa en värld där vi lyckas bemästar energiproblem och klimatproblem. Jag tror inte på att sådant går att lösa på individuell basis eller att marknaden som sådan kan lösa problemen.

Andra bloggar om: , , ,

Advertisements
  • Jo hur vi än vänder oss så är vi individer i parförhållande, familj, grupp, parti, samhälle, länder..ja hur vi nu försöker göra oss till en grupp. Eftersom du har en så tydlig vänsterblogg kan jag väl säga att det är just individen som vänstern missat. Vi måste menar jag alltid utgå från oss själva.Jag har den mycket tydliga ”värderingen” att alla människor är olika och annorlunda. Jag har svårt för att ta på mig en kostym någon annan ritat typ ”svensk” eller ”klass”…men däremot är vi nog helt överens om att vi behöver gemensamma överstatliga överenskommelser. Tänk om alla politiker kunde börja säga jag anser eller jag beslutar istället för partiet tycker eller partigruppen har bestämt….ja det får räcka vi hörs väl mer…