FRA-lagen innebär att man skapar ett svenskt CIA

Den svenska underättelse- och säkerhetstjänstverksamheten har under långt tid bestått av huvudsakligen två organisationer. En polisiär, Säpo, och en militär (numera kallad MUST, under perioder har denna varit uppdelad i flera olika direkt under Försvarsstaben). Säpo har sysslat med inhemska säkerhetsproblem samt kontraspionage. MUST har sysslat med hot från främmande makt kan man säga. Detta anses ibland ha vållat problem, i teorin vill säga, då ansvaret för att bekämpa terrorism legat på bägge organisationerna och samarbetet mellan dem ofta gnisslat. I verkligheten har det hela dock fungerat eller så är det så att Sverige faktiskt inte behöver bekymra sig för terrorism. Sverige har ju faktiskt inte haft ett enda terrordåd på 30 år.

Under långa tider har också militärens säkerhets- och underrättelsetjänst ägnat sig åt spaning mot inhemska säkerhetsrisker. Speciellt gäller det den enhet som länge gick under namnet Informationsbyrån (IB) och som numera heter Kontoret för särskild inhämtning (KSI) som idag är en av de hemligaste delarna av det mycket hemliga MUST.

Många freds- och konfliktforskare, däribland Hans Abrahamsson på Göteborgs Universitet, har menat att den uppdelning mellan MUST och Säpo vi haft i Sverige har inneburit dubbelarbete och ineffektivitet och har föreslagit sammanslagning av de två organisationerna. Nån sammanslagning har det inte blivit, utan istället har staten i praktiken startat ytterligare en säkerhets- och underrättesletjänst. Detta genom att skilja FRA från militären och sen göra FRA ansvariga för den mycket omfattande signalspaning och kontroll som ska bedrivas i enlighet den nya FRA-lagen.

Så har då den svenska regeringen genom FRA-lagen startat en utveckling mot framväxten av en svensk motsvarighet till CIA, en civil underättelstjänst. Något jag inte tycker är bra för det räcker och blir över med de minst 6 vi redan har (varje truppslag har sin egen underrättelsetjänst vid sidan av MUST och den vanliga polisen har sin egen underrättesletjänst, Kriminalunderättelsetjänsten (KUT). Vi behöver knappast en till och vi behöver inte FRA-lagen.

Läs också:
Det finns många underättelsetjänster
IB-agentens bombhot
Integriteten hotas – IB legaliseras
Säpo är som STASI

Intressant?
Bloggat: Opassande, Falkvinge, Projo, Thomas Tvivlaren, Beta Alfa, DeepEd,
Borgarmedia: AB1, AB2, IDG1, IDG2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Ja, den här bloggen… « Slutstadium()

 • Instämmer till fullo! För den som bl.a. vill få lite inblick i byråkrati av sällan skådat slag rekommenderas Watergateavslöjaren Bob Woodwards bok ”CIA:s hemliga krig”. Var länge sedan jag tog mig igenom den tegelstenen men minns jag inte fel så lyckades denna stat i staten med konststycket att få ett priset på en simpel kaffebryggare att segla iväg till ett antal USD1000-lappar.

 • Mike

  Cia är historiens största mördare..

  Barnmördare och knarksmugglare..

  Se dokumentären The Mena Connection

 • Den som trodde att lagen inte skulle antas är antingen oerhört naiv eller ljuger för sigsjälv. Men, men, FRA har nu tillåtelse att börja övervaka folk på allvar… och vi kan nog gissa oss till utvecklingen:

  http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-06-19/FRA_enligt_Kalle

 • Vad menas med ”civil underrättelsetjänst”? Begreppet ”militär” är i dag föråldrat, då aggrssion kan ta sig andra effektiva former än fysiskt våld. Gränsen mellan krig och fred är med andra ord utsuddad. Rationellt vore då att slå samman SÄPO, MUST och FRA m m i en organisation. Ett svenskt CIA är kanske just vad vi behöver.

 • Pingback: Säpos register är fullt med nonsens | Svensson()

 • Pingback: Vitsen med FRA var redan från början att arbeta för och med USA | Svensson()