Brist på underhåll och snöröjning

Denna vinter har ett stort antal tak på sportanläggningar, butiker och liknande rasat. Det är uppenbart att en stor orsak är att fastighetsägare underlåtit att skotta taken. Som jag ser det borde sådana fastighetsägare ställas inför rätta för allmänfarlig vårdslöshet. Det är bara ren tur att inte fler än nån enstaka person dött på grund av inrasade tak.

Att låt bli att skotta taken kan ge företagen större vinstmarginaler, men det är säkerligen inte den största orsaken till att fastighetsägare låter bli att skotta sina tak. Snarare handlar det om okunskap och ovana med snö. Man kan inte heller utesluta att byggfusk kan ha blivit vanligare än förr och att tak därför är svagare och tål mindre snömängder numera. Helt säkert är det också så att tillsyn och underhåll brister på många håll på grund av att man sparat in på sådant.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jo’El

  Vad gäller snöröjning på tak är det faktiskt inte viljan som är problemet, utan tillgången på arbetare som har den utbildning och försäkring som krävs för att få utföra sådana jobb. Viljan finns där, men inte arbetskraften.

  • Anders_S

   Jo’El : Du måsta skämta? Med en så hög arbetslöshet som i Sverige kan det inte vara svårt för ett företag att utbidla folk och skicka upp snöröjare på taken. Det är knappast bristen på folk som är ett problem. Om det är som du säger beror det snarare på snåla företag som jagar kortsiktiga vinster än på att arbetskraft inte skulle finnas. Det behövs knappast några speciella kunskaper eller specialutbildning för att skotta ett platt tak.

 • Kenth Pettersson

  Snack och åter snack.
  En stor del av sanningen är att det är otroligt dyrt att skotta taket på en stor byggnad.
  Fastighetsägaren håller tummarna och vandrar vidare.
  Att leka med folks säkerhet tycker jag skall vara straffbart.

 • Nisse

  Re: Anders_S – Det hade säkert fungerat om de arbetslösa hade varit tvungna att ta de jobb som erbjuds. Men du får knappast en arbetslös ingenjör att ta ett timjobb att skotta tak.

  • Anders_S

   Nisse: jag är arbetslös elektriker, programmerare och mekaniker (fast jag sysselsätter mig och har inkomster på annat) och jag tar gärna ett sånt jobb. Men jag lovar dig. Om jag söker det så får jag det inte. Så är det alltid när man söker ett jobb som arbetsgivaren anser att man är överkvaliificerad för. Man får inte jobbet. Så Nisse. Det är fortfarande på arbetsgivar- (arbetsköpar-) sidan problemet finns. Inte bland oss som inte får de jobb vi söker. Det är ett systemfel helt enkelt. Inte beroende av arbetslösas individuella val.

 • Kurt

  Det är ju inga äldre byggnader som rasar, utan de har alla byggts de senaste åren. De är fuskbyggen som inte borde funnits, men alla form av inspektion som tidigare fanns har ju numera rationaliserats bort. När marknaden styr så skall det enligt teorin sköta sig själv, om det sedan kommer lite folk i kläm, så är det bara olycksfall i arbetet.

 • Örjan Larsson

  I detta fallet med Maxi i Kristinehamn, så hade de skottat under helgen, och höll på även under måndagen. Och vad jag läst, även skottat tidigare.

  Så det kan även vara så att snabba förändringar i väderlek, trots skottning, kan knäcka hustak verkar det som. Jag drar inga slutsatser förrän man utvärderat det hela mer.

 • Jojje

  Jag skulle inte heller vara för snabb att dömma arbetsgivaren
  i Kristinehamn. Om det är Byggfel/byggfusk ligger ansvaret på byggntrepenören. Handlar det om materialfel jag då vete f………

 • Q

  Sänk lönen alternativt skatterna på tjänster eller arbetsavgivaravgifterna så skulle säkert fler ha råd att skotta taken.

  • Anders_S

   Q: Ja du vill alltså att arbetarklasen ska betala för att vi ska få platta tak skotatde. Jag föreslår istället att vi ger fan i att bygga platta tak. Bättre ur de flesta synpunkter.

 • Daniel

  Det kanske är såpass enkelt att många av husen kanske är för stora? Ett stort hus som har hållit i 100 år och är stort är Coop på Backaplan, men dagens lador är inte byggda för snö utan enbart för regn utan blåst. Det kanske är så att man kanske ska vara glad över att det inte har rasat mer tak för köpladorna kanske inte är konstruerade för detta?