Överreaktion från Erdogan

Ett obetänksamt beslut i den svenska riksdagen verkar få  helt motsatt effekt än tänkt. Det svenska riksdagsbeslutet om att kalla folkmordet på armenier för folkmord har provocerat fram oövertänkt och oöverlagda nationalistiska uttalanden och kanske också aktioner mot minoriteter i Turkiet. Istället för att göra läget bättre för armenierna i landet riskerar nu följderna av beslutet i den svenska riksdagen att göra läget sämre. Detta om den turkiske premiärministern Erdogan skulle göra allvar av sitt hot att deportera armenier utan papper.

Av de som hotas av utvisnind har de flesta kommit efter jordbävningen 1988 i Armenien, men säkerligen finns det också folk som levt hela sitt liv i Turkiet utan medborgarskap i landet. Om Turkiet, mot förmodan, skulle göra allvar av hoten att utvisa dessa armenier misstänker jag att landet chans att bli medlem i EU inom en nära framtid försvinner.

Intressant?
Bloggat: Warlenius,
Borgarmedia: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Om det är en fråga om framtiden för nationen, tror jag icke att Turkiet och det turkiska folket är i behov av medlemskap inom EU.

  Varför skall ett land som Turkiet, avsäga sig från försvarande och från att uttrycka sina känslor i ett känsligt ämne?

  Detta är ett spel som kommer att få stora påverkan, det förs även stora diskussioner om att avbryta de ekonomiska affärerna mellan länderna (Sverige – Turkiet och Turkiet – Sverige).

  Är det alltid Turkiet som skall bemöta motparten? Faktiskt inte, och det skall de inte heller göra. Det är dags för armenier att ”inse” att de också är MÄN och öppna dialog med Turkiet, eller besvara de försök till dialog från den turkiska sidan, om inte?

  Ja, då kommer Turkiet att ”lik EU gjorde, ekonomiska sanktioner (som är berättigad inom EU) riktad mot Armenien”.

  Innerligt kommer jag hädanefter att rösta på de liberalapartierna i Sverige, men framförallt på moderaterna för att stoppa ”det ruttna äpplet”; vart är SoD när det gäller frågor rörande indianerna, eller samerna och de andra folk som upplever detta redan IDAG? Vart är de vad gällande det?

  Nej, detta är hyckleri av allra högsta grad.

  • Anders_S

   Badu: Menar du att Turkiet hycklar eller nån annan?

   Osmanska riket gjorde sig skyldig till massmord/folkmord på armenier. Turkiet har förvisat/etniskt rensat landet på greker, assyrier/syrianer och andar minoriteter, man förtrycker kurder och andra. Det är självklart Turkiet som ska ändra sig, ingen annan. Inte heller kan du jämföra situationen för minoriteter i exemeplvis Sverige och/eller Kanada med situationen för minoriteter i Turkiet. Sverige har inte heller begått någon form av folkmord mot varken samer eller finnar. Övergrepp, ja , men inget som liknar det osmanska rikets övergrepp mot armenier 1915.

   Turkiet kan inte använda sig av ekonomiska sanktioner mot Armenien. Inte mer än de gör. För dessa sanktioner har i princip alltid funnits där.

 • Som sagt, med den här famösa omröstningen gjorde man ont värre. Det kunde man ju räkna ut. Men det är ju många inom EU som inte vill ha med Turkiet i EU, så deras väg gick man avgjort.

 • Att visa ryggrad och moral är inte fel.
  Däremot visar Erdogan sitt rätta ansikte när han förnekar den etniska rensningen, folkmordet 1915 och nu hotar med utvisning – ett slags etnisk rensning det med.

  Kommentar här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/omma-tar-och-barnslig-logik.html

 • Men Anders S:
  Det var 100 år sedan, och de som är ansvariga är döda sedan länge. Eller grundar du dig i Bibelns tal om att synderna ska följa oss intill tredje och fjärde led?

  Turkiet beter sig inget vidare mot sina minoriteter idag, mot nu levande människor. Sådana förtrycks NU av levande makthavare det ska vi koncentrera politiken på, och försöka få ändring på – på ett förnuftigt sätt.

  Det finns också armenier som inte vill älta det här, som anser att nu ska man gå vidare och försöka göra det på ett positivt sätt. Deras åsiktsmotståndare, som jag gissar är nationalister, får nu vatten på sin kvarn, och det kan komma mycket ont ut av det här.

  Varför ska det vara så berömvärt att skapa mer split och ilska?

 • Bosse Johansson

  För bara några månader sedan sågade vänstern den statliga myndigheten ”Forum för Levande Historia”. Motivet för detta var att man ansåg att statlig historieskrivning är något som känns igen från totalitära stater. Vänstern menade då att historieskrivandet är forskningens och utbildningsväsendets uppgift. Åsa Lindeborg i Aftonbladet var särskilt tydlig med detta. De rödgrönas och särskilt vänsterpartiets ställningstagande i riksdagen blir därför ologiskt och inkonsekvent.
  Ingen ifrågasätter brutaliteten mot armenier och andra folk 1915, bara så att detta blir sagt engång för alla. Det är inte det saken handlar om. Det handlar snarare om högerkristna intressen i Europa som vill tukta Turkiet i god tid före ett eventuellt EU-medlemskap. Det är därför ingen tillfällighet att israelaktivisten och Kd-kvinnan Annelie Enochsson från Göteborg gick emot sitt parti i denna fråga. De rödgröna har genom sitt agerande i riksdagen aktiverat nationalistiska och rent fascistiska krafter i Turkiet.

 • Pingback: Jinges Web och Fotoblogg ¬ª Vellinge()

 • Bosse2

  Bosse Johansson: Av samma anledning borde högerns ställningstagande visa på inkonsekvens eftersom de anser det vara fel att politisera historien men är samtidigt för Forum för levande historia.

 • Pingback: Solidaritet med Grekland()

 • ”Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet.”
  Av Svante CORNELL
  http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm