Självständigt Tibet?

Om man som jag är för ett självständigt Kosovo är det svårt att principiellt vara mot ett självständigt Tibet. Så ur den synpunkten är jag för ett självständigt Tibet.

Frågan kompliceras dock av att Tibet idag, på grund av inflyttning har en kinesisk majoritet bland befolkningen. En majoritet som förmodligen är mot en självständighet (fast om det vet vi egentligen ingenting). Är denna majoritet en följd av folkmord och fördrivning av tibetaner är då nästa fråga man kan ställa sig. Utifrån det lilla jag vet är det inte så. Däremot kan man inte förneka det faktum att det finns en stor mängd tibetanska flyktingar runtomkring i världen. Men det finns också en stor mängd kinesiska flyktingar. Helt enkelt är Kina en diktatur som all möjliga invånare har anledning att fly från.

Det är emellertid också så att det finns ett förtryck gentemot den tibetanska formen av buddhism i Kina. Detta förmodligen beoende på att den ledande gruppen munkar tidigare var en slags feodal överklass i Tibet som styrde diktatoriskt på sitt sätt. När Kinas kommunister tog över kom denna grupp att behandlas illa. Dessa, idag i huvudsak förvandlade till religiösa ledare, och deras anhängare har därför förföljts av den kinesiska staten. Det alldeles oavsett det faktum att dessa idag förmodligen inte är ute efter den världsliga makten i Tibet. Men de och deras mest kände talesman och ledare, Dalai Lama, vill uppenbart ha politiska förändringar i Tibet, även om de kanske inte är uttalade anhängare av en tibetansk självtändighet.

Det som hänt nu, när Kina ska ha de olympiska spelen är förmodligen att de tibetaner som vill ha förändrinagr i Tibet utnyttjat den möjlighet till uppmärksamhet som finns geom att planer aoh cordna protester. Därvidlag finns det anledning att faktiskt tro den kinesiska ledningen när de anser att Dalai Lama och hans anhängare står bakom protesterna.

Däremot så är det högst troligen så att Dalai Lama inte står bakom våldet i samband med demonstrationerna i Lhasa. Förmodligen tappade de mer fredliga demonstranterna kontrollen över folkmassorna. Sånt är ju inget ovanligt och har setts i många länder tidigare. En annan förklaring till våldet är att de underpriviligierade, dvs fattiga tibetaner, helt enkelt exploderade i en primitiv vrede utan direkt mål eller mening, ungefär som förortsupploppen i Frankrike härom året. I vilket fall som helst så finns det en förklaring till våldet som går att förstå.

Sammanfattningsvis är jag för att Kina måste demokratiseras. Om befolkningen i Tibet vill att ett sjävständigt Tibet ska vara en del i denna process är jag för ett självständigt Tibet. Om processen innebär ett återställande av en feodal munkrepublik i Tibet är det något jag definitivt inte stöder. Jag inser dock samtidigt att det kan vara vad befolkningen i Tibet vill ha på ungefär samma sätt som palestinierna röstade fram ett muslimskt parti till makten i det senaste palestinska valet. Men det är i så fall tibetanerna val som jag får acceptera trots att jag anser det vara dåligt för Tibet.

Intressant?
Bloggat: Det progressiva USA,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN, SDS1, SDS2, PDK1, PDK2, PDK3, DB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 svar på “Självständigt Tibet?”

 1. Det fins nationalistiska krafter som förmodligen kommer att överflygla Dalai Lama och hans anhängare på samma sätt som skede med Rugova i Kosovo. En trolig utveckling är en mer militant nationalism från tibetanernas sida där krav på utflyttning av kineser osv kommer att höras.

  Jag skulle inte lita i 5 minuter på en sån snubbe som Dalai Lama. Det läskigaste som finns är skenheliga religiösa med snällismen som central punkt i tillvaron.

 2. Trots att Kina är ett avskyvärt land är de religiösa virrpannorna Lama-diktatorerna och deras sk ”fredliga” anhängare inte bättre på något sätt. Är man en progressiv människa stödjer man Tibet, som en provins i Folkrepubliken Kina och inte som någon västvänlig religiös lydstat.

  Ska man vara konsekvent, så borde man stödja sameland, skåne och Karlstads eventuella krav på självständighet om man stödjer Tibet och Kosovo.

 3. Tibet har egentligen lika stor rätt till självbestämmande som Palestina,Kroatien,Bosnien,Kosovo.
  Det vi har sett i Tibet är hur kineserna till stor del bedrivit en grym kolonial politik genom att slussa etniska han-kineser till Tibet för att få ett demografiskt övertag i provinsen. Kina har till skillnad från Sovjet i vissa avseenden,skött nationalitetsfrågan jävligt dåligt. Nu tror jag att själv nationalitetsfrågan var mer av en chimär, speciellt i central asien, där den borgeliga nationalismen knappast var så stark. Men det hade varit bättre om Kina istället för att skita i allt vad self-determination innebär, ialla fall försökt inkorporera tibetanernas nationella strävan. Jag inser givetvis att detta hade varit svårt eftersom kommunistkina från början varit chauvunistiskt, rasistisk etc. till skillnad från Sovjet. Som svar på HB:s kommentar vill jag säga att jag hellre stöder ett demokratiskt Tibet med chans till reformer i en Indisk intressesfär, än som en provins i ”folkrepubliken” Kina där de går ett mörkt öde till mötes.

  Sorry för det långa inlägget.

 4. Måste bara säga att det kändes väldigt skönt med ett inlägg som såg på frågan objektivt, till skillnad från vissa ”free tibet”- galningar som inte egentligen vet vad som försigår.

  Håller med ”HB”’s inlägg, specielt det sista han skriver. Däremot undrar jag om du har åkt till Kina och upplevt det, om du nu påstår att det är ett avskyvärt land?

  Jag skulle heller inte bli förvånad om de tibetanska rebellerna fortfarande finansieras av CIA eller dylikt som på 60-talet. USA och andra stormakter ser Kina som ett hot och då vill de självklart splittra landet.

 5. Tja Tibet är en del av Kina lika mkt som vissa delar Frankrike, Polen, Holland, Belgien, Tjeckien, Italien, Schweiz, Österrike… är en del av Tyskland. Så med den måttstocken kanske vi skulle påbörja aktioner som främjar ”anschluss” i Europa.

  Den där videon var ju lite smått komisk. Att jämföra Quebec, Skottland,Texas, California med det som händer i Tibet blir ju helt fel. Till skillnad från Kina så respekterar alla dessa länder grundläggande mänskliga rättigheter och folket där skulle knappast vilja bli självständiga. Regeringen i alla dessa länder har mer eller mindre demokratisk legitimitet. I fall där det finns majoritetsstöd från självständighet är detta ofta en följd av förtryck från en centralmakt och där ser jag inga problem för självstyre.

  Sen att tibets frihetssträvanden kanske stöds av CIA är ett lika stort problem som att Hizbollah har stöd från Iran el dylikt. Visst USA har säkert geopolitiska hänsyn om man nu stöder tibetaner, men där är Kina en lika god kålsupare.

 6. >Frågan kompliceras dock av att Tibet idag, på grund av >inflyttning har en kinesisk majoritet bland befolkningen.

  I den autonoma regionen Tibet, vilket väl är vad de flesta brukar avse med Tibet idag, är tibetaner i majoritet. De utgör över 90% av befolkningen. Däremot är de i minoritet i vad som en gång utgjorde Tibet: strax under 50%.

  Jag håller med dig i dina slutsatser, även om frågan om självständighet för Tibet är rent akademisk. Tibet kommer inte att bli självständigt inom överskådlig framtid.

  Den viktiga frågan är i stället hur mänskliga rättigheter för dem som bor i Tibet ska kunna garanteras. Situationen är avsevärt sämre i de koloniserade områdena än i övriga Kina.

 7. Tycker inte videon är ”komisk”. Finns säkert många unga runtom i världen som ser den och tror på den. Den är dessutom så full av felaktighter att den är svår att bemöta – exakt ALLT är ju fel. Det tibetanska imperiet på 700¬¥-talet utelämnas helt (stora delar av Kina löd under Tibet så – gör det då Kina till en lydprovins av Tibet idag?). Man glömmer den lilla detaljen med Mongolriket under 1200-1300-talen. Bara två exempel. Historieförfalskning av samma sort som nazisterna ägnade sig åt. Inte komisk alls.

Kommentarer är stängda.