Blir nazisterna fler?

Enligt Expos kartläggning så verkar det som om det idag finns fler nazistiska grupper i Sverige. Men det finns inget i Expos artikel som tyder på att antalet nazister har ökat. För det borde vara och är fömodligen tvärtom, att antalet nazister minskar. Flera saker tyder på det, antalet hatbrott med högerextrema förtecken är sen länge minskande och många vittnar om att nazisterna närvaro på gatan är mindre än tidigare. Däribland en del avhoppare från den nazistiska rörelsen. Det brukar också vara så att när högerpopulistiska och/eller fascistiska grupper så som Sverigedemokraterna växer till sig brukar antalet öppna nazister minska.

Så visserligen ökar antalet nazistgrupper, men på samma gång verkar de svagare. Svagare närvaro på gatan och färre våldsdåd och hatbrott (i alla fall ingen ökning) är, som jag ser det, tydliga tecken på detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Oscar Peterson

  Ja man kan ju undra varför Expo väljer att måla upp en hotbild som knappt existerar. Bor själv i Skåne och inte märker jag av dessa 17 grupper som tydligen ska springa runt och göra våldsdåd. Var finns nazisterna? Kanske bara i Expos fantiasivärld.

 • Sten

  Det som Expo presenterar känns väldigt luddigt faktiskt. Det känns som om de samtidigt vill säga att ”det är farligt med nazister” men samtidigt vill de inte säga att det ökat.
  Ökat eller inte ökat, så vill Expo också ”klämma i med nazister” liksom lite för att ingen ska kunna tro att de kan var emot invandringen till Sverige utan att vara stöveltrampande nazister.
  Hela retoriken känns lite väl propagandaaktig utan att egentligen komma med någon riktig analys.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Öker verkligen nazisterna?()

 • Omar Kalb

  Expo är själva en hets organisation som borde granskas av datainspektionen.
  Därför de jagar anonyma bloggares identiteter och låter inte folk vara ifred som de anser är homofober eller islamofober.
  För det är så extremt farligt. De kopplar ihop det med nazistiska grupper som inlägg här handlar om.
  Utan det handlar om helt vanliga åsikter som vissa kallar fördomar.
  Rasism och nazism är helt andra saker enligt min uppfattning.

 • Pingback: Invandrardöd, Nazister, eXpo, rasistköttbullar och svampplockning « 100% Antiism()

 • Pingback: Antisemitismen ökar inte i Sverige | Svensson()

 • Pingback: Våldets vågor? | Svensson()