Trakasserier från polisen är en orsak

Regelbundna trakasserier och dålig behandling från polisens sida är en av de saker det som lett till kravallerna i Köpenhamn och på andra ställen i Danmark. Grunden för polisens agerande är att den danska lagen ändrats så att polisen kan kontrollera vem som helst utan att ha någon brottsmisstanke. Detta får ske i vissa bestämda områden, exempelvis City, Amager och Nørrebro i Köpenhamn.

Även det faktum att polisen i Danmark fått ny ledning sen ett par år tillbaka har påverkat hur den arbetar. Sammantaget har lagändringarna och en attitydförändring inom den danska politiken med en rasistisk invandrardebatt, provokationer mot minoriteter i media och ett ökande utanförskap lett till att invandrarungdomar som känt sig trakasserade sparkat bakut. Något som har skett efter en lång tid av trakasserier och hårdnande invandrarpolitik. Man kan säga att Danmark nu får skörda för sin rasistiska och invandrarfientliga politik.

Den danska justitieministern vill införa ännu hårdare tag för att få stopp på kravallerna. enligt principen, misslyckas hård politik så tar vi till ännu hårdare politik. Naturligtvis kan det på kort sikt förhindra enstaka kravaller om man arbetar med noll-tolerans. Men det kan inte lösa problemet. Kravallerna är ett symptom på allvarliga problem i det danska samhället med utanförskap och rasism. Sånt löser man inte genom att införa hårdare tag. Precis vad en av initiativtagarna till en demonstration säger till Modkraft:

– Vi vil vise, at optøjerne ikke er et kriminalitetsproblem, som vi ellers hele tiden får at vide af både politi, politikere og medier. Det er et politisk problem, der ikke kan løses med vandkanoner, nul-tolerance og udvidede beføjelser til politiet. De her grupper behandles som undermennesker, den grundlæggende sandhed er jo, at vores samfund rummer en klar racistisk betonet undertrykkelse i forhold til disse grupper, forklarer Rasmus.

Intressant?
Bloggat: Jinge
Borgarmedia: SVD1, SDS1, SDS2, DN1, DN2, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

8 svar på “Trakasserier från polisen är en orsak”

 1. Vad tror du att det finns for andra anledningar? En ar val att manga av de som ar inblandade gillar att vara inblandade i sadana sammanhang (livstilskravallerister).

 2. Man tar från samhället sida, krafttag mot knark och annan kriminalitet. Detta bemöts med upplopp och mordbränder. Thats it. Att man sen skyller på ”utanförskap”, när man självmant har klumpat ihop sig efter sina etniska tillhörigheter är patetiskt.

 3. ”Nolltolerans” fungerade alldeles utmärkt i New York som numera är betydligt säkrare än många europeiska storstäder.

 4. Hmm låter ju onekligen intressant om än något överdrivet – Sverige fick ju fri abort ungefär samtidigt men alltså med helt motsatt effekt? Eller har vi aldrig fött oönskade barn i Sverige…?! 😮

 5. Som vanligt fattas det ett mycket vigtigt element, och som typisk ”glöms” aldeles bort på danske ”Modkraft”-portalen som det hänvisas till, och där ”diskussionen” om dessa ill-dåd senaste veckan i Köpenhamn är ZERO, kolla själva!
  http://debat.modkraft.dk/

  som var ORSAKEN till att samma danska polis införde dessa visitations-zoner:

  1) Den florerande och profitabla Hasch-handel i millionklassen i stadsdelen N??rrebro, där invandrar-gäng och danska Rocker-Bandidos / H.A. gäng ligger i strid om ”marknaden”;

  2) En oerhörd stor mängd knivbeväpnade ungdomar, som polisen självfallit försökte avväpna efter flera totalt meningslösa och tragiska mord i Köpenhamn.

  Gentemot begga dessa fenomener bör samhället självfallet ha nul-tolerans, vad annars ???

  Precis som vi som bor i Köpenhamn begär NUL-tolerans gentemot dom SA-metoder, där även Brandkår och Ambulansfolk attackeras med sten og skadegörelse, bara därför att dom försöker rädda liv!! Vad fan är det för rena banditer som tyr till sånt ? Och var i tusan är danska Vänstern och ”Modkraft” i massiva demonstrationer med rubriken ”STOP detta vansinne, NU!” ???

  Jag hoppas at var och en av dessa ligister får flera år i fängelse för mordbrand, respektive medvirkan till

  Det har funnits flera livshotande situationer senast, i stadsdelen Amager var 8 brinnande bilar i natt var orsak til nära spridning til et stort boligkompleks, där störstedelen f.ö. är innvandrare:
  http://www.berlingske.dk/article/20080216/danmark/80216003/

  I provinsbyn Århus chikaneredes Brandkåren af dusintals bilar, när dom försökte nå fram och släcka bränder. Och så här bemötts samma brandkår och ambulansfolk, och har gjort det sen månader tillbaks, utan visitations-zoner:

  http://jp.dk/indland/aar/article1267302.ece

  ” (…) Under udrykning på vej til Gellerup tager brandfolkene altid hjelm på med det samme, visiret er altid nede og en s?¶rlig film på bilruderne sikrer, at glasset ikke splintres, hvis vognene skulle blive ramt af kasteskyts.

  Hårde tider
  F??r var der også forskel på at komme i området som brandmand og som Falckredder i en ambulance. Mens brandfolkene risikerede angreb på dem selv og deres vogne, så var der mere respekt, når der var tale om en ambulance. Den respekt er forsvundet, mener Flemming Pedersen.

  ”Nu bliver der spyttet på bårerne, rodet med tingene. Jeg har oplevet at blive skudt efter med et romerlys, da vi skulle hente en patient i en lejlighed,” siger han.
  (…)
  Mera om senaste natt här:
  http://jp.dk/indland/aar/article1267774.ece

  —————-

  Vad fan är det för ”protest” – och var i alla dagar är danska vänstern (som jag efter detta, och efter 30 års engagement een gång för alla har lämnat efter detta svek och ditto förakt för vanligt , hederligt folk i Köpenhamnn, och var f- är alla ”Modkrafts” journalister til stöd för alla OFFREN för detta vansinne ?

  Var finn en enda paroll om ”Hands off!” i en demonstration som stöd til Brandkår och ambulansförare i denna situation…?

  När man bor i Köpenhamn, och ser dessa banditer härja natt efter natt, ja då är NUL-tolerans inte att backa på – innan detta vansinne kostar liv !!

  Tommy, Köpenhamn

 6. _daniel: New York-modellen är faktiskt kraftigt kritiserad från många håll, t.ex. av den franske sociologen Lo?Øc Wacquant i sin bok ”Fattigdomens Fängelser”. Han visar att brottsligheten avtog redan innan nolltoleransen infördes och att andra strategier fungerar lika bra – närpoliserna i San Diego till exempel. Han visar även att priset för den modellen är enormt, inte bara i pengar: tusentals människor grips på lösa grunder, rasåtskillnaden förstärks, häkten och domstolar överbelastas och polisens trakasserier har skapat en grundmurad misstro mot polismakten hos den svarta befolkningen.

  Se även:
  http://www.yelah.net/articles/debatt20071116

Kommentarer är stängda.