Onkel Tom går igen

Onkel Tom var slaven i USA som gjorde gemensam sak med slavägarna. Han samarbetade med förtryckarna för att vara dem till lags. Det är anpasslighet för att klara sig själv och skita i andra. Onkel Tom var iofs en romanfigur, men hans motsvarighet fanns säkert i verkligheten.

Exempel på precis samma sak finns i dagens Sverige. De tydligaste och mest kända exemplen är Mauricio Rojas och integrationsminister Nyamko Sabuni. Men det finns även andra. En av dessa är Dilsa Demirbag-Sten som anser att tidningen Mana är antisemitisk. Om henne och hennes attityd skriver Ali Esbati på sin blogg så här:

Anförare för attacken mot Mana är Dilsa Demirbag-Sten, som gjort sig en karriär i den välbekanta invandrare-som-”vågar”-vara-reaktionärernas-talesperson-filen och därtill blivit en inpiskad ambassadör i svensk offentlighet för Israels brutala raspolitik. Hon och hennes hejarklack använder nu alltså statsapparaten som replik på kritiken. Med en omisskännlig doft av 30-tal sägs tidning Mana ha en ”förvrängd tolkning av verkligheten”

Hennes hets mot kulturtidskriften Mana är en del av hennes arbete i Kulturrådets referensgrupp som i övrigt består av Arne Ruth (ordförande), Lars Gustaf Andersson, Anders Hjertén, Viktoria Jäderling, Karin Månsson och Djordje Zarkovic. Men det är inte bara i detta sammanhang hon sprider borgerlig högerpropganda. Det gör hon i Göteborgs-Posten när hon helt osant och utan bevis hävdar att invandrarmottagandet är bättre i USA än i Sverige. Vilket naturligtvis bara är skitsnack utan verklighetsförankring.

Bloggat: Röda raketer, Robert Zackrisson,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 svar på “Onkel Tom går igen”

  1. Du borde läsa http://www.arenagruppen.se/ag5/default.asp?ID=3033&type=2&cat=arenagruppen och begrunda, för svar fran den anklagades bänk.

    Nu är det lite knivigt, för de som du nämner har gjort integrationsdebatt till lite av sitt signum och blir väl en löst definierad grupp iom detta. Men de är fortfarande individer, med ansvar enbart för att vara sig själva. De behöver inte känna sig tyngda av eller följa med majoriteten bara för att de delar härkomst, hudfärg, kön, eller vad som helst med dem.

    Det är lite ”skomakare, bliv vid din läst” här. Arbetare; tjäna inte för mycket eller bilda dig sa att du blir borgare. Muslim; bli arg över Muhammedbilder, men lägg dig inte i bidragspolitiken… osv. Oerhört okonstruktivt tänkande.

    Om du tycker att de har taskiga asikter, skriv det. Men sluta generalisera som du gnäller när dina motstandare gör – vare sig det gäller om invandrare med icke-vänsteridéer eller överklassungar som blir brottslingar. Vi vet ju att om du blir insorterad i ”socialister som gillar Sovjet och stenkastning” mot bättre vetande, da är det fel. Dina etiketteringar är lika dumma.

Kommentarer är stängda.