Bör Beatrice Ask avgå?

Jag är inte så säker på att hennes utkastade hugskott om att misstänkta sexförbrytare ska hängas ut på något sätt är en anledning till att hon ska avgå. Det måste ju finnas en viss tolerans för att även ministrat kan var korkade och säga dumma saker. Det anser dock många. En av dessa är Tomas Bodström som säger:

”Vi kan inte ha en justitieminister som så uppenbart struntar i den mest grundläggande principen för rättssäkerhet: att man är oskyldig tills man är dömd. Vi kan inte ha en justitieminister som inte skiljer på oskyldiga eller dömda”, skriver Bodström.

Däremot tycker jag ändå att Beatrice Ask bör avgå. Av helt andra skäl. Hon har nämligen ingen som helst koll på hur brottslighet kan bekämpas, vad som orsakar brottslighet och vad man kan göra åt det. Allt som hon förelså är alltid med inriktningen mpt hårdare tag. en inriktning som inte fungerar. Det vet man från forkning i USA. Brottsligheten minskar endast marginellt med denna inriktning. Dessutom sker denna minskning med stora kostnader som följd. Det är mycket dyrt att ha folk i fängelse. Istället skulle biligare sociala åtgärder vara bättre för att få ner brottsligheten. Social åtgärder som förhindra att ungdomar hamnar i brottslighet.

Vidare så springer Beatrice Ask hela tiden musik- och filimindustrins ärenden i fildelningsdebatten. Något som inneburit oacceptabla inskränkningar i den personliga integriteten i forma av privatpoliser, Ipred- och FRA-lagar. En inskränknig av våra demokratiska rättigheter är vad Beatrice Ask har genomfört helt enkelt.

Så Beatrice Ask bör avgå för att hon har en föråldrar syn på brottsbekämpning, för att hon har brist på kunskap på området och för att hon inskränker demokratin.

Bodström är dock i allmänhet inte ett dugg bättre på dessa områden än Ask, så han framstår för mig som en ganska rejäl hycklare i sin kritik av justitieministern och det är svårt att ta den på allvar.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson, Röda Berget, Röda Malmö, Peter Karlberg, Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Det är åtminstone i mina ögon en värre politisk tabbe än att inte betala TV-licens eller köpa Toblerone för skattebetalarnas pengar. Hon bör be om ursäkt snarast eller sparkas på fläcken. Och egentligen räcker inte en ursäkt; vi kan inte ha så korkade ministrar. Visst, alla gör misstag, men någon måtta får det vara.

  Det enda jag kan acceptera som ursäkt är om det var någon form av skämt som gått snett. Humor än nämligen något som jag tycker att politiker skulle visa mer av. Och jag vet hur journalister struntar i att återge ironi och liknande när dom citerar politiker.

  Men var det inte ett dåligt skämt så bör hon avgå.

  • Anders_S

   Strutsman: Ja det är värre än att köpa en Toblerone eller att inte betala TV-licensen. Det tycker jag också.

 • Pingback: Livets skola inte tillräckligt för ministerpost… « Olssons Blogg()

 • Pingback: Rätt att ge Ask rött kort? | annarkia()

 • Det är ju skrämmande att vi har en svensk justitieminister som inte skiljer mellan misstanke och dömd i sina resonemang.

  Detta måste vara det mest klockrena exemplet på brist på kunskap och förstånd kring sitt eget jobb sedan Ulrika Messings uttalande om att ”Internet är fluga”.
  Det är en sak att ha underliga åsikter eller tom rent dumdristiga uttalanden men att inte förstå sig på sitt jobbs mest grundläggande delar är bara fånigt dåligt. Vi begär väl att en Åklagare skall ha en
  viss kunskap om våra lagar och regler, varför skulle inte Ask undantas samma kunskapskrav?
  AVGÅ ASK!!!!

  //Mr G

 • Charlie

  Betrice Ask har en förmåga att uttala sig, milt sagt, väldigt klumpigt. Hennes ordval skrämmer väl de flesta och färgglada kuvert är något som hon själv i efterhand har tagit avstånd ifrån. Och vad alliansen vill göra av hennes uttalande är deras huvudvärk, för jag väntar mig någon form av åtgärd och helst något mer moget än utfrysning från Reinfeldts sida.
  /*off topic, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Inga lila kuvert | Svensson()