EU-fusk

Inte förvånande så har EU beslutat att hemligstämpla en rapport om fiffel och korruption inom organisationens led. Så här står det bland annat i EU-Observer:

A report examining the way MEPs use their monthly funds is causing a ruckus in the European Parliament with a call for the EU’s anti-fraud office to investigate possible misuse of public money.

The secret report examines a sample group of 167 payments – there are 785 MEPs – and how deputies go about using their staff allowances which amount to up to 17,000 euro a month.

Chris Davies, UK liberal MEP, who saw the report which is being kept under lock and key in the basement of the parliament building in Strasbourg, told EUobserver his first reaction was ”a degree of hysteria given the scale of the abuse that is taking place and given the fact that it has been kept secret.”

The report is only available to members of the parliament’s budgetary control committee and only then if they agree to treat it confidentially, reading it under supervision and being forbidden from taking notes.

De svenska europaparlamentsledamöter som reagerat är en från Junilistan och en från miljöpartiet. Nils Lundgren respektive Carl Schlyter. Båda anser de att rapporten borde göras offentlig då den avslöjar korruption och missbruk av pengar. Detta är ett problem som man kan se i många länder och organisationer som betalar sina politiker och tjänsetmän för mycket pengar på det sätt som sker i EU. Och det är klart att rapporten borde bli offentlig.

Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,