Lagliga fildelningsalternativ

Det finns uppenbart helt lagliga fildelningsalternativ ute på internet. Ja, mycket av det som kan hittas genom The Pirate Bay (TPB) är ju också lagligt förstås. Dessa tjänster som exempelvis Amiebo, menar att de ökat sin försäljning avsevärt sedan Ipred-lagen trädde i kraft:

Om man får tro bolagen själva har de lagliga alternativen den senaste veckan fått ett rejält uppsving.

– Vi har sett en uppgång med 30 procent sedan Ipred trädde i kraft, säger Jacob de Geer, vd för den lagliga film-fildelarsajten Ameibo, till SvD.se.

På sajten kan användare mot en avgift motsvarande den i videobutiken ”hyra” eller köpa en film och ladda ner. Jämfört med fildelarjätten Pirate Bays 25 miljoner användare är sajten fortfarande liten, men har nu 15 000 medlemmar och några tusen titlar på lager.

– Först tänkte vi det var en tillfällighet, men med tanke på att det varit dels fint väder och dels att internettrafiken gått ner generellt under perioden tycker vi att det är otroligt kul, säger Jacob de Geer, vd för Ameibo.

För att fildelningssajterna ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga med fildelarrörelsen tror dock Jacob de Geer att filmbolagens regler kring distributionsfaserna måste luckras upp.

Och det är väl bra att dessa tjänster nu får luft under vingarna, men det hade säkerligen kunnat ske även utan lagen. Om de stora förlagen, skivbolagen, filmbolagen etc satsat resurser på dessa tjänster i form av pengar och reklam. Det fungerade ju för Itunes och Spotify. Så varför inte för Ameibo, Storytel och liknande tjänster. Men precis som representanterna för de olika fildelningssajterna säger, så behövs det en annan inställning från det stora bolagen inom underhållningsindustrin för att piratkopieringen ska minska.

Antipiratbyrån (APB) å sin sida leker totalt felfria privatpoliser. Inte speciellt trovärdigt om man säger så. APB skulle säkerligen må bra av lite mer ödmjukhet än den som Henrik ”Storhetsvansinne” Pontén visar upp. Detsamma kan iofs också sägas om företrädarna för TPB och det sätt de uppträdde på i rättegången mot dem.

ameibo.jpg storytel_web_loggo.gif

Intressant?
Bloggat: Stenudd, Erlandsson,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, SDS, GT, IDG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pontus

    Intressant att man stoltserar med lagliga alternativ som har ett utbud motsvarande B-hyllan i en VHS-butik årgång 97.
    Visar ju bara på att lagliga alternativ som motsvarar eller överträffar de ”olagliga” ej ännu finns, så att enbart skylla den dåliga framgången på piratkopiering är väl inte så klyftigt. Behövs inte direkt ett geni för att inse att det är så det ligger till, så varför lyssnar inte politikerna?

  • Håller med Pontus! Att man sedan har i princip samma pris för att köpa en film som man laddar ner via nätet som det kostar att köpa den på DVD är löjligt.

    Mediaindustrin lever uppenbart i det förgångna…