Ljuger media om välståndsligan?

Enligt bloggen Ekonomikommentarer gör man det:

Om man tittar på de där purfärska siffrorna (pdf-fil) så ser man att DN har publicerat och jämfört de siffror som står i kolumnen ”Current PPPs”. Det är också den enda kolumnen där Sverige är rankat som nia år 2007.

Och då har följande hänt mellan 2006-2007: I Sverige har köpkraften ökat från 114 till 115 procent av OECD-snittet. Islands köpkraft i förhållande till OECD-snittet har minskat från 117 till 112 procent. Danmark ligger kvar på 115 procent. I övrigt har inget skett i närheten av Sveriges siffror.

Det innebär att Island har trillat ner under Sverige, som har kommit upp på samma plats som Danmark. Och gått från en elfteplats, inte en fjortondeplats som DN skriver, och hamnat på en delad niondeplats.

Och Alliansfritt Sverige fyller på med:

Det är viktigt att inte begå post-hoc-ergo-propter-hoc-misstaget här, vilket är alltför vanligt i dessa konjunkturrelaterade sammanhang. Men om man nu nödvändigtvis ska hålla på med dylikt så kan det ju vara värt att nämna att tre av de fem placeringarna som Sverige klättrat i den nya rapporten skedde alltså under den förra regeringen. Under de 7 åren innan detta, alltså under regeringen Persson, klättrade Sverige ungefär en placering per år. Om man nu nödvändigtvis ska tillskriva speciifika regeringar äran, det vill säga.
Summan av kardemumman är i alla fall att vare sig Borg eller Andersson har något att skryta om.

Så det är väl högst sannolikt att borgarmedias journalister (i detta fall DN:s) i vanlig ordning inte klarar av att läsa statistik, eller så ljuger man helt medvetet. Det har uppenbarligen inte skett några avgörande förbättringar när det gäller Sverige och välståndet. Och det som ändå hänt kan främst hänföras till den förra regeringen.

Så Anders Borg och regeringen har verkligen inget att skryta med. Och journalistutbildningen borde göras bättre.

Bloggat: Danne Nordling, Ett hjärta rött,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • David S

  Alla tabeller jag har sett om rangordning av världens
  rikaste länder de senaste 15 åren har Sverige aldrig varit i
  närheten av topp 10. Köpkraftskorrigerat och enligt CIA
  worldfactabook och på finska statisstiken ligger Sverige
  20 plats eller efter nästan alltid. Varför publicerar aldrig
  tidningarna dom listerna så svenska folket för en gång förstår att vi inte lever i ett av världens rikaste land längre som vi gjorde 20 år sedan. Vi måste inse fakta någongång och även berätta om våra låga nettolöner.