LAS saknar betydelse för arbetslöshet

Att LAS saknar betydelse för arbestlösheten vet alla som varit arbetslösa eller som arbetat fackligt. Jag har aldrig under 30 års tid som arbetare, facklig förtroendeman eller arbetslös arbetare erfarit att LAS på något sätt skulle ha hämat mina möjligheter att få jobb.

Nej istället är det andra saker som gjort det problematiskt under senare år. Nämligen att jag är politiskt aktiv på vänsterkanten och kanske främst att jag är över 50 år gammal. Det verkar var ett stort hidner inomd et område jag är utbildad i.och är den stora anledningen till att jag haft svårt att få jobb. Men samtidigt vore det naivt att tro att inte också mina politiska uppfattningar spelat en viss roll.

De enda som tror att LAS har någon som helst betydelse är okunniga borgerliga skribenter som Thomas Gür i SVD och folk som skriver partsinlagor av begränsat vetenskapligt värde (det påståendet baserar jag också på vad samma instans tidigare producerat i propagandabranschen) som Per Skedinger från Institutet för näringslivsforskning. Att Gür tar alster från ett partsinstitut på så stort allvar visar på hur begränsad denne propgandaskribent är i sitt tänkande.

SVD är alltså inte bara en propgandakanal för US-amerikanska intressen utan också för arbetgivarintressen. Kanske inget att förvånas över, men någto man måste hålla i minnet när man läser vad de skriver.

Skedinger och Gür har fel på många punkter om LAS. LAS möjliggör faktiskt att vem som helst sägs upp, utan nån som helst ordning, bara man förhandlar först. Det handlar om arbetsgivare och arbetstagare ska komma överens om hur ett visst problem ska lösas. En betydligt bättre ordning än om LAS togs bort och arbetsgivarna enväldigt fick bestämma.

Det var inte LAS som gjorde att ungdomarna försvann från byggbranschen på 90-talet utan helt andra mekanismer i samhället. Varför skulle någon ung människa ta ett skitigt och tungt arbete i byggbranschen när det fanns coola, rena och fina jobb med lika bra eller bättre betalt i IT-branschen. Där ligger förklaringen till ungdomarna försvinande. Byggbranschens (och även andra industribranschers) arbetsgivare kunde helt enkelt inte erbjuda tillräckligt bra arbetsförhållanden.

Nu vill Skedinger och Gür lösa det hela på sedvanligt borgerligt maner. Det som är dåligt ska göras ännu sämre. Arbetsförhållanden och arbetsvillkor ska försämras och arbetstagarnas inflytande på sin verklighet förminskas. Ytterligare en försämring av demokratin i vårt land skulle alltså bli en del av följderna om man avskaffar LAS. Och en sån som jag skulle ha ännu svårrare att få jobb. Och fick jag ett skulle jag snart vara utan på grund av att jag säger min mening och kämpar för bättre rättigheter för arbetare.

Precis samma negativa effekter har också det utökade användandet av tillfälliga anställninagr. En försämring som Skedinger och Gür anser är en förbättring.

Alla som lever i verkligheten och inte i Svenskt Näringslivs begränsade korridorer med input bara från de rikaste och storföretagen i Sverige vet att LAS inte har någon som helt betydelse för arbetslöshet och för vem som är arbestlös. Men sånt är klart inte lätt att veta för folk som aldrig befunnit sig i vanligt folks vardag.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik i Lund

  Fel, fel, fel !

  Det är tydligt att du har svårt att föreställa dig hur LAS fungerar. Men en småföretagare behöver inte några utredningar eller någon statistik, för att förstå sambanden. Han behöver bara känna efter hur hans egen situation är. Han påverkas då givetvis av vad andra företagare varit utsatta för.

  Jag har själv, medan jag var mellanchef i ett stort företag, upplevt hur en anställd stal och bedrog. Men han hade lärt sig hur valserna skulle dras, så han anmälde sig sjuk precis innan vi hade bevis så han kunde ställas till ansvar. Han var inte sjukare än att han kunde åka utomlands på semester och dansa på stadens nattklubbar.

  Efter ett år var sjukperioden slut. Vi var tvungna att ta honom i tjänst igen och satte honom på ett jobb, där han inget kunde stjäla. Det gillade han inte så han engagerade facket. Det ledde till en lång förhandling som slutade med ett dyrt avgångsverderlag. Det märkliga var att fackets förhandlare, efteråt, medgav att javisst, han var ohederlig.

  Här i Skåne minns vi den vårdare som smetade avföring i ansiktet på en orkeslös gamling och fick en halv miljon i skadestånd för att han blev uppsagd alltför snabbt.

  Det är säkert över 50 000 småföretagare, som liksom jag för liv och pina INTE anställer någon alls, eftersom LAS gör att man kan riskera villan om man skulle göra det.

  Lägg till att det är de små företagen som har den största potentialen att skapa nya jobb. De stora rationaliserar bort jobb.

  LAS bromsar alltså hela landets ekonomiska utveckling.

  Dessutom är LAS en orsak till de ökande psykiska besvären hos anställda. De känner sig instängda på arbetsplatser som inte passar dem.

  Ta bort LAS och svenskarna skulle bli friskare !

 • Jag delar inte din mening på nästan någon enda punkt. Ändå hör jag inte till Svenskt Näringsliv, något borgerligt parti – inget annat heller för den delen. Men jag har arbetat arbetslivsfrågor som företagsläkare i nästan 40 år, och tror mig kunna en del om saken.
  Som meningsmotståndare tycker jag det är tråkigt när du bemöter någon och bara hänfaller till billig hatpropagande. Bara för att man inte tycker som du så är man inte köpt av kapitalet, okunnig , gör propaganda för USA eller vill at det som är dåligt skall bli ännu sämre. Trist att läsa någon som inte kan skilja på åsikter och person.
  Jag har genom åren träffat tusentals anställda, helt vanliga
  ”Svensson” som du. Väldigt många av dessa har tyckt att Las inte är en bra lag. Var någonstans har Du hört att någon tycker att arbetsgivare skall få göra som de vill med sina anställda? Vad nyttar förhandlingsrätten till på de ställen där den facklige representanten hissar Lasflagg och sätter ner foten så fort en diskussion börjar. Utan lagen skulle det verkligen kunna bli en diskussion. Det blir det inte så ofta nu.

 • Anders_S

  Ni har inte läst. Jag anser inte att LAS är problemfritt. Jag anser att LAS inte har nån betydelse för arbetslöshet. Om vilket ni inte argumenterar alls.

  Erik i Lund: Jag har varit med i ett 20-tal förhandlingar kring LAS. Jag tror nog jag vet vad det handlar om och hur det fungerar.

  Saknas bevis mot en anställd är det ju klart att han inte kan sägas upp för en misstanke om stöld. Det vore ju helt fel om det var på nåt annat sätt. Men det hela har ju ingenting med arbetslöshet och LAS att göra.

  Bengt: Det institut på vilket Skedinger jobbar är ju faktiskt de stora arbetsgivarnas institut. Det kontrolleras av dem och leverar beställnings jobb åt dem.

  Ett avskaffande av LAS innebär att arbetsgivaren får göra som den vill efter att ha tutat och kört enligt MBL.

  Och ja, jag har också träffat tusentals medlemmar i olika fackföreningar där jag varit fackligt aktiv. Ingen av dem har uttryckt missnöje med LAS. Såna här upgifter är ganska meningslösa Bengt. De har ingen betydelse. Vi kan påstå vad vi vill och folka kan tycka vad de vill utan att det förändrar fakta i målet.

 • Erik i Lund

  FEL IGEN ANDERS

  Läs bättre innantill !

  Först förklarade jag varför LAS gör att många småföretagare inte anställer.

  Jag har också varit med om några förhandlingar om LAS, som gått bra. Du är kanske en förnuftig ombudsman. Men som småföretagare vet jag inte vilken sorts ombudsman det blir jag måste möta, om det går till förhandling. Liksom det finns otrevliga arbetsgivare, finns det också otrevliga ombudsmän. Och jag har företagarekollegor som kan berätta om de otrevliga.

  LAS gör min första anställning till ett lotteri. LAS har gjort ”vinsten” så hög som hela mitt hus. Den lotten köper jag inte.

  Det du berättar om är att det finns ”nitlotter” i lotteriet. Det är inte för nitlotterna som folk köper lotter.

  Sedan påpekade jag det allmänt erkända förhållandet att det är bland småföretagen som de många nya jobben kan skapas. Det kan göra en skillnad på en knappt märkbar tiondels procent i arbetslösheten det första året. För lite för att du skall märka den. Men den multipliceras med sig själv varje år, så totalen blir betydande efter några år.

  Där har du en avgörande faktor i Sveriges ekonomiska framtid.

  Eftersom du inte drivit företag själv, får du faktiskt acceptera att dom som gjort det, vet bättre vilka villkor som driver företagandet framåt. Och vilka som hindrar.

 • Att inte ungdomar får jobb i sossesamhället har i huvudsak tre skäl:

  1.
  LAS
  2.
  Höga ingångslöner som LO ansvarat för.
  3.
  I sosseskolan har få klarat någon relevant yrkesutbildning eftersom sossarana/vänstern anser att alla skall bli akademiker.

  Eftersom ungdomar är oprövade kort som numera har mycket egendomliga uppfattningar om arbetsmoral och beteende på arbetsplatsen så måste det finnas möjlighet att fort bli av med folk som inte passar. Det finns möjlighet till provanställning men jag gissar att de flesta ungdomar vägrar att anställas på det villkoret.

 • Anders_S

  Erik – villkoren för småföretag känner jag också väl till då jag just är ägare av ett litet företag som sysslar med bokföring etc. Något som jag ägnat mig åt vid sidan av i cirka 30 år. Har dessutom varit delägare/styrelsemedlem i bokhandlar, klubbar och mycket annat. Dessutom har ett par av mina syskon småföretag och de anser att företagsklimatet i Sverige är alldeles utomordentligt och upplever inga problem med varken kollektivavtal eller LAS. Men frågan om småföretags villkor (förutom relationen till LAS) är off-topic.

  reflektioner: Ditt inlägg saknar resonemang och bevis. Det saknar just reflektioner kan man säga. Det blir då enbart löjliga påståenden dvs fördomar. LAS hindrar som sgat inte någotn företagare att bli av med de sist anställd elerl att bli av med någon som missköter sig. Tror man det har man noll koll på hur lagen fungerar och ser ut.

 • Aron

  Som småföretagare (3 anställda) längtar jag efter att få slå hål ”det allmänt erkända förhållandet att det är bland småföretagen som de många nya jobben kan skapas” (Erik i Lund).
  Det är just en innehållslös dogm, medvetet upprepad så många gånger att den börjat tas som en sanning. Vilket den absolut inte är. De flesta jobben finns, nu som framledes, i stora och medelstora företag. Samt, inte att förglömma, inom offentlig sektor.
  LAS är inget problem för den som själv har rent mjöl i påsen. Jag har just genomfört uppsägningsförhandling beträffande en oanvändbar anställd. Den genomfördes och avslutades dagen efter min framställan.
  Är man bara ärlig med sitt uppsåt och villig att följa sina egna skyldigheter finns ingenting som hidrar en från att anpassa arbetsstyrkan.
  Turordningsreglerna tycker jag är helt i sin ordning. I små företag är de i praktiken av de faktiska omständigheterna satta ur spel eftersom man i princip har en sparklista per anställd (olika kvalifikationer). På större företag är tillämpningsmöjligheterna större, och där används regeln också flitigare. Med all rätt.

 • Alex

  Jag förstår inte heller varför LAS skulle vara ett problem för sysselsättningen, det är ju inte så att LAS gör så att man från första dagen inte kan få sparken, det tar ju vanligtvis två år innan en visstidsantällning måste övergå i en tillsvidareanställning och arbetsköparna har utvecklat många lagliga strategier för att kringå detta ytterligare.

  Jag fattar inte vad det är för jävla risker som folk snackar om? Arbetsköparen tar väl ingen risk i att anställa någon på visstid eller vikariat? Den som tar risken är arbetaren som inte vet om han kommer ha ett jobb nästa månad. Hur känns det tror ni? Att leva i ständig otrygghet? Inte våga göra några stora investeringar, planera semester o.s.v. eftersom man helt enkelt inte vet hur ekonomin ser ut om ett halvår?

 • Har herr Svensson verkligen läst boken ifråga? Av all bombastisk vänster-retorik att döma är så inte fallet.

  Här ett litet citat ur boken:

  ”Sammantaget visar resultaten att anställningsskydd fyller sin grundläggande funktion i att skydda anställningar, men också att marginalgrupper drabbas och att arbetsmarknaden i väsentliga avseenden fungerar mindre effektivt.”

  Har herr Svensson några vetenskapliga belägg för sitt självsäkra påstående i rubriken, vilka alltså skulle kunna motbevisa ovanstående sammanfattning?

  Det är väl ändå inte så svårt att räkna ut, att om man höjer tröskeln ut (så att det är svårare att avskedas) så är tröskeln lika mycket höjd för dem som vill in?

 • Jag känner inte Skedinger och har inte läst hans bok. Näringslivet ger ut åtskilliga böcker av den här typen, forskning eller forskningssammanställningar. Det gör LO också. Forskning kan alltid diskuteras, men det gör inte du, utan menar kort och gott att kommer det från näringslivet så är det ett beställningsjobb, och slutsatserna ingenting att bry sig om. Det gillar inte jag.
  I och för sig har jag annars mest uttalat mig om mina egna erfarenheter som till största delen handlar om rehabilitering av sjuka, där Las är det hinder som försvårar mer än något annat.

 • bodil

  Anders,

  Det är enklare för en företagare att skiljas från sin lagvigda hustru eller man än att bli av med en anställd som man inte sympatiserar med.
  Det kan vara olika anledningar till att man inte trivs med just den anställde och måste möjligheten finnas att säga tack och adjö.
  Därför bör LAS skrotas.

 • Aron

  Bodil:

  Jag har gjort bådadera och kan konstatera att du inte vet vad du pratar om.
  Själva ordvalet ”att bli av med en anställd som man inte sympatiserar med” gör förmodligen att du får problem den dagen du vågar dig ut i den hårda världen.

 • Som småföretagare blir jag glad över att här läsa att LAS inte är något problem. ”Det är ju bara att anställa på visstid eller vikariat”. Din redovisningsfirma och dina många boklådor, har nog inte haft många anställda?

  LAS är bara bra för alla — fler får jobb och ingen kan avskedas utan tunga skäl.

  Ni är så långt från verkligheten. Blogga vidare ni så kan vi andra betala skatt. Verkligheten kan ni ju läsa om i Norrskensflamman.

 • Marianne

  Innanför LAS-muren sitter betonghäckarna som inte vågar byta jobb. Utanför står unga utan möjlighet att planera sina liv och hankar sig fram på tidsbegränsade anställningar – svartjobb -a-kassa. För andra grupper är det svartjobb o/e förtidspension-sjukpension som gäller.