Inte första gången nån får en ubåt i trålen

Det är möjligt att fiskarna på Sunnanland från Fiskebäck blev överraskade när de fick en ubåt i trålen. Men samtidigt så kanske de inte blev det. Det är ju inte första gången en sån händelse äger rum, även om det är ovanligt som ordföranden för Västkustfiskarna, Roger Skymne, säger:

Roger Skymne, ordförande Västkustfiskarna säger till GP:

– Detta är en ovanlig händelse. Jag har fiskat i 40 år och har bara hört talas om något liknande en gång förut. Någon risk för att en ubåt ska dra ner en fiskebåt finns inte. Vi kommer mycket väl överens med marinen.

Vad som inträffat ska nu utredas på ubåtsflottiljen i Karlskrona. Än så länge kan flottiljchefen Jonas Haggren bara konstatera:

– Det gick inte riktigt som vi tänkt oss.

Nu tror jag inte riktigt på hans bedyranden om att ubåten inte kan dra ner fiskebåt. Om det är möjligt eller inte beror på väl på vilken typ av fiskebåt det handlar om, hur stor den är, hur man fatsnat och hur starka vajrar och trålar är. Men just i det här fallet när ubåten bara körde på en vajer bör det ju inte var möjligt.

Det inträffade är naturligtvis märkligt och borde naturligtvis inte hända. Ansvaret är marinens och de måste förstås utreda och vidta åtgärder så det inte händer igen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anders Söderberg

    Det är inte första gången detta händer. Jag kommer mycket väl ihåg när en rysk ubåt (vill minnas att det var en ubåt av typen Golf) drog ner en mindre dansk trålare utanför Skagen. Ett par man av den danska besättningen strök med. Detta var med all sannolikhet sommaren 1985 för den som vill söka mer information. Jag minns bilderna (från GP tror jag) när ubåten låg med skavmärken på tornet i Skagens hamn.