Det behövs inget svenskt FBI

Av den enkla anledningen att ett svenskt FBI inte hjälper. För det är inte brist på polisresurser som är problemet, utan det är helt enkelt så som polisen Bertil Claesson sa i Uppdrag Granskning i samband med intervjun av Original Gangsters (OG) ledare Denho Acar: Polisen kan inte lösa sådana här problem. Det är sociala problem i grunden. När polisen kommer in är det för sent. Bertil Claesson är en av Sveriges mest erfarna poliser när det gäller att bekämpa gängbrottslighet så det finns anledning att ta det som han säger på allvar.

Vi kunde i programmet följa Denhos väg till kriminalitet. Han misshandlades av sin far. fadern lämnade familjen. Modern dog. Denho som då inte var vuxen fick därefter i praktiken sköta sig själv. Det är sådant här som måste stoppas. Ingen människa ska behöva växa upp så. Inget barn ska behöva ha det så. Det var på grund av uppväxten lätt för Denho Acar att hamna i kriminalitet. Det här är grundproblemet. Rekryteringen till gängen måste stoppas. Det kan göras genom att grunden för gängens rekrytering rycks undan. Och grunden är social misär.

För många ungdomar i Bergsjön är Denho Acar en hjälte. Han har blivit någon. Redan som tolvåringar är många unga i Bergsjön och andra av Göteborgs olika förorter övertygade om att de inte kommer att få jobb. De är på grund av sådant lätta att rekrytera till gängen. Gängen innebär både en social och en ekonomisk trygghet för den unge och för hela hans familj. Så länge det är så kan gängen rekrytera och polisen kan inte göra nåt.

Polisen kan inte stoppa social misär. Men det kan politiker och sociala myndigheter. Genom politiska beslut som ger mer resusrer till fritidsgårdar, daghem, skola och socialtjänst. Istället för mer resurser till polisen. Såna här problem måste lösas på sikt. De kan inte lösas genom att skapa en svensk motsvarighet till FBI. En svensk specialstyrka hjälper inte. Vi har redan Nationella Insatsstyrkan och den har inte hjälpt. Helt enkelt därför att polisiära åtgärder inte hjälper.

Det är inte polisiära resurser som saknas. Det är sociala resurser vi är fattiga på. Det är sociala insatser som saknas. Ett svenskt FBI kan inte fixa fram sådana. Både Ask och Bodström har fel. Enda resultatet av en sån speciell polisstyrka är att vi får ett hårdare samhälle för vanligt folk. Det är bara ytterligare ett steg in i Bodström-samhället. Utan att brottsligheten påverkas nånting.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, GT, GP1, GP2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nonaiv

  Tror du verkligen på allt du skriver? Människan är inte alltid så god och tro mig! inga av dessa människor kommer att sitta i ring och sjunga we shall overcome. Släpp naiviteten och vakna upp!!!

 • Anders_S

  Snälla du. Jag känner gangsters. Jag var en smågangster som ung. Jag är inte naiv. Jag tror inte Claesson är naiv heller. Verkligheten har dessutom bevisat att jag har rätt (följ länkarna).

 • Allsvensken

  Sociala insatser? Drägg som Acar får redan som tonåringar en sju-helvetes massa stödåtgärder insatta, medan vanliga hederliga förortslosers, som ett par av mina bröder; som Gudskelov håller sig på den hederliga banan, inte får ett piss hjälp av varken socialtjänst eller arbetsförmedling eller arbetsförmedlingg när de så behöver. De är för välartade och gör inget väsen av sig i sin misär. Acar och hans gelikar däremot ånjuter inte bara patraskvänsterns gullande, småhuliganernas beundran, såväl som massiva insatser från stat och samhälle med rehabiliteringsprogram, studier och bostäder vid minsta vink med handen. Detta är resultatet av socialistiskt daltande. Vissa människor är bara attt betrakta som fiaskon; lås in dem och släng bort nyckeln. Jag har sett skiten under min uppväxt i ghettot. Och nej mitt nickname till trots så är jag 1:sta generatoinens invandrare.

 • Anders

  Anders_S skriver: ”Polisen kan inte stoppa social misär. Men det kan politiker och sociala myndigheter. Genom politiska beslut som ger mer resusrer till fritidsgårdar, daghem, skola och socialtjänst. … Det är inte polisiära resurser som saknas. Det är sociala resurser vi är fattiga på. Det är sociala insatser som saknas.”

  Av någon outgrundlig anledning så är Anders_S och likasinnade övertygade om, att det finns tillräckligt med resurser till förfogande, om man bara konfiskerade allt.

  Men även om man höjde skatterna till 100% och konfiskerade all privat egendom, nationaliserade alla industrier, banker osv etc., så räcker det ändå inte till att uppnå det, som Anders_S vill uppnå.

  Om man lade så hela Sveriges BNP på sociala resurser – så skulle det inte förslå.

 • Joakim

  Zzzzzz…. nej du har rätt bästa receptet för brotslighet är att lägga ned fängelsen. Ja så länge det inte drabbar dig vill säga….

 • Sven

  Sverige är med all säkerhet unikt i Europa. Det beror förvisso på frånvaron av hårda tag men också på avgörande fel i den svenska lagstiftningen och konstitutionen – allt pga decenniers socialdemokratiskt vanstyre. För att nämna några ytterligare faktorer: skolan har varit normfri och flummig och skapat ouppostrade individer, den svenska vurmen för att skydda unga har gått till överdrift och manisfesteras av det perversa systemet med endast 4 års ungdomsvård om du är under 19, media – den svenska kvällspressens skuld skall inte underskattas i sammanhanget då man indoktrinerar befolkningen med de mest ytliga och fördummande nyheter världen skådat, den svenska polisen hr en absurd inställning till sitt arbete där man inte vågar konfrontera beväpnade brottslingar utan låter dem komma undan – jag menar att de är betalda för att ta risker, för att undvika värdetransportrån så är lösningen att beväpna de som transporterar – så går det till i bl.a. Belgien och där vet man knappast vad värdetransport rån är, slutligen borde man i Sverige våga lyfta blicken och hämta inspiration från andra länder – den omhuldade svenska modellen fungerar uppenbarligen inte längre.

 • Lena

  Håller med om vissa saker här och inte vissa.
  Jag tror att svenskt FBI faktiskt skulle kunna vara bra för att fördela resurser och göra effektivt spaningsarbete när brott begås.

  Däremot måste man också sätta in resurser i förväg till ungdomar framförallt med någon sorts ungdomsverksamhet. De enda ”föreningar” med aktiviteter verkar vara de här rekryteringen som du tar upp. Kan man inte konkurrera med detta på något sätt?

  Skolan är flummig – ja! Men varför ska SKOLAN ägna tid att uppfostra barnen? Är inte det familjens jobb? Vill jag att skolan ska vara den som ger min son värderingar som han ska gå igenom livet med?

 • Andreas H

  Tror ni har rätt i att ett svensk FBI skulle vara ett kraftfullt slag i luften. Det är knappast så att det saknas gängkriminalitet i USA. Sen vet jag inte om sociala insatser är ett sådan universalkur som socialister tycks tro men det betyder knappast att man skall ta över ett misslyckat amerikanskt koncept.

 • Nikki

  Håller med Allsvensken, varför ska det här patrasket ha extra stödåtgärder när andra vanliga förortslosers inte får det. Det kan bero på att i ”gangsterproletäriatet” råder andra värdegrunder och de rår man knappast på med mer leksaker till dagis, samtalgrupper, ökad information och annat socialistiskt trams som i sin naivitet förutsätter att alla kan läsa och orka ta till sig information. Varför skulle de göra det? Snabbaste vägen till pengar och framgång är snabba pengar och ett kort och flärdfullt liv fjärran från den gråa trista verklighet som samhället erbjuder. Utifrån sina förutsättningar agerar de rationellt medan samhället och dess förstå-sig-påare reagerar uppgivet, ”varför är inte de intresserade att gå i vår fin skola (som inte leder till jobb), få äta våra näringsriktiga skräpluncher, få bo i våra fina 60-talslägenheter etc”. Bort med flummet är min mening.

 • Anders_S

  Det är knappast ”flum” som är problemet. Acar vare exempelvis hos en fosterfamilj, men fick inte stanna där. Därför att samhället värdera den biologiska familjen för högt många gånger (jmfr fallet Louise i Småland). Han menade själv, i Uppdrag Gransknign, att om han fått stanna i fosterfamiljen hade han aldrig blivit kriminell.

  Så det handlar om samhälleliga resurser. När inte föräldrarna klarar jobbet måste samhället gå in. Det kan man inte om det inte finns tillräckliga resurser. Det handlar alltså om politiska beslut. Idag går de politisk besluten åt fel håll.

 • Gustav

  Idén om en FBI-variant är ju löjlig. Varför starta upp en ny polisgren när de gamla inte har resurser nog att hantera alla ärenden snabbt och smidigt med dagens resurser? Man bör ju bygga underifran – anställ nog med administrativ personal och nog med poliser för att uppna en smidig hantering av inkommande anmälningar, sedan kan man börja snacka.

  En effektiv polis i kombination med nödvändigt samhälleligt stöd i förebyggande syfte borde ju vara det mest rättframma sättet att hantera problemen. Inte nya myndigheter eller avknoppningar fran dessa. Däremot tycker jag att man när man väl har en väl fungerande myndighetsutövning mycket väl kan utfärda en three-strikes-law eller liknande; den som inte ändrar sig efter saväl sociala stödinsatser som ett par lagförda förbrytelser med rimliga och snabbt utverkade paföljder, den har straffat ut sig för lang tid framöver. I det läget är det skydd av andra samhällsmedborgare som kommer i första hand.

  I första hand förebyggande arbete – i andra hand tillrättavisande och försök till ateranpassning. I sista hand drakonisk straffutmätning.

 • Pingback: Det finns för många Dano! ‚Äì Om svenska samhällets brist på bry()

 • Apan

  Gud vilken naivitet ! Håller med Allsvensken till 100 %. Allt för länge har ”värsting” ungar gullats sönder och skickats på kryssningar och annat tjafs. De enda signaler man skickar är ju att det är synd om dem och att det inte är deras fel att de agerar som de gör. De förstår ju inte bättre gud bevars ! Precis som när man uppfostrar hundar så snappar de upp jävligt fort vad som kan ursäkta uselt beteende. Det spelar ingen roll ifall de får fler dagis eller mer pengar i skolorna eftersom det ENDA de får höra är att de är förlorare och kräver extra stöd för att de är så usla. Människor agerar efter hur omgivningen behandlar dem. Ett typ exempel är ju klass 9A från TV. Duktiga lärare som tutar i ungarna att de verkligen kan och ställer krav gav resultat.

  Klart att ett svenskt FBI skulle kunna underlätta polisiärt arbete. Vi pratar ju inte bara om gäng i förorter utan även om psykopatiska mördare, avancerad ekonomisk brottslighet och organiserad brottslighet som spänner över hela Europa. Kanske inte våra svenska polis är bäst organiserad för att tackal sådana problem nu.

 • Pingback: Det är tur vi har invandring | Svensson()