Hammarkullen – förorten i mitt hjärta

Hammarkullen är förorten som inte är som alla andra. Det är förorten som har en tradition av kmap. Det var förorten där den stora kampanjen för Flyktingamnesti år 2005 föddes ur ett samarbete mellan kyrkan, fritidsledare, skolpersonal, flyktingar och politiska aktivister. Det är stadsdelen där det nu, för 34:e gången ska ordnas karneval. Hammarkullekarnevalen med dans, fest och mat lockar uppemot 80 000 tusen människor ut till den lilla förorten som bara har en tiondel så många invånare. I år kommer det dessutom att finnas en tillfällig vallokal i samband med karnevalen.

Hammarkullen är också stadsdelen med Göteborgs framgångsrikaste skola, Hammarkulleskolan, med det framgångsrikaste arbetet i att stoppa rekrytering till ganstergäng och utslagning bland ungdomar. Centralt i allt detta är fritidsgården, Mixgården, med dess engagerade personal. Trots den framgångsrika verksamheten som gör precis det som stat och kommun efterfrågar, tänker kommunen skära ner på verksamheten. En verksamhet som minskar utslagning och brottslighet, engagerar ungdomar och människor i gemen för att få förbättringar i samhället till stånd. Trost att Mixgåren är central för dessa mål vill alltså kommunen stänga gården över sommaren. Något som all naturligtvis måste hjälpas åt för att försöka stoppa. Såväl de boende i Hammarkullen, ungdomarna på Mixgården som vi andra i samhället.

Hammarkullen finns i inte i mitt hjärta bara för att det är en stadsdel där folk kämpar, utan också för att jag har många vänner som bor och har bott där, många vänner som arbetar där, min mamma bodde där i många år och när jag arbetade på Sprängkullen i min ungdom samarbetade vi med den tidens föregånagre till Mixgården, Hammargården. Som faktiskt låg i exakt samma lokaler.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements