Köttfusket visar kapitalismens oförmåga

Det hälsofarliga köttfusket som ICA:s handlare ofta ägnar sig åt och som den stora mäktiga koncernen inte verkar kunna göra nåt åt är ett övertydligt exempel på brister i kapitalismen som sådan.

Kapitalism och företagande bygger på att man vill maximera vinsten i det enskilda företaget. Det är liksom själva vitsen med kapitalistisk företagsamhet. Profiten är det som i första hand driver ägarna i de flesta fall. (det finns undantag förstås, men det är snarare undantag som bekräftar regeln). Att slänga kött innebär att handlarna förlorar pengar. Alltså försöker de undvika att göra detta på olika sätt. Att då ta till olagliga metoder har visat sig vara vanligt. Detta är ett problem som kan uppstå när profiten sätts i centrum och det har ju uppenbarligen visat sig att det är svårt att hantera detta i ett kapitalistiskt samhälle.

Men kan då inte marknaden se till att ICA och ICA-handlarna skärper sig? Det verkar faktiskt inte så. Detta tror jag beror på att livsmedelshandeln i Sverige är ett oligopol (fåtalsvälde). Något som faktiskt är den normala utvecklingen av en marknad i ett profitdrivet samhälle. Företagen tjänar på att se till att konkurrensen är så liten eller obefintlig som möjligt, för då kan de ta ut högre profiter på alla varor. Alltså strävar man efter att eliminera konkurrenter, köpa upp konkurrenter och skapa monopol och monopolliknande situationer.

Detta har hänt i den svenska livsmedelsförsäljningen. Konsumenterna har därför ofta ingen frihet att välja. Ofta finns bara en handlare i det område där man bor. Lokala marknader delas upp geografiskt av de stora kedjorna (Axfood, Coop och ICA). Detta har visats klart i en artikelserie om dagligvaruhandelns Göteborg som GP haft. Priskonkurrens och valfrihet sätts ur spel så att konsumenten i praktiken inte kan välja en bättre handlare än den som som fuskar.

Köttfusket är på så sätt en fin illustration på vilka negativa (och i detta fall potentiellt hälsofarliga) konsekvenser kapitalism och marknad i kombination kan få. Marknadens oförmåga och kapitalismens inneboende tendenser till monopolbildning leder till problem som klrat visas upp i samband med köttfusket.

Intressant?
Bloggat: Deepedition, Hell-man
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

7 svar på “Köttfusket visar kapitalismens oförmåga”

 1. Snarare visar det på kapitalismens oerhörda snabbhet i att hantera den här sortens problem.
  Marknaden (mao konsumenterna) straffar dom handlare som inte beter sig på ett korrekt sätt.

 2. Lola: Det är ju just vad som inte hänt, vad som inte händer och vad som inte är möjligt då det oftast inte finns mer än en affär i ett visst område. Man kan inte välja nåt annat än ICA på många ställen. Därför är det inte som du skriver.

 3. Jag håller med dig till viss del i vad du säger.
  Dock kan jag inte se att kött fusket är en konsekvens av kapitalismen. Skulle i stället kallade det för ett Ilandsprobem. Köttet håller sig längre än vad det får packeteras till.

 4. Visst, kött är ett typiskt I-landsproblem, och om alla i s k U-länder vill leva som svenskar hamnar vi i en ytterst komplicerad situation.

  Det skulle krävas 3-4 jordklot för att alla 6 miljarder ska kunna nå vår svenska konsumtionsnivå. Rättvist?

  Knappast.

 5. Ett företag är en juridisk person och personer som bara har sitt eget vinstintresse framför ögonen och inte bryr sig om konsekvenser för andra och ljuger hela tiden man definiera som sociopat.

  Psykopati

 6. Lola har fel när det gäller konsumenternas straffande. ICA har ökat sin omsättning under december 07 med fem procent jämfört med december året innan.

  Det jag snarare funderar över är snarare om det hela inte är ett uttryck för att gemene man tröttnat på den kollektivistiska hängslen-och-livrem-politiken som socialdemokrater och socialister för fram.

Kommentarer är stängda.