Fylla eller heder?

Eller kanske rentav fylla och heder. Det är ännu ganska oklart om vad det eventuella mordet på en 16-åring i Malmö rör sig om. Det skulle kunna vara ytterligare ett av de alltför vanliga mordfall där alkohol och fylla är inblandat. Den klart vanligaste typen av mord i Sverige. Full man mördar annan full man. Eller full man slår ihjäl kvinna.

Men det kan ju också vara ett mer ovanligt mord. Ett mord där hedersmotiv ingår. Antalet sådana mord är mycket begränsat i Sverige. Mycket ovanligt i motstas till vad många tror.

Vilken typ av mord det rör sig om återstår att se. Det kommer säkerligen snart att framgå.

Bloggat: Rawia Morra,
Borgarmedia: SDS, SVD, HD, DN, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

12 svar på “Fylla eller heder?”

 1. Låter nästan som om du menar att muslimska invandrare begår endast hedersmord,och efter som om dom(hedersmorden) är så få är det inte så farligt?
  Men jag garanterar att även dessa personer är representerade i den ordinara drog/fylla/slår slint i huvudet fallen också.
  Är inte det mest upprörande i dessa fall att offret mördas pga att personen inte vill gifta sig eller är kär i nån annan?
  Dessutom så handlar det INTE om EN person i fyllan som det slår slint i huvudet på utan en medveten handling som utförs och påmanas av fler personer i samma släkt!
  Men Rädda barnen attityden att fort sopa saker undermattan har tydligen fått fäste även på denna blogg!

 2. Är de verkligen så få hedermord som utförs?
  Jag vet att en viss känd journalist/författare tillika champagnesocialist påstår det, men ligger det inte lite i sakens natur att här finns ett stort mörkertal?

  Flickorna kan exempelvis övertalas att begå självmord på ett ’vanligt’ sätt. Dom kan tas av daga i föräldrarnas ursprungsland. Sådana saker kanske inte upptäcks eller avskrivs av polis, och så påstås det att ”detta händer typ aldrig, men svenskarna spöar sina fruar hela tiden”.

  Ett löjligt förhållningssätt som drabbar de utsatta flickorna. Inte endast de som kastas ut från balkonger eller tvingas hänga sig, utan alla de som utan att riskeras att dödas, får sina livsvilkor diktrade av släktingar eller sin egna vilja tillintetgjord av sina bröder.

 3. Det begås 90 mord i Sverige varje år. Cirka 20 – 30 av de dödade är kvinnor. Flertalet av dessa kvinnor faller inte offer för hedersvåld utan för fyllevåld och våld från sin man/sambo/fästman/kille. (Källa BRÅ)

  Alltså – inte speciellt vanligt. Inget stort problem. Mord är inget inget stort problem överhuvudtaget.

  Själmord i Sverige är inte heller speciellt vanliga och överväldigande delen av de personer som begår självmord är män har jag för mig. Självmord är helelr inget större problem, dock större än mord.

  Det finns 400 000 människor från länder i Mellanöstern i Sverige. Av dessa är kanske 30% unga kvinnor/flickor. Under 150 000 alltså. Många av dessa lever inte i gammaldags familjer. De flesta utsätts aldrig för hot om våld eller våld.

  Föräldrar har rätt att begränsa vad deras barn får göra. Det kan mycket väl hända att döttrar i familjer från mellanöstern har lite hårdare regler än många andra i Sverige. Det kanske jag tycker är fel, men det är inte olagligt och det är inte felaktigt handlat av familjerna.

 4. Problemet är väl att de flesta ”balkongflickor” och andra som ”begår självmord” inte hamnar i mordstatistiken, trots att många faktiskt skulle höra hemma där. Kan man tänka sig något vidrigare än att tvingas hoppa från en balkong? ?ç de flesta fall kan man inte bevisa mord trots att det är just mord det handlar om. Få av oss kan sätta oss in i hur det känns att stå på balkongen och bli tvingad att hoppa av personer som befinner sig i lägenheten. Mord? Ja självklart. Går det att bevisa? Nej nästan aldrig.

  Den senaste händelsen i Malmö kommer förmodligen att bli en i raden av ”självmord” eller ”olyckshändelser”. För finns det inga vittnen så är det helt uteslutet att någon kommer att dömas.

  Det mest bedrövliga är att både tokhögern och tokvänstern sett till att göra politik av denna fråga. Vem som i förlängningen förlorar på det är inte särskilt svårt att räkna ut.

 5. I Sverige för vi statistisk över antalet anmälda mord. Det rörde sig om omkring 230 stycken år 2006 (Denna siffar har ökat från 100 stycken på 1970-talet). Av dessa är det i slutändan bara 90-100 som är mord. Alltså hamnar de enstaka fall av ”balkongflickor” som inträffar på ett år i statistiken. Antingen bland mord eller bland självmord. Hur man än räknar så rör det sig om ytterst få fall per år.

  Det finns ingen anledning att lägga ner stora samhälleliga resurser på ett problem som är så minimalt (om än tragiskt för de drabbade).

  Det handlar om politik. Därför gör naturligtvis extremhögern och vänstern politik av det. Felet är ju att man ägnar för mycket tid och resurser åt ett problem som är pyttelitet. Något som bara kan gynna extremhögern.

 6. Jag tror att vi ser fundementalt olika på detta. Jag ser varje onaturligt dödsfall som ett jätteproblem, i synnerhet när det är unga människor som drabbas. Kan vi lägga tiotals miljarder om året för att minska antalet döda i tafiken så borde vi kunna lägga några miljarder här också.

  Det känns så billigt och uselt när högern gör allt för att demonisera muslimer medan vänstern viftar bort alla problem. Finns det någon alls som tänker på den 16-åriga tjejen vars kropp krossades mot en stentrappa?

 7. Johan : Jag tror faktiskt inte vi har så olika uppfattning. I detta inläg har jag betonat en aspekt. I andra inlägg har jag betonat annat.

  De flesta inom vänstern delar inte min uppfattning i denna fråga. Det är jag ganska övertygad om.

  Varje förlorat liv är onödigt. Varje ung människa som dör är en förlust.

  Men man måste kunna skilja mellan det personliga lidandet i såna här fall och den principiella/samhälleliga diskussionen. Det personliga lidandet för drabbade kan vara mycket stort. Men för samhället är det ett mycket litet problem.

  Precis som det inte finns anledning att överdriva brottsligheten som problem, ska man inte heller göra det med en typ av brottslighet som är pytteliten.

  Vill vi minska antalet dödade ungdomar så ska vi lägga pengar på skola, förskola och fritidsgårdar. Sådna social satsningar stärker samhället, minskar familjens och klanens inflytande. Dessutom drar det undan fötterna för gangstergängens rekrytering (se andra artiklar jag skrivit om det). Sådana satsningar välkomnar jag.

 8. ”Vill vi minska antalet dödade ungdomar så ska vi lägga pengar på skola, förskola och fritidsgårdar. Sådna social satsningar stärker samhället, minskar familjens och klanens inflytande. Dessutom drar det undan fötterna för gangstergängens rekrytering (se andra artiklar jag skrivit om det). Sådana satsningar välkomnar jag.”

  Är du på riktigt eller..? Tror du att flickor ens får GÅ på dessa fritidsgårdar??? De får gå i skola för att det finns skolplikt i det här landet, men jag är rätt övertygad om att om en sådan inte fanns, skulle vissa flickor inte få gå ut alls. Fritidsgård? Med en massa killar närvarande?

  Minskar klanens inflytande? Tror du på det själv?

  Det är beklämmande att du skriver om saker du uppenbarligen inte har en aning om. Gynna extremhögern? Nä. Nu har jag bestämt mig. Du ÄR inte på riktigt.

 9. Johan, jag märker att du talar om muslimer här men faktum är att hedersmord begås även av kristna som kommer från MÖ. Kristna flickor från MÖ hålls ofta mycket hårdare än muslimska.

  Anders, varför tillåter du kommentarer som endast har till syfte att vara jävliga? Som inte vill annat än missförstå och sprida missförståndet vidare? Ta bort skiten bara…

 10. Anders_s

  Om vikten av ett samhällsproblem mäts i antalet döda så är behovet av resurser för utbildning och utredning gällande så kallade hatbrott och rasistiskt våld obefintligt. Naturligtvis är det inte så, det jag menar är att bara för att det inte slutar med döden så behöver det inte innebära att det inte finns en stor problematik gällande detta. Att i ett demokratiskt samhälle inte få leva, känna, tänka, älska och njuta som en fri människa är ett allvarligt problem enligt mig!

  Rawia

  ”Kristna flickor från MÖ hålls ofta mycket hårdare än muslimska.”

  Ett utalande som jag antar att du kan backa upp? Det låter som ett fullständigt ogrundat känsloargument. Att alla hedersmord inte genomförs av muslimer kan vi nog vara överens om, men samtidigt är din formulering klumpig å det grövsta. Vilken religion offren och förövarna har är sekundärt. Tragiken är det primära!

Kommentarer är stängda.