Palestinas sak är vår

I bloggosfären tycks soldidariteten med palestinierna och avskyn mot Israels våldsdåd vara stort. Det är naturligt. Det finns ingen ursäkt för Israels isolering av Gaza eller för Israels bombningar av Gaza. Det är Israel som är förtryckarstaten i området, eller som Röda Malmö skriver, Allt är Israels fel. Förmodligen är det också så som Jinge skriver, att det hela motverkar sitt syfte. Israels brutala angrepp på Gaza kommer att leda till att fundamentalisterna stärks och att andra palestinska krafter försvagas. I alla fall kommer det inte att leda till att quislingarna kring Fatah och presidenten Abbas stärks.

Bland kommentarerna på min blogg har det förekommit en del kristna fundamentalister (som ur en rasistisk och antisemitisk grundståndpunkt är Israelvänliga) försökt med allehanda falska påståenden. Något som bland annat bemötts av Hampus på bloggen Motbilder.

Israel planerar dock uppenbarligen ännu fler övergrepp mot Gazas befolkning än de som de redan begått under många år. Och världen fortsätter att stillatigande se på.

Bojkotta Israel!
Leve Palestina!

Intressant?
Borgarmedia: AB, SDS, HD1, HD2, HD3, DB1, DB2, VG1, VG2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Israel försöker ju i alla fall att slå ut militära mål i någon form av självförsvar. Hamas har som uttalat mål att döda civila. Det är stor skillnad. Israel har rätt att försvara sig och de civila dödsoffer som uppstår är Hamas skyldiga till.

  Sedan är det en gammal och bitter konflikt, och jag skulle aldrig drömma om att försöka utreda vem som egentligen har rätt till vilken jordplätt sedan hur många hundra eller tusen år tillbaka. Att man däremot uppträder civiliserat idag (oavsett hur orättvist det varit i historien) ser jag som en självklarhet, och där visar sig Israel återigen vara den mer civiliserade parten i konflikten. Araber får ju t.ex. bo i Israel, medan Hamas inställning till judar är något mer onyanserad.

  De militanta palestinierna förstör för både israelerna och för palestinierna. Ska det vara så svårt att fördöma deras metoder och åsikter?

 • Surgubben, naturligtvis kan antisemiter vara israelvänner. Adolf Eichmann var en sådan. Han var glad över att judarna försvann från Tyskland för att istället åka till Israel. Så nog finns det gott om israelvänliga antisemiter. /*det här är svar på ett inlägg jag tog bort då det innehöll något som jag betraktade som personangrepp*/ #AS

  Se gärna på Livets Ords och andra kristnas motiveringar.

  De militanta israelerna förstör annars både för israeler, palestinier och resten av världen. Där inkluderas hela den israeliska regeringen. Ska det vara så svårt att fördöma de israeliska metoderna och åsikterna som är grunden till hela konflikten?

  Hundra palestinier dödade för varje israel. Det är vad Strutsman kallar för civiliserat. Jag kallar det för en massaker.

 • Bornin50

  Israel må ha lov til å forsvare seg mot Hamas-terroristene.
  Hamas har sendt tusenvis av raketter mot Israel…hvis
  Norge hadde sendt tusesvis av raketter mot Sverige, ja, da hadde helt sikkert svenskene handlet i selvforsvar.

  /*tveksamt påstående utan bevis, se kommentarsreglerna*/ #AS

  Hvorfor må Israel få skylden hele tiden…det er det eneste
  demokratiet i Midt-?òsten. Gaza styres av terrorister (Hamas).

 • Micke

  Strutsman,
  De saker du säger stämmer inte.

  För detta första är Israeler gravt rasistiska och inte alls toleranta vilket du försöker påskina. I en undersökning som det israeliska Centret mot rasism nyligen publicerade framstår en majoritet av israelerna som gravt rasistiska.

  8 procent skulle vägra att bo i ett hyreshus där det fanns en arab.

  63 procent anser att araberna utgör ett ”demografiskt hot” (föder för många barn, blir för många) och ett hot mot statens säkerhet.

  Och 40 procent stöder tanken på en total etnisk rensning i Israel.

  Siffrorna publicerades den 26 mars i Dagens Nyheter.

  För det andra försvarar sig inte Israel, de angriper. Ett land har enligt internationell lag, rätt att försvara sig mot en illegal ockupationsmakt. Det finns flera FN resolutioner mot Israel att de måste sluta illegalt ockupera 95% av Palestina. Israel är ockupationsmakten, det är palestinierna som försvarar sig. Varför är alltid väst media så Pro Israelisk? Varför pumpar Hollywood ut filmer om Förintelsen? Varför är alltid i västmedia:
  Irael – försvar, motattack, vedergällning
  Palestina – attack, provokation, angrepp
  När det är tvärtom, enligt internationell lag och FN resolutioner?

  För det tredje undrar jag verkligen om det är Palestinierna som började denna eskalation. I krigen mot Libanon förrut så sägs den utlösande faktorn vara att Israeliska soldater kidnappades. Det som inte sägs i västerländsk media, är att precis dagarna innan så kidnappade Israeler araber, och att arabernas kidnappning var ett svar. Och Israelerna som kidnappades, var i själva verket inne i Libanon på ett kommandouppdrag. Om man googlar lite så ser man flera arab länkar prata om detta. Angående detta krig, så var det planerat sedan länge:
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1050426.html

  Västerländsk media är oerhört pro Israel. De största dagstidningarna och mediaföretagen i USA ägs av Israeler. 16 av de 40 rikaste amerikanerna är Israeler. Bonnier här, äger TV4, Expressen, DN, etc. Bonnier har oerhörd makt i media Sverige. De förekommer aldrig i skandaljournalistiken.
  http://etc.se/artikel/16880/bonnier-foertalar-sina-motstandare%3C/a%3E

  Läs om AIPACs stora makt i USA på wikipedia. Helt häpnadsväckande, de kör över USAs president!

 • Martin

  Strutsman,
  det israeliska övervåldet har pågått i många decennier och mördat fler än alla terrorangrepp tillsammans. Skall det vara så svårt att fördöma mord på civila och etnisk rensning?

  Knepigt att du är för lat för att studera konflikten, men har energi nog att uttala dig kategoriskt för den ena sidan i den.

 • Anders_S

  Jag vill påminna om kommentarsreglerna med anledning av att jag just tog bort ett antal inlägg:

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • mohammed

  Jag fattar inte varför inte israel slår ut hamas raketer ifrån gränsen? Tagit ur en debatt där man pratar med en represant ifrån israel!

  Israel har tillgång att slå ut dessa missiler innan de når israel! men Israel tillåter att dem slår i Israel, min fråga är simpel, VARFÖR?

  Känns bara som en ursäkt för att man kan gå mer frammåt i Harmlösa palestina, där dem lever som fångar?

  Såg ett reportage om en gammal gubbe som hade förlorat sina nära och kära och ett svar kunde han ge ut.

  Jag har ingen ilska för jag kan inte känna något mer.
  Han kände inte hämnd han kände inget alls även om han hade förlorat sin älskade fru och barn! Hur hade du känt dig?

  jag har judiska vänner och är helt opolitisk i detta.
  Förstår inte bara varför.

 • Martin

  ”Att man däremot uppträder civiliserat idag (oavsett hur orättvist det varit i historien) ser jag som en självklarhet, och där visar sig Israel återigen vara den mer civiliserade parten i konflikten.”

  Som en motivation tagen från den gamla kolonialismens tid. En tid då ”civiliserade” länder hade en självklar rätt att förtrycka mindre ”civiliserade” folk. Att någon på allvar uttalar så förlegade tankegångar på 2000-talet är lite förvånande.

 • mohammed

  Civiliserat ?
  Enligt er minister för 3 år sen!
  ”det vi gör mot palestinierna är vad vi fick stå emot under 2 världskriget”

  Vilket blev en media kändis! Var en kvinna, de minns jag!
  Att döda löser inte, föder mer hat!

  Tragisk de som har hänt under 2 världskriget och får mig till fråga, borde inte ni veta bättre?

 • surgubben

  Personangrepp säger du. Värstens vad du var snarstucken. Har du glömt att du skrev ”Föraktet för andra människor och deras liv är monumentalt och än mer vidrigt är det förakt de människor här i Sverige som kan försvara Israels agerande visar” med en länk till Fredrick Federley’s blogg på newsmill. Annars kan du kolla din arkivlista 🙂

 • Anders_S

  Surgubben: Du skrev att jag var på ett visst sätt. Jag skrev att Federleys förakt var vidrigt, Inte att han var det. Det är skillnaden.

  Men du har säkert rätt i princip. Ibland är man snarstucken.

 • alandalus

  Någon frågade efter Israelvänner som är antisemiter. USA:s president Richard Nixon är en. Här uttrycker sig denne Israelvän om judisk mediemakt på ett sätt som jag tycker är antisemitiskt:

  http://www.youtube.com/watch?v=U1NuGZ0chE8

  En annan är Shahen av Iran som upprättade nära iranska relationer till Israel. Även han uttryckte sig alltför generaliserande om judisk makt enligt mig:

 • Micke

  Det lustiga är att om man läser på wikipedia om t.ex. AIPAC och den israeliska lobbyn, så är det omöjligt att få en kritisk text accepterad där. Det visar sig att moderatorerna där, spenderar 80% av sina editeringar eller mer, på att vakta Israel kritiska artiklar. Det är det enda moderatorerna där gör.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:American_Israel_Public_Affairs_Committee

  ”I would like to ask: isn’t the job of admins to watch/police the entirety of Wikipedia instead of having 80% or even more of your edits (and the edits of some other admins. are close to 100%) on Jewish themed-articles?”

  /*antisemitiska inslag i detta stycke, därför borttaget*/ #AS

  En annan sak, jag kommer ihåg Libanon kriget, när Mona Sahlin var på besök i Israel och skolbarnen åt lunch när raketerna haglade ned. Barnen brydde sig inte och Mona blev upprörd över ”denna terror som gjort barnen apatiska”. Det var en artikel i Expressen tror jag. Det visade sig att av 5000 raketer så hade 2 israeler dött. Typ. Det är större risk att bli träffad av blixten.

 • Simon

  Jag förstår inte varför vänstern engagerar sej så starkt för ett land – om man nu kan kalla Palestina för det – som demokratiskt(?)röstat fram detta fundamentalistiska och judefientliga Hamas.

  /*islamofobiska påståenden av tvivelaktig karaktär och sanningshalt, borttagna*/ #AS

  Om jag inte minns fel så samarbetade kommunister och islamfundamentalister för att störta shanen i Iran under sent 70-tal. Hur gick det sen?
  Jo! När Ayatollah Khomeini kom till makten började förföljelser och avrättningar mot kommunisterna, de otrogna hade ingen plats i det som sedemera skulle bli ett ”Gudsstyrt” Iran.
  Jag får inte ihop det här med vänsterpolitik – får ni?

  Jag är själv till vänster, men det här är oerhört störande.

 • Anders_S

  Vi stöder palestiniernas rätt att leva ett människovärdigt liv. Det innebär att Israels övergrepp måste sluta. Dessutom innebär det att man måste arbeta för en anan regim i Palestina än Hamas eller Fatah.

  Vänstern stöder normalt inte Hamas.

  Angående Iran. Min kamrater dödades i stort sett alla. Genom ett samarbete mellan stalinisterna (Tudeh-partiet) och prästerskapet.

 • Israel är den sista apartheidregimen. Den sista kolonialstaten. Vänstern har alltid varit emot apartheid och kolonialism. Är man inte för Palestina så är man inte vänster, oavsett vad man påstår. Man är inte liberal eller humanist heller iofs.

 • Rättelse, det finns andra kolonier som Diego Garcia och vi får inte glömma Väst-Sahara. Men det här är den enda som får uttryckligt stöd av rasistiska påtryckargrupper i väst.

 • niklas

  /*personangrepp, borttaget*/ #AS Jag tycker mycket synd om er för ingen är ofriare än er, ni som sitter i er lilla vänsterbur och tror att all propaganda ni ser på väggarna är hela världen.

  Utanför skiner solen, luften är klar.

  Med detta inte sagt att Israel gör allt rätt för det råder mycket hat och rasism mot araber där. /*Påstående som pådyvlar mig åsikter jag inte har, borttaget*/ #AS

  /*Kontroversiella påståenden utan källhänvisning, borttagna*/ #AS

  /*Islamofobiskt påstående, borttaget*/ #AS

  Tyvärr så är det dessa unga offer (utbildade hatare) som håller i vapnen vilket har dämpat all kritik inom det palestinska samhället. Alla de som vill säga ifrån vågar inte och de som kan har i stora skaror sökt Israeliskt medborgarskap för att inte riskera utlämning till ett eget land med Hamasliknande ledarskap.

  I princip det enda ni har rätt i är det att araberna är de som lider mest. Så är det i hela arabvärlden. /*Obevisat påstående av tvivelaktig karaktär, borttaget*/ #AS

  /*felaktigt påstående, utan ens ett försök till bevisföring, borttaget*/ #AS

  Vill bara avsluta med att jag tycker väldigt synd om den arabiska civilbefolkningen på Västbanken och Gaza. De har en stor fiende (sina ledare) och en inbillad fiende (Israel).

  Det ska oxå sägas att Israel ska kritisers när de gör något fel. Felet med många här är den totala ensidigheten.

  /*slutligen, läs kommentarsreglerna så slipper era inlägg bli misshandlade på det vis som här skett*/ #AS

 • Jo, Israel som ockuperar palestina, bygger ut bosättningarna och de senast dagarna dödat 400 palestinier är naturligtvis en inbillad fiende.

  Gulligullan koko som en gök.