Den andra fredsprocessen på Mindanao

På ön Mindanao i Filippinerna pågår sen lång, lång tid ett inbördeskrig. Det finns fler parter som kämpar i konflikten, dels regeringen förstås. Den mest kända motståndsrörelsen är det muslimska MILF som bland annat har närvaro i provinsen Maguindanao där en massaker nyligen inträffade. Massakern var ett led i maktkampen mellan två klaner som länge tävlat om makten i den regeringskontrollerade delen av provinsen.

Men det finns yttterligare två gerillaarméer på ön, dels maoisterna i CPP/NPA, dels Socialistiska Partiets systerorganisation RWP-M/RPA.  MILF och RWP-M är inbegripna i fredsprocesser med den filippinska regeringen. Förhandlingarna mellan MILF och regeringen har dock gått i stå och på senare tid har en rad ssamsntötningar ägt rum.

När det gäller förhandlingarna mellan RWP-M (eller på det lokala språket tagalog RPM-M), det som brukar kallas den andra fredsprocessen, så håller vapenvilan ännu. Men regeringen vill inte gå med på de centrala kraven från RWP-M som är att alla naturresurser (skog, malm etc) ska ägas och förvaltas av lokalbefolkningen samt att hela fredsavtalet ska underställas en folkomröstning där människor i de berörda områden får rösta om de vill ha avtalet eller inte. Nedanstående film handlar om denna andra fredsprocess och den har bidler inifrån de områden som RWP-M faktiskt rent fysiskt kontrollerar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements