Aktion mot slumvärd

Boende i Bergsjön, närmare bestämt de som hyr av slumvärdsbolaget Bovista, har idag ordnat en aktion mot bolaget och dess misskötsel av lägenheter och fastigheter. Fastigheterna det gäller har köpts och sålts en rad gånger och inget bolag har gjort något åt förfallet:

Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har genom åren påpekat att många av lägenheterna i Bergsjön har mögel- och fuktskador och GP har gång på gång skrivit om barn som får astma och badrum som ser eländiga ut.

Förfallet startade 1998 när kommunala Poseidon sålde 550 lägenheter i Bergsjön till ett privat bolag. Det var en del av en större utförsäljning av närmare 4000 lägenheter i en tid då lägenheter stod tomma i Göteborg och de kommunala bostadsbolagen gick knackigt.

Sedan 90-talets slut har lägenheterna i Bergsjön bytt ägare flera gånger. 2008 gick senaste ägaren Centerplan i konkurs och de då planerade åtgärderna gick i stå.

Det är uppenbart att de undermåliga lägenheterna, förfallet och misskötseln beror på avreglering och privatisering av bostadsmarknaden. Med slumvärdar och trångboddhet som resultat.

Just nu, sen januari, heter ägaren Glitnir, ett spekulationsbolag i Luxemburg som är en rest av den isländska spekulationsekonomins guldålder:

GP försökte under fredagen utan framgång att nå någon på Bovista för en kommentar till dagens aktion. På sin hemsida bemöter dock bolagets vd gruppen Aktion mot Bovista. Samuel Boström berättar att lägenheterna i Bergsjön sedan i januari har en ny ägare, Glitnir bank i Luxemburg, som enligt Boström ska skjuta till pengar till de nödvändiga investeringarna.

Enligt Bovistas meddelande har badrumsrenoveringen startat den andra april och sammanlagt ska 527 badrum åtgärdas. ”Bovista tar sitt ansvar nu när vi fått de ekonomiska möjligheterna” skriver Samuel Boström.

Glitnir Bank på Island gick i konkurs som en följd av spekulationerna. Banken övertogs av staten. Glitnir Bank i Luxemburg, som Bovista uppger är den nye ägaren, är ett bolag som är i likvidation (Det ska upplösas och läggas ner). Det känns inte förtroendeingivande eller ens sannolikt att Glitnir Bank i Luxemburg är ägaren till varken Bovista eller fastigheterna i Bergsjön. Det är nog snarare så att Bovista ljuger och inte vill eller tänker renovera lägenheterna i Bergsjön. Eller har man börjat?

Dessutom, eller i vilket fall som helst, försöker man uppenbarligen dölja vem som egentligen äger företaget. Frågan är också vem som egentligen äger fastigheterna i Bergsjön? Bovista? Glitnir? Centerplan? Nån annan fifflare? Reviva Capital? Det senare är det bolag som Glitnirs tidigare ägare satt upp för att avveckla Glitnir i Luxemburg och för att kunna fortsätta spekulera. I fastigheterna i Bergsjön också kanske? Och vem äger Bovista? Reviva?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements