Övervakningens obefintliga effekter

Enligt BRÅ så har övervakningskameror ingen eller endast obetydlig effekt på brottslighet. Detta är något som många forskarrapporter visat och som jag tidigare skrivit om. Det är endast i parkeringsgarage som kameror visats ha någon effekt på brottsligheten.

Sett ur detta sammanhang finns ingen anledning att regering, länsstyrelser, polis eller skolmyndigheter fortsätter önska eller plädera för ökad kameraövervakning och fler övervakningskameror. Det finns ingen anledning att acceptera inskränkningar i den personliga integriteten för ingenting. Blir det inte säkrare av övervakningskameror ska vi inte ha dem.

Intressant?
Borgarmedia: EX1, EX2, SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 svar på “Övervakningens obefintliga effekter”

  1. Hoppas att någon hörsammar det här… men jag hörde polisens uttalande på tv nyss. Utan övervakningskameror på offentliga platser säger de sig nu ha svårt att kunna lösa några brott alls…

  2. Det är ju det som är grejen — kameror förebrygger inte brottslighet, men det är ett utmärkt hjälpmedel att lösa brott — såvida själva brottet inte tar kameran med i beräkningen och masker osv används. Folk är lurade i största allmänhet att tro att man blir tryggare av kameror, blir lite förbannad på det.

Kommentarer är stängda.