Sociala oroligheter eller bara skitungar

Den socialdemokratiske politikern Dario Espiga är oroad över upploppen och stöket i Göteborgs förorter. Han är intresserad av att prata med ungdomarna som varit inblandade för att kolla vad de vill. Jag är tveksam till om de flesta vill nåt överhuvudtaget. Oavsett det faktum att en person som är beredd att yttra sig bland ungdomarna i gänget vid Blendas gata i Backa uttrycker politiska ståndpunkter och krav så tror jag inte att några egentliga politiska motiv finns bakom agerandet i de olika göteborgsförorterna.

Om någon journalist, sociolog eller politiker brytt sig om att fråga nån i det gäng jag tillhörde när jag var ung varför vi bråkade ibland så är jag säker på att den som skulle uttalat sig (förmodligen jag) skulle formulerat en massa smarta politiska ståndpunkter. Fast egentligen fanns det aldrig nåt politiskt bakom. Vi gillade inte polisen och ibland hände liksom saker bara.

Därför är det helt fel att hylla eller romanstisera bråken i Göteborgs förorter som en del anarkister och autonoma gjort och gör. Det finns med all säkerhet ingen politisk tanke bakom själva handlingarna.

Däremot finns det såväl politisk som sociala anledningar och orsaker till händelserna. Göteborgs förorter hör till Sveriges mest segregerade (framförallt klassmässigt), fattigaste osv. Arbetslösheten är större än i samhället för övrigt och den nuvarande ekonomiska krisen har slagit hårdare i Göteborg än på mång andra håll. Ungdomarna i förorterna har dåliga framtidsutsikter och det vet de.

Denna allmänna pessimistiska inställning med arbetslöshet och dåliga utsikter inför framtiden parat med den sysslolöshet och brist på vuxenkontakter som brukar inträda varje år mellan starten av föräldrars och vuxnas arbete och starten av ungdomars skola och utbildning är det som i grunden skapat förutsättningarna för händelserna i Göteborgs förorter.

Det sistnämnda orsakar regelbundet ( i stort sett varje år) oroligheter nån stans i Sverige och har så gjort sen 1950-talet. Detta kan avhjälpas med att fritidsgårdar och liknande verksamhet inte dras ner på sommaren, utan istället kanske man får satsa extra just de där veckorna mellan arbetets start och skolans start.

När det gäller arbetslösheten och de sämre utsikterna för arbetarklassens barn så är det ett långsiktigt projekt att få bort den. En del borgare brukar hävda att det är LAS fel, men det är naturligtvis ett helt osant påstående. Många andra europeiska länder har lika hög ungdomsarbetslöshet och de flesta av dem saknar i stort sett all form av anställningstrygghet.

Det finns förstås många olika orsaker till ungdomsarbetslöshet och en av många är naturligtvis den borgerliga regeringens politik som medverkar till att krisen slår hårdare på arbetstillfällena än i många andra länder. Och i länder med låga siffror är det ofta statistiska manipulationer som ligger bakom. I Danmark förvinner man från statistiken när man är utstämplad och det sker redan efter 6 månader ( i Sverige tidigast efter två år). Men en sak som krävs för att få ner ungdomsarbetslöheten är fler job och utan investeringar blir det inte fler jobb.

En annan av regeringens åtgärder som skapar otrygghet och oror hos ungdomar i arbetarklassen är förämringarna av möjligheterna att försörja sig om man inte får något arbete. Smmantaget är sådna oror för framtiden, arbetslöshet, taskiga sociala förhållanden, trångboddhet, sysslolöshet etc det som i grunden är det som orsakar problemen i vår förorter inklusive rekrytering av unga till olika gangstergäng. I Göteborg är myndigheterna medvetna om detta och en del av projekten för att komma åt problemen i förorterna innefattar att skapa arbeten för sysslolösa och arbetslösa ungdomar. Det görs ofta i de allmännyttiga bolagens regi och i det läget är det tur att Göteborgs bostadsmarknad inte privatiserats mer än den gjort.

Så det finns helt klart sociala orsaker till problemen i förorterna även om själva upploppen knappast bör ses som en politisk eller ens konstruktiv handling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är ett mindre antal, totalt mindre än 200 ungdomar, som i grupper åker runt i Göteborg och bråkar.
  Ungdomarna från Backa och Biskopsgården är i stort sett samma ungdomar som skolan hade stora problem med under flera år tidigare.
  Ungdomarna från Torslanda och Angered är ofta inte barn till de som har det sämst ställt. Sådant förekommer självfallet också. De har däremot ofta varit runt och slagits med andra i t.ex. Tuve och Askim förr om åren.

  I första hand är det busungar, i andra hand ungdomar som är med i autonoma grupper. Ett har de gemensamt de har ingen respekt för svenska lagar oavsett var deras föräldrar är födda, i Sverige eller utomlands.

  Det stora problemet nu i staden är att ungdomar mellan 16 och 21/ibland 25 år som inte är idrottsintresserade eller galna i dataspel har ytterst få ställen där de kan träffa andra ungdomar i lugn och ro. De kommer inte in på de flesta ställen och flertalet får enligt egen uppgift när man talar med dem inte ta in mer än 2-3 kompisar hemma per gång. Resultatet är att de har ingenstans att ta vägen och driver i mindre och större grupper omkring. Åker ofta in till centrum och drar runt eller åker ut och slåss.

 • Anders_S

  Inger: Det är inga som åker runt. Var har du fått det ifrån? Det är rent ut sagt trams.

  Dessutom är snacket om autonoma grupper dumheter. Det finns inte inslag av autonoma i det här. Jag känner till (eller känner personligen) de flesta i de grupperna och det är ett förmodliegn helt felaktigt påstående byggt på okunnighet som du kommer med.

  Sista stycket visar på att det behövs fler fritidsgårdar och aktiviteter för den grupp av ungdomar du pratar om. Men många av de som ställt till problem i Backa är äldre och lokalt förankrade. En del är dessutom kopplade till kriminella gäng.

 • Anders S,
  eftersom jag själv känner ett antal av bråkstakarna och stöter på dem i olika stadsdelar när jag hälsar på släkt och bekanta, ofta ser en hel del, så vet jag vad jag ser och vad några av stollepellarna själva säger!

  Ett äldre exempel på detta är när Tuveungdomar blev beskyllda en viss kväll för att kasta sten på buss. De beskyllda ungdomarna såg jag när jag kom fram till annan stadsdel, samtalande med polisen efter stökerier på den platsen, ungdomar som jag haft när jag vikarierade i olika skolor, alltså ungdomar jag vet vilka de är, såg jag när jag åkte från Tuve.

  Ett färskt exempel på detta är mindre grupper som den senaste veckan varit och bråkat på minst tre ställen i staden.

  Jag vet vilka grupper de tillhör, var de varit och demonstrerat/synts på bild efter de demonstrerat. Autonoma grupper tillhör ett antal av deltagarna i de olika grupperna. När man pratar med dessa ungdomar, en och en eller upp till fem på en gång är de ibland stolta över sina ‘bravader’.

  Var Du fått Dina uppgifter från, det undrar både jag och skulle flera jag talat med senaste tre dygnen också undra, för deras uppgifter stämmer INTE överens med Dina.

 • Anders_S

  Inger. jag tror inte du vet. Jag har den typen av kontaker som behövs i såna här sammanhang och det finns inte några som helst sanningar i rkten om autonoma enligt de som arbetar med sakerna. Så sluta sprid osanna uppgifter.

  Min uppgifter kommerfrån autonoma ungdomar, från polisen, från ansvariga politiker, socialarbetare osv. Jag tvivlar på att du har de kontaker som behövs för att få korrekta uppgifter. Senast alldels nyss fick jag information från en källa som inte på något sätt kan bekräfta att det skulle förekomma autonoma i det hela.

  I övrigt så vill jag nte ifågasätt att du har sett från en viss stadsdel i andra stadsdelar. Men det är ju inte samma sak som att ungdomar åker runt och bråkar.

 • Ander S,
  Nu är det Du som inte vet eller inte har talat med bråkstakarna de senaste veckorna, absolut inte de senaste dagarna. Det har jag. Både Tuveungdomar, Backaungdomar och ungdomar i Majorna. Utöver det så har jag till min blogg fått inlägg som jag inte ens kan lägga ut på grund av hatet mot Sverige och USA. Med namn de flesta och IP-nummer som med öppna programvaror från 1995 går att spåra trots att en del av dem som skrivit ‘anonymt’ försökt använda anonymiseringstjänst. (när IP-nummer stämmer med riktigt mailadress så är det viktiga ledtrådar)

  Jag har även talat med ett antal ungdomar på stan de senaste dagarna.
  Så Dina källor, håller inte vad de lovar i detta fallet.

 • Anders_S

  Inger: Majorna? Vad har det med saken att göra? Händelserna i Majorna är helt orelaterade till resten.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/08/22/nazister-gick-barsarkagang-i-majorna/

  Och vad är det som säger att ungdomarna du pratat med vet nånting. Snarare verkar det väl bara som om de sprider rykten. Det kan naturligvis mina källor också göra.

 • Om ungdomar från Backa har uppträtt vid ett bråk i Biskopsgården kanske inte är så intressant. Viktigare är att våld, kriminalitet, misslyckad skolgång, sjuklighet, överdödlighet i olika sjukdomar, etc etc alla kan härröras från en enda faktor: ojämlikhet.

  Alltså inte fattigdom utan just ojämlikhet.

  Visas med klara siffror och regressionsanalys i Richard Wilkinson & Kate Pickett: The spirit level. Borde snarast översättas till svenska för att få stopp för åtminstone en del skitsnack.

 • Pingback: Är gangstergäng inblandade i oroligheterna i Göteborg? | Svensson()

 • Pingback: Vi ser kanske samband som inte finns | Svensson()