Framgångar för yttervänstern i tyska valet

Trots att Angela Merkels parti CDU backat i valetkan hon fortsätta som förbundskansler. Detta delvis på grund av socialdemokraternas, (SPD), genomklappning i valet. Det sämsta valet under hela efterkrigstiden för socialdmeokraterna och ett av de sämsta också för konservativa CDU. en viktig naledning till att merkel kan sitta kvar är de stora framgångarna för det nyliberala partiet FPD. Så denna gång kommer det att bli en helt borgerlig regering istället för den stora koalition mellan CDU/CSU och SPD som regerat den gångna perioden. Det bådar inte gott för arbetarklassen och andra fattiga grupper i Tyskland.

Det dåliga resultatet för socialdemokarterna i Tyskland är helt i enlighet med hur det ser ut över hela linjen i Europa. Men samtidigt som socialdemokratiska partier backar så tycks antikapitalistiska partier och partier till vänster om socialdemokraterna gå framåt om de företräder en självständig politik. Gör de inte det, som svenska vänsterpartiet och norska SV så går det inte lika bra. Denna tendens kunde ses redan i EU-valet i somras, då den antikapitalistiska vänstern gick framåt i Portugal och Frankrike.

Samtidigt som socialdemokraterna backat har partiet till vänster om dem gått starkt framåt. Die Linke har precis som Bloco De Esquerda (BE) i Portugal uppnått framgångar på att vara klart och uttalat vänster. Även om jag inte betraktar Die Linke som antikapitalistiskt på samma sätt som BE, utan mer som ett klassiskt reformistiskt vänsterparti. Totalt har Die Linke fått 76 mandat i förbundsdagen i Tyskland. Av dess var 16 direktvalda (all i öst om jag förstått rätt) och resten på partimandat. I valet har Die Linke blivit Tysklands fjärde största parti, större än de gröna.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Esbati, Ett hjärta rött,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements