Det finns toppkandidater som SVD och DN inte kommer att intervjua i sin serie om toppkandidater. Det handlar om ArbetarInitiativets toppkandidater, dels Ingrid Eriksson och Peter Widén på den ena av AI:s två listor samt Kirsti Forstén och Christer Lindsjö på den andra listan. Därför har jag tänkt att åtgärda det hela och följa upp DN:s serie om toppkandidater med en egen liten serie med AI:s toppkandidater.
ArbetarInitiativets andranamn på den ena listan, Peter Widén, har lång facklig och politisk erfarenhet:
Född 1949 i Eskilstuna. Gick med i SSU 1963. Lämnade Socialdemokratin 1967. Aktiv i Vietnamrörelsen på 60-talet. Fackligt aktiv som metallarbetare inom verkstadsindustrin sen 1973. Har jobbat på Volvo CE i Eskilstuna sedan 1981. Blev medlem i den organisation som idag heter Socialistiska Partiet 1973.
Har jobbat i olika sammanhang för solidaritet med den revolutionära kampen i Latinamerika. var aktiv i SAMCA, solidaritetsrörelsen för kampen i El Salvador, Nicaragua och övriga Centralamerika under 80-talet. Är i dag medlem i Svensk-kubanska föreningen och arbetar också för den revolutionära processen i Bolivia.
I en intervju i tidningen Internationalen utvecklar han hur han ser på sin och ArbetarInitiativets kandidatur:
För ArbetarInitiativets del hoppas Peter på att det blir en bra kampanj och att arbetet sedan kan fortsätta på något sätt efter valet. Han är inte för att man ska rösta till EU i allmänhet utan för att man ska rösta på ArbetarInitiativet.
– Det viktiga är att ta den här chansen att visa att det finns ett alternativ, att vi inte accepterar grundvalarna till det här ekonomiska systemet. Om man inte skulle ställa upp så skulle det vara som att säga till människor att det inte finns någon annan möjlighet.
Att inte erbjuda ett alternativ tror Peter kan få en oerhört demoraliserande effekt för de människor som söker något annat än att bara acceptera sakernas tillstånd. För honom är det huvudorsaken till att ställa upp.– För att få mod och kraft att utmana det ekonomiska systemet så måste man också kunna manifestera det i själva valet. Man ger människorna en möjlighet att uttrycka sitt motstånd, säger han och fortsätter:
– Många är ju emot EU överhuvudtaget och de kan dessutom se att parlamentet mera är en fasad och att de som arbetar där har enorma privilegier. Folk ser det som ett meningslöst sammanhang.
För att få folk att rösta tror Peter att man måste visa att i den här krisen räcker det inte med att bara säga att allt är skit. Han menar att ArbetarInitiativet är en mobilisering av de som vill uttrycka en vilja till en väg ut ur krisen.
– Vi har inga illusioner om att vi kommer att få jättemånga röster. Det vi kan göra är att få så många som möjligt att tänka i termer av socialistiska lösningar på hur vi kan komma ur det här. ArbetarInitiativet är ett litet men ändå viktigt kliv i den riktningen. Vi är ju inte ute efter att höja röstantalet till EU–parlamentet i sig.
Den viktigaste frågan att driva i parlamentet skulle för Peter vara att samordna sig med andra antikapitalister som är invalda och se vad man tillsammans kan göra för att stärka arbetarnas motstånd mot den kapitalistiska krisen verkningar, stärka kampen mot rasismen och att arbeta för att öka den internationella solidariteten med arbetare och förtryckta utanför Europa.
– EU är ju ett nyliberalt projekt, det bygger på marknadens avreglering. Då måste man gå emot hela det nyliberala projektet och istället samla arbetarna för att hitta en helt annan lösning. Det är inte att bygga vidare på det nyliberala projektet utan att bekämpa det.
Valet till EU–parlamentet handlar inte om möjligheterna till platser i Bryssel, menar Peter, utan om att få människor på fötter och tillsammans se vad man kan göra för att komma ur klassamhället.
Lyssna också på den inspelade intervju med Peter Widén som finns på video, Därför stöder jag ArbetarInitiativet.
Intressant?
Läs mer: ArbetarInitiativet1, 2,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om Peter Widén, Antikapitalism, EU, EU-val, Arbetarinitiativet, Socialistiska Partiet, Politik, Samhälle, Kapitalism, Fackligt, Demokrati
Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Sätter Obama ner foten?, kamratwot skriver Arbetarna på Lagena i uppror, Bo Myre skriver Infiltration? Nu får ni väl ge er!, aik-micke skriver 1a Maj -83, andread0ria skriver Den stora Stasi-konspirationen, Anders_S skriver Även en minister har rätt till en åsikt
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Av rent intresse undrar jag om Arbetarinitiativet har några riktlinjer/regler för den arvodering egna parlamentsledamöter får? Som jag ser det är ett av de stora problemen med EU att de tillämpar ersättningar som inte har något att göra med vare sig demokrati- eller väljarrespekt för att inte tala om verklighetsförankring.
Jag skulle själv se en mer aktivt driven linje inom Piratpartiet mot dessa guldkantade ersättningar då de i mångt och mycket göder en antidemokratisk anda och lockar fel människor till den politiska makten. Därav infofiskandet…
AI säger väl att förtroendevalda ska leva på genomsnittlig arbetarlön. Det har iaf Socialistiska Partiet alltid menat. Överskottet får gå till andra ändamål.
Cheezle: Japp det är AI:s linje. Överskottet på lönen betalas i partiskatt och överskotten på reseersättningar och liknande skänks till olika ändamål. På samma sätt som Jens Holm från vänsterpartiet gör idag.
Även om jag på inget sätt delar AI’s åsikter ser jag ändå detta parti (…eller kanske egentligen valförbund) som betydligt ärligare än vänsterpartiet och socialdemokraternas vänsterflygel genom att man öppet vågar stå för sina socialistiska åsikter.
Vänsterpartiet är främst opportunister som i grunden har väldigt svårt att (…och kanske egentligen inte vill) göra upp med sin tradition och ”solkiga” förflutna som finns genom att man är en direkt arvtagare till Sveriges Kommunistiska Parti som under långerliga tider var lydiga marionetter till regimen i Moskva.
Socialdemokraterna å sin sida är ett parti med enorm spännvidd från höger till vänster. Den socialistiska retoriken plockas fram vid högtider som första maj men i övrigt är det väldigt svårt att få något grepp om partiets innersta ideologi.