Värdelös rapport om piratkopiering från BSA

När dataprogramtillverkarnas intresseförening BSA räknar ut bortfallet av inkomster gör de detta på samma idiotiska sätt som andra föreningar i upphovsrätts-, film och musikbranscherna. På ett helt felaktigt sätt.

Man utgår från att folk skulle köpt lika många program som de piratkopierat. Vilket naturligtvis är dumheter. Endast en liten del av den mängd program som är piratkopierad motsvarar någon som helst försäljning. Låt oss säga 10% kanske. Vilket istället för 3 miljarders inkomstbortfall skulle motsvara 300 miljoner. Småsummor för de företag vi här pratar om och för de flesta försumbart. Dessutom är en del av det som branschen anser vara piratkopiering inte det enligt många länders lagstiftning, exempelvis när någon har samma program på flera av sina egna datorer.

Piratkopiering är dessutom ovanligt i Sverige i jämförelse med de flesta länder i världen enligt rapporten. 75% av alla program som installerats på datorer i Sverige är lagliga, andelen av de program som använt är säkerligen ännu högre. Detta innbeär att mindre än en fjärdedel av alla använda dataprogram är piratkopierade enligt de beräkningar som branschen gjort. I fattiga länder kan det vara så att 90% av programmen som finns installerade på datorer är piratkopior.

Att minskad piratkopiering skulle innebär fördelar för den globala ekonomin som John Hugosson, BSA:s ordförande i Sverige säger i SVD, är naturligtvis gallimattias, dumheter helt enkelt. Det ekonomiska bortfallet är extremt lågt i industriländerna och skulle piratkopiering försvinna skulle det inte ens märkas i ekonomin. I fattiga länder skulle det däremot märkas, som en försämring av ekonomin. För vad som skulle hända är att många inte längre skulle ha råd att arbeta på och med sian datorer.

Det resonemang som Hugosson för komer från den internationella rapporten där det förekommer en mängd antaganden, som man ser utgår ifrån i resonemangen, som totalt saknar verklighetsförankring, bevis eller belägg. Det är sådant som sen ligger till grund för slutsatserna i rapporten. Det ser snyggt ut, men rapporten är faktiskt inget annat än rena fantasierna och gissningarna, rena lurendejeriet faktiskt. Att basera politik på sådant underlag vore idiotiskt.

När det gäller piratkopiering över internet såsom fildelning av upphovsrättskyddad film och musik utan tillstånd så tyder statistik på att detta för närvarande minskar som en följd av Ipred-lagen. Om detta håller i sig så har upphovsrättsbranschen och storbolagen fått rätt när de menade att den olagliga fildelningen skulle komma att minska som en följd av lagen. Och vi som trodde att lagen inte skulle påverka den illegala fildelningen i nån större utsträckning hade i så fall fel. Men det är inte alls säkert att undersökningarna stämmer i detta fall heller. De tas ju fram av en part som har intresse av att framhäva att lagen fungerar och det minskar förstås rapportens trovärdighet.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Konfliktportalen: Kim Müller, Rättegång mot skyddsombud imorgon, Björnbrum, Finanspolitiska rådet för försiktigt? Oppositionen för mjäkig?, Johan Frick, Rör Moldaviens HBT-personer men inte Sören Juvas

Advertisements
 • Daniel

  Det sägs att Photoshop är ett av dom mest piratkopierade programmen.
  Ett problem är ju att alla som skulle ha ett olagligt photoshop hemma springer ju inte iväg till butiken nu och handlar en giltig licens för 11’000 kr utan man kommer istället att titta på billigare versioner.
  Att t.ex. Photoshop har piratkopierats har gett dom väldigt mycket gratisreklam men det kanske vänder nu när gratisreklamen är olaglig.

 • Jag blev lite förvirrad nu. Är inte 10% av tre miljarder 300 miljoner? Annars tror jag det var Bill Gates som erkände att han hellre såg att folk använde piratkopierat MS Office än open source-system.

 • Anders_S

  Hampus, jag skrev fel, helt klart. Ska rätta till det. Resonemanget förändras inte av det.

 • När jag läste delar av rapporten så tycker jag dom avser piratkopiering med folk som står på gator och torg och säljer för egen vinning. Länderna högst upp på listan är såndana länder som har olaglig försäljning av piratkopierat material överallt. Åk till Asien som exempel. Där finns nästan inga orginalsaker att köpa alls som musik och film.
  Det tror jag är anledningen till att Sverige hamnar så långt ner på listan.
  Men som det framgår i tidningarna så är det just fildelning som är boven.

  Jag är inte så säker på om det är fildelningen dom menar, men jag kan ha läst fel.

 • Pingback: BSA:s rapport om piratkopiering påhittad | Svensson()

 • Lillan

  Tycker personligen att det är värre med länder som Thailand, Kina/HK/Taiwan och Malaysia där en mätbar andel av hela nationens BNP utgörs av inkomster från piratkopiering. Dock är det naturligtvis enklare att kränka vanliga människors rättigheter än att sätta hårt mot hårt mot en hel nation som Kina…

 • Tor Ejrefiord

  Undrar hur de värderar svaren från en distro som gentoo, till exempel. Där kan ganska exakt visa hur många paket som är installerade, och när de är uppgraderade (åtminstone om man är lat och inte städar i loggarna). Skulle jag fått svara på frågorna så skulle det blivit at 1507 softwarepaket är installerade under 2008, lejonparten är uppgraderingar. Alla är nedladdade från internet — och jag har inte betalt ett öre för dem.