Turkiet överreagerar

Det kan jag nog hålla med folkrättsprofessor Ove Bring om. Det handlar om en händelse som skedde innan Turkiet fanns, som inte borde vara viktig för dagens Turkiet men är det för armenierna förstås. Ove Bring hävdar att beslutet inte är speciellt dramatiskt:

Han menar att beslutet egentligen inte är särskilt dramatiskt.

– De som gör dramatik av det är den turkiska regeringen. De drar hem sin ambassadör och ställer in Erdogans planerade besök i Sverige – trots att vi alltså ännu inte har tagit en folkrättslig position i frågan. Så länge ståndpunkten inte utgör en del av svensk utrikes- och säkerhetspolitik finns egentligen ingen anledning för Turkiet att agera.

Varför är frågan så känslig för Turkiet?

– Därför att Turkiet har bestämt sig för att vara solidariska med den tidigare osmanska regimen. Folkmordet inträffade under sultanens tid, men den turkiska nationen vill vara en enhet genom historien. Man har beslutat sig för att det här är förtal mot den turkiska nationen och det turkiska folket.

Att Turkiet identifierar sig med osmanska riket är ganska märkligt då landet skapelse var en reaktion mot det osmanska riket och detta rikes förfall. Det borde alltså inte vara viktigt för Turkiet, men har genom behovet och skapandet av en turkisk nationalism blivit det. Idag är denna nationalism en blackk om foten, ett problem, för Turkiet i sin strävan att bli en del av EU. Och efter Sveriges riksdags onödiga beslut om hur historien ska tolkas överreagerar Turkiet monumentalt. Speciellt som det knappast kommer att bli Sveriges officiella politik inom den närmaste framtiden:

Sverige erkänner folkmord på armenier, så lyder kommentarerna efter det beslut som riksdagen fattade på torsdagen. Reaktionerna blev också därefter; Turkiet har beslutat att kalla hem sin ambassadör och premiärminister Erdogan ställer in ett planerat Sverigebesök.

Problemet är bara att slutsatsen inte är riktigt sann.

– Carl Bildt tycks inte ha en tanke på att göra riksdagens beslut till svensk utrikespolitik. Den sköts i detalj av regeringen och Bildt vill nog skjuta den här frågan framför sig – utan att överväga någon åtgärd, säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan.

Men att det var ett folkmord år 1915 tycker jag inte det behöver råda nåt tvivel om.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Scaber,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Turkiet överreagerar, och svenska riksdagen överreagerar. Vad som har hänt kan inte göras till föremål för politiska beslut, lika lite som t.ex. vattnets fryspunkt eller tyngdkraftskonstanten.

  Olika länders regeringars och riksdagars fingrande på historiska fakta är lika fnoskigt oavsett om det handlar om kriminalisering av påståenden om nazityska koncentrationsläger eller politiska kampanjer förda av statliga institut som Forum för levande historia. Eller för den delen sovjetiska kommunistpartiets ständiga omskrivningar av sin historia för att passa den aktuella lämpligheten.

  Egentligen är det här en del av ett större syndrom – att politiker ägnar sig åt symbolhandlingar istället för lagstiftning och beskattning. ”Det här är jättehemskt, kan ingen göra något åt det”, säger politikerna och tror sig vara en lobby eller en aktionsgrupp istället för att vara landets överordnade myndighet. Förmodligen har det att göra med deras frivilliga abdikation till förmån för marknadskrafter och EU.

  Det enda dom har kvar.

  • Anders_S

   Jan: Det är faktiskt skitstörigt. Vågar folk inte fatta belsut nuförtiden. Jag tycker mig se samma syndrom i föreningar och annat.

 • Johan

  Turkiet visar gång på gång att Turkiet en omogen nation, som definitivt inte platsar i EU och som definitivt inte har lärt någonting alls. Nu är det väl ändå dags att växa upp!

 • Jag gissar att det bl.a. handlar om turkisk inrikespolitik, att man får problem med de muslimska befolkningen, eller med muslimska grupper, som är de som utpekas egentligen, och jag är rädd att den här saken är rent kontraproduktiv såvda man inte från Västs sida vill öka antalet muslimska fundamentalister i Turkiet.

  Och varför ska inte också USA:s fördrivning och försök till utrotning av urbefolkningen där, också stämplas som folkmord och krav ställas på USA:s regering att be om offentlig ursäkt för denna?

 • Mats

  Riksdagen skall inte hålla på med historieskrivning. Det kommer sluta illa en dag. Historia är något som hela tiden skall debatteras och analyseras. Inte fastställas.

  Rent trams det riksdagen sysslade med.

 • peje

  ”Turkiet visar gång på gång att Turkiet en omogen nation, som definitivt inte platsar i EU och som definitivt inte har lärt någonting alls. Nu är det väl ändå dags att växa upp!”

  Detta kan man hålla med om men det känns ändå helt orimligt att våra valda ombud ska ägna sig åt ”historieforskning” om sådant som skedde får nästan 100 år sedan. Historia är visserligen ett mycket intressant område men det är nog ändå bäst att lämna de mer professionella bedömingarna till fackhistorikerna, vilka i och för sig tycks vara ganska eniga om den tragiska och fruktansvärda händelse som skedde.

 • Figge

  Några här menar att Turkiet är en omogen nation.Några av de som sade ja till folkmord vet knappast var Armenien ligger.Det är bara ett beslut av de som inte kan acceptera Turkiet¬¥s makt o kraft som nu tar starka steg fram.Låt det fattas ett beslut av historiker.Turkiet har öppnat sina arkiv men Armenien står fast i att inte öppna sina.

 • Och som jag skriver på min blogg, Turkiet har starkt kritiserat Israels bombande av Gaza, samt blockaden där – inte helt omoget tycker jag, men impopulärt i vissa USA- och EU-kretsar.
  Samtidigt har Turkiet ansträngt sig att skapa goda relationer till Armenien, och varit på väg att lyckas – så vad ska det här tjäna till, vill någon sabotera denna utveckling? Och vilka politiska intressen tjänar den här ”stämplingen”?
  Vad gäller de röd/gröna i riksdagen tror jag att de bara har reagerat med ryggmärgen, usch, dödande låter inte bra – klart det ska kallas Folkmord. Tror inte de har en aning om vad de åstadkommer politiskt, inrikes i Turkiet eller internationellt, med det här. Dumt och onödigt är det i alla fall, för att inte säga omoget.

 • Ivan

  Hur kan det vara så att historian inte kan vara en del utav politiska beslut? Har inte den svenska riksdagen en gång i tiden erkänt förintelsen?

  Hur kan det komma sig att vi ska erkänna den utrotning judarna fick utstå men när det gäller de kristna minoriteterna i mellanöstern så överreagerar vi?

  De förtjänar ett erkännande och vi har ett ansvar att ge dem detta då vi trots allt kallar oss ”demokratiska”!

 • Spirou

  ‚Ä¢ att döda

  ‚Ä¢ att skada‚Äì såväl fysiskt som psykiskt

  ‚Ä¢ att medvetet utsätta människor för svåra levnadsförhållanden

  ‚Ä¢ att förhindra tillökning

  ‚Ä¢ att tvångsförflytta barn

  …är alltså definitionen av folkmord. Då faller även massmorden, våldtäkterna och fördrivningen av ca 10 miljoner tyskar från tidigare tyska områden efter 1945 som folkmord. Och man kan inte ”kvitta” det mot nazisternas övergrepp.

 • ”Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet.”
  Av Svante CORNELL
  http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm

 • Pingback: Ingmar Karlsson har rätt om Pontos | Svensson()

 • Sobe

  Har ni läst Amerikanska historia professoren Stanfort J. Shaws bok som heter Ottomanska Riket och det moderna Turkiet? Nej! Många har ingen aning om vad som hände mellan armenier och turkar. Det kan kallas folkmord kanske… Men vem började med folkmordet?
  Hur många turkar dödades av armeniska rebeller?

  Varför armenier inte accepterar Turkiets förslag om skaffa en gemensam kommission med världens ledande historker och undersöka saken inför världen?

  • Anders_S

   Sobe: Jag har skrivit om det i ett annat inlägg. Sök på Turkiet på min blogg och leta. Men armeniska nationalistgrupper dödande av turkar anses inte vara folkmord. Det räcker inte att man dödar många människor för att det ska vara folkmord.