Ytterligare en tragisk massaker i USA

Vi börjar nästan bli tillvanda. Tillvanda vid att det med en viss regelbundenhet blir en skolmassaker i USA. Vilket naturligtvis är obehagligt.

Orsakerna till att det händer är inte i första hand att folk har tillgång till skjutvapen. Det finns många länder (ex. Canada, Sverige, Finland) där tillgången till skjutvapen är högre än eller lika hög som i USA, utan att det blir lika många mord eller ens en endaste skolmassaker (undantag finns förstås, det har varit en skolmassaker i Finland). Däremot kan säkert inställningen till skjutvapen och till rätten att ta lagen i egna händer påverka. Typen av vapen i de olika länderna har naturligtvis också betydelse. I de länder som jag ger som exempel ovan är jaktvapen de vanliga vapnen, i USA är typen av vapen lite annorlunda.

Men det som påverkar mest är säkert det faktum att staten i USA är svag och istället dominerar individualismen. Länder där det finns sociala välfärdssystem som kan fånga upp dig när du ramlar igenom eller misslyckas skapar helt enkelt inte så deperata människor som det amerikanska individuellt inriktade systemet gör.

För att råda bot på problemet med skolmassakrer i USA skule landet alltså behöva slå in på en annan politisk väg, vilket inte idag verkar vara ett troligt alternativ, och därför får vi nog även i fortsättningen vänja oss vid att se den ena skolmassakerna efter den andra i USA. För det bästa medlet för att stoppa sådana händelser är en social välfärdsstat.

I detta perspektiv och även i många andra är det därför mycket olyckligt att den scenska regeringen för en politik som syftar till att vi ska få ett amerikanskt system. Dvs en brist på social välfärdssystem och en fixering på individualism och individuella lösningar. För det är dit borgarregeringens nedmonteringspolitik syftar.

Intressant?
Bloggat: Progressiva USA
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, HD, SDS
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

16 svar på “Ytterligare en tragisk massaker i USA”

 1. Någon tänkare (minns inte vem eller var) jämförde de här masskjutarna med självmordsbombare. Slutresultatet är ju i nästan alla fall att förövaren också stryker med. Det sitter nog en och annan desperat tonåring även i Sverige och funderar på att upprepa bravaden. Visserligen leder massmorden inte till något, men är man trött på livet och inte ser några vettiga alternativ torde det ändå inte spela någon större roll. Man har klargjort någon sorts ståndpunkt i alla fall: fuck you!

 2. Visst är det tragiskt med dessa dödsskjutningar, men att skylla på brist på sociala välfärdsystem visar att man inte vet mycket om USA. Det är bara en myt här i Sverige att USA inte har sociala nätverk som skyddar individen.

  Tvärtemot dessa svenska fördomar har USA (trots låga skatter) väl utbyggda sociala program som hjälper både ‚Äúfattiga‚Äù och ‚Äúhemlösa‚Äù, plus obligatorisk pension, sjukförsäkring för pensionärer och ‚Äùfattiga‚Äù, obligatorisk A-kassa, m.m.

  Exempel på social program: Nutrition assistance programs, food stamp program, housing asistance for homeless, federal pension, Unemployment dept. (A-kassa), Medicare (sjukförs. för alla över 64), Medicaid (sjukförs. för ‚Äúfattiga‚Äù) m.m. Se själv http://www.usa.gov/Citizen/Topics/Benefits.shtml

 3. John: Du kan inte vara på allvar. Påstår du verkligen att USA är en välfärdsstat? Du brukar ju skriva att välfärdsstaten är roten till allt ont.

  Jag är i USA varje år (min ena dotter bor där). Man betalar lika hög skatt i New York som i Sverige. Men får betydligt mindre för pengarna. För utöver skatterna får man betala för sjulkvård, betala mycket för barnpassning och en mängd andra saker som finansieras genom skatterna i Sverige.

 4. Det har med tillgången på HANDELDVAPEN att göra. I Sverige har vi inte mer än hundradelen av pistoler och revolvrar på tusen innevånare. Jaktvapen finns däremot i överflöd.

 5. Jo, du har rätt Jinge. Den skillnaden har betydelse. Men ännu större betydelse tror jag samhällets funktionssätt har.

 6. Angående skatten så är den faktiskt inte särskilt låg i USA. De har väl i och för sig något mer platt skatt än i Sverige, men en väldigt stor del av pengarna går till militären, vilket också innebär att de flesta av invånarna inte får se röken av dem. Att ha den största vapenmakten i världen kostar en hel del, tydligen. Vad gäller de statliga sociala systemen där, så finns de, men de är väldigt underdimensionerade.

  Anders_s, du kan inte på allvar likna det svenska systemet och vart vi är på väg med det amerikanska systemet? Visst, de borgerliga står närmare amerikansk politik än socialdemokraterna, men innan vi blir ett USA i miniatyr så måste vi nog att närma oss övriga europeiska länder politiskt först. Vi i Sverige står, politiskt, väldigt långt till vänster på skalan, även sett från ett europeiskt perspektiv.

 7. Det är ingen hemlighet att moderaterna vill bygga ett samhälle av amerikansk modell och att vissa personer inom folkpartiet också har den uppfattningen. Däremot är det naturligtvis svårt att genomföra i dagens Sverige.

  Att det skulel vara så mycket bättre i Sverige än i Euorpa är inte sant. På vissa områden ja. men på andra områden nej. Sjukvården i Storbritannien är helt gratis. Andra saker är bättre i Danmark eller Nederländerna. Sammantaget något bättre med sociala rättigheter i Sverige kanske. Men det är inte mycket som skiljer oss från många andra länder.

 8. Det är bra att det påpekas att det finns vapen i lika stor skala som i USA även i andra länder. En sak till man skulle kunna påpeka är att USA har 300 miljoner invånare. Dvs, i Finland med runt 5 miljoner invånare så har det skett en skolmassaker de senaste 50 åren. Alltså, om Finland varit lika stort som USA i folkmängd så hade 60 massakrar till ägt rum om man tänker skolmassakrar per capita. Något sådant har ej skett.

  I övrigt så avskyr jag fenomenet att göra en sådan här händelse till en anledning att kasta skit på politiska motståndare. /*off topic, borttaget*/ #AS

 9. Har själv bott i USA i 40år (i 7 olika stater) och vet vad jag pratar om. Yes, man kan faktiskt kalla USA för ”välfärdsstat” om man så vill, beroende på vad man menar med välfärdstat. Det är därför många röstar på republikanerna ni som inte förstod detta.

  Den som vill veta mer om USAs federala sociala program , see http://www.usa.gov/Citizen/Topics/Benefits.shtml

  Då jag nu sett hur svensk pension fungerar anser jag pensionen i USA (Social Security) är bättre, ärligare och mer rättvis än den svenska pensionen. Dessutom är den Amerikanska pensionen helt skattefri. Pensionen man blivit lovad (i.e. i det oranga kuvertet) är det man får i handen cash, inte som i Sverige där efter avdrag och skatt kan bli bara hälften för vissa!

  Vad gäller skatt: Sveriges skatter är cirka dubbelt så höga som USAs skatter. Enligt senaste statistik jag såg så hade Sverige 53% skatt av BNP medans USA var 29%. Ett gift par i USA kan tjäna $16400 (104940kr) per år innan man betalar någon skatt alls.

 10. John Olsson vad gör du här i detta kommunistiska helvete?
  Man kan bara konstatera att Sverige ligger efter USA även i skolmassakrer!

  Det handlar inte ett smack om vad för eller hur många vapen det finns utan inställningen till hur man löser konflikter och vad ett människoliv är värt.

  I USA är dödandet legaliserat och heroiserat från högsta instans i samhället och ner till gräsrötterna via media, propaganda och underhållningsindustrin.

  Man skördar det man sår helt enkelt.

 11. Viking, what’s your problem? Why are you so angry? Tycker du det är bättre bli sparkad ihjäl som man gör här i Sverige?

 12. ‚ÄùAngry‚Äù! Vem är arg? Jag tycker kanske inte att det är OK att döda civilklädda Amerikaner innanför USAs gränser men vem sörjer? Inte jag. Jodå Mr Olssen brott förekommer även i detta land men ingen heroiserar beteendet.

 13. Viking, du vräker i alla fall ur dig otrevligheter som arga människor gör.

  Om du istället lugnar ner dig, läser vad jag skriver och kanske även tittar på websiten jag refererade till, kanske din aggression lägger sig och du kan rentav sova lugnt inatt.

 14. Du gillar uppenbart inte vad jag säger men att försöka med att avfärda det som aggression och upprördhet är bara löjeväckande. Och: jag sover gott ty; ett gott samvete är den bästa huvudkudden. Och som sagt var, vem bryr sig!

  Viking

 15. Sverige har inte lika många vapen som USA, vi har ungefär hälften. De är också enligt lag inlåsta i vapenskåp vilket ger två bra följder: De stjäls inte lika lätt och de tas inte fram av misstag för att skjuta en familjemedlem som man tror är en inbrottstjuv.

  Till det finns lagar över var och hur man får bära vapen, i vilken mån man får skydda sig mot vapen, hur polisen får använda vapen, etc. Kombination av mängd vapen och kulturen kring dem.

 16. Du har rätt Hampus. Jag överdriver antalet vapen i Sverige. De siffror jag sett är följande:

  56 vapen finns per 100 personer i Finland. I Sverige ligger siffran på 36/100 och i USA USA 90/100. Dvs i Sverige finns det 3,6 vapen per capita och i USA 9. Det är en ganska stor skillnad det. Jag vet inte ursprungskällan till dessa siffror så de måste betraktas som mycket osäkra.

Kommentarer är stängda.