Sundqvist – spekulanten

Del 14 av 14 i serien Spekulanterna

Maths O. Sundqvist, en börspekulant som använt lånade pengar för att köpa på sig stora poster i olika börsbolag uppges av Aftonbladet att vara orsaken till Carnegies problem. Det kan säkert vara det akuta skälet, men den bakomliggande orsaken är en osund företagskultur i Carnegie, som funnits ända sedan 1960-talet.

Samtidigt hör Maths O. Sundqvist till de personer som affärstidningarna beskrivit med uppskattning och vördnad de senaste åren. Men han blev alltså rik på lånade pengar och spekulation. En spekulation som ett banker uppmuntrade, bland dem Carnegie och Den Danske Bank. Och hur är det med HQ Bank, ett av de företag där Sundqvist satsat mycket pengar. Har de också sponsrat hans spekulationsverksamhet? Och hur kommer storägarna och spekulanterna i den banken, Sven Hagströmer och Mats Qviberg att förhålla sig? Intressant i det sammanhanget är också att bolaget Öresund som de kontrollerar delvis också härstammar från komplexet kring Carnegie/Cardo och den svenska sockerindustrin.

Vidare har Sundqvist investerat i många av de fastighetsbolag och byggbolag, däribland Peab, som familjen Paulsson kontrollerar. Det finns anledning att befara problem för dessa också.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Lasse,
Borgarmedia: E24, AV1, FV1, ÖP, DI1, DI2, SR, SDS, SVD, AV2, AV3, VA1, VA2, VA3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Spekulanterna – El-Sayed
Advertisements
  • ”… personer som affärstidningarna beskrivit med uppskattning och vördnad de senaste åren. Men han blav alltså rik på lånade pengar och spekulation.” Jag tycker det låter väldigt likt de ”finansmän” som hyllades omkring 1990 som ”det ekonomiska systemets smörjmedel” men sedan sopades bort när fastighetsbubblan sprack några år senare och deras enorma tillgångar mest visade sig vara luft!

  • Anders_S

    Det är precis samma typ av gubbar, till stor del finansierade av exakt samma företag, Carnegie. Då hette man Weil, Urwitz, Penser, Mörtstedt och en del andra saker. Nu heter man Sundqvist, Wernersson, Savén, Urwitz (samma person), Andreen och en del annat.

  • Pingback: Penser - upp som en sol och ner som en pannkaka | Svensson()