Lundbergs – bland Sveriges allra rikaste

Den östgötska fastighetsägarfamiljen Lundberg vars huvudföretag är fastighetsbolaget LE Lundbergföretagen, förekommer flitigt på listningar över de rikaste i Sverige.

Familjen äger via det egna kontrollbolaget, Lundbergföretagen, också en stor post som ger ett begränsat minoritetsintresse i det mycket viktiga investmentbolaget Industrivärden som tillsammans med Handelsbanken (SHB) utgör en egen ägargrupp inom det svenska näringslivet. Flertalet av de  5 000 anställda i Lundbergföretagen finns i det börsnoterade dotterbolaget i skogsindustrin, Holmen AB. Bland övriga dotterbolag märks ytterligare ett börsnoterat företag, Fastighets AB Hufvudstaden. Utöver Lundbergföretagen kontrollerar familjen Lundberg också AB Cardo (Lundbergföretagen har 36%) med 6 000 anställda. Det gör totalt cirka 11 000 anställda i företag som Lundbergs kontrollerar.

Begränsat minoritetsintresse har familjen i själva Industrivärden (Lundbergf. 15%), Indutrade (Lunsbergf. 10%) med 2100 anställda, Husqvarna (Lundbergf. 11,4%, kontrollerat av Wallenbergs) med 16 000 anställda och i Nordstjernans dotterbolag NCC (Lundbergf. 20,4%, kontr. av Ax:son Johnson). Totalt finns det 39 000 anställda i företag som familjen Lundberg har ett begränsat minoritetsintresse i.

Den viktigaste makthavaren i familjen Lundbergs företag är, som redan nämnts, Fredrik Lundberg, som till grundaren av fastighetsimperiet, L.E. Lundberg. Fredrik Lundberg sitter i styrelserna för Lundbergföretagen, Holmen, Cardo, Hufvudstaden, SHB, Industrivärden, NCC och Sandvik. Hans äldsta dotter Louise Lindh sitter i bland annat Hufvudstaden. Andra makthavare är Per Lewin som sitter i Lundbergföretagens styrelse såväl som i Autolivs och Ulf Lundahl som är vVD i Lundbergföretagen och sitter i styrelserna för Cardo, Indutrade, Holmen, Ramirent och S:t Eriks Eye Hospital.

Läs mer: AB1, Aktiespararna, E24_1, Affärsvärlden1, NT1, Dagens PS1, Affärsvärlden2, NT2, DN1, SR, AB2, AB3, Dagens PS2, E24_2, NT3, Folkbladet, Corren, Affärsvärlden3,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

25 svar på “Lundbergs – bland Sveriges allra rikaste”

Kommentarer är stängda.