Gangsterkriget flammar upp

Det mer eller mindre ständigt pågående gangsterkriget i Göteborg har återigen flammat upp med full styrka:

Enligt personer med insyn i Göteborgs undre värld pågår just nu en upptrappning av ett gängkrig. På en sida står utmanaren ”187”, inofficiellt uppbackade av Hells Angels.
Ambitionen – att utmana Bandidos med närstående grupperingar.
I potten – flera av Sveriges största svarta marknader:
– Det handlar om beskyddarverksamhet, narkotika, smuggling av cigaretter och sprit men även trafficking och prostitution, ett område som växer snabbt, säger en källa till GT.

På ett per dagar har det varit skottlossning i Hammarkullen och Länsmansgården. Vi det senare tillfället sköt två kända kriminella och det misstänks att det hela har med den länge pågående rivaliteten mellan Backas och Biskopsgårdens olika gäng att göra. Löst sammansatta ngdomsgäng med  namn som Backa Kids och Biskop 418,  samt gäng 187, Asir och X-team. I det förstnämnda fallet är det ännu mer oklart vad som ligger bakom. Dessutom har en bomb ånyo slängts in i en restaurang i Gamlestaden och igår greps två beväpnade män i Aröd. Utöver detta har det varit ytterligare ett antal incidenter av olika slag.

Polisen i Göteborg menar att det finns en mycket stor tillgång till illegala vapen i Göteborg och att detta är en bidragande orsak till att det skjuts så mycket i staden:

Vi är oroade över utvecklingen och har ett ständigt fokus på att komma åt illegala vapen. Vi ser dock två problem: det ena är att vapen smugglas till Sverige i omfattande mängd, det andra är att straffen för att inneha vapen är alldeles för låga. Sedan mitten av 2000-talet har vi från myndighetens sida påpekat problemet med den låga straffsatsen för lagstiftarna. Hittills har vi inte sett något resultat. De låga straffen gör att det är billigt för kriminella att åka fast. Vi vill ha ett snabbt anhållande, häktande och sedan lagföring. Nu vet de kriminella att allt de riskerar är ett lindrigt straff men att de därefter snart är ute på banan igen.

Polisen menar alltså att det låga straffet för vapeninnehav är ett problem som gör att de inte komemr åt de illegal vapnenen baldn de kriminella. Jag menar att detta är en illusion. Gangstergängen skulle ha vapen oavsett straffen längd. Det spelar ju ingen roll om man åker fast för vapeninnehav när man åker fast för andra saker med längre straff samtidigt. Den preventiva effekten av längre straff för vepaninnehav finns därmed inte. Det finns ingen avskräckande effekt i en sådan åtgärd.

Enda sätte att bli av med gängkriminaliteten och våldet på sikt är social insatser inriktad epå att förstöra rekryteringen till gängen. Det betyder att det måste gå att försörja sig på ett bra sätt så att man inte lockas in i det kriminella livet. Bidrag måste man kunna leva på och det måste finnas jobb.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vet inte vad du har fått det ifrån att 187 ”inofficiellt” är uppbackade av Hells Angels? Vad tar du det påståendet ifrån?

  • Anders_S

   Sebovic: Det är inte mitt påstående utan GT:s. Jag citerar dem.

 • Hejsan Anders!
  Lite då som då ramlar jag in här av bara slumpen, då jag har sökt på något ämne ni blöter och stöter. Det är lustigt eftersom jag drack mjölk och käkade mackor i ditt och Maritas kök som barn och var med Simon och byggde en båt i trädgårn under perioden vi ville vara pirater. Tiden som sjörövare fortsatte och fortsatte och visst seglar man fortfarande på de sju haven. Bra skrivet Anders. Trillar nog in snart igen…

  • Anders_S

   Irmelin: Jovisst vet jag vem du är. Trevligt att du läser min blogg.

 • Nykläckt

  Jag tycker inte man skall fördöma alla kriminella. Med dagens samhällsklimat är det inte konstigt att fler och fler tyr sig till brottsförmedlingen än till arbetsförmedlingen.

  Arbetslöshet, utförsäkringar, splittrade familjer, missbruk. Verkan och orsak och vice versa. ALLT är alliansens fel.

  När man pressas och utpressas av olika myndigheter – när orimliga krav ställs på en individ och när försörjningen rycks ifrån en, ja vad återstår då?
  Det kallas överlevnadsinstinkt. Alla har det inbyggt i sig men alla har inte blivit medvetna om den.

  Tänk efter! Hur kommer det sig att en ensamstående mamma utför ett värdetransportrån, hur kommer det sig att brotten dramatiskt har ökat efter alliansens våldtäkt av Sverige?

  Det är kanske inte så förbannat konstigt att vi har en familjebildning som allmänheten – den okunniga och oupplysta kallar för organiserad brottslighet.
  Det är den här branschen som bryr sig om vad du kan prestera och inte vilka fina betyg du har. Där är du alltid välkommen.

  På arbetsförmedlingen blir du initialt välkomnad men sen skyfflas du till den ena och den andra och ingen vill ta ansvar för något som sägs eller lovats. Men kraven på dig är alltid maximerade även om du har bett om hjälp med att förstå innebörden i en viss fråga.

  I myndigheternas händer är du alltid förloraren! Inom brottslighet har du i alla fall en chans att göra ditt och komma ifrån.

  Vi har något som kallas för det sociala skyddsnätet. Tydligen är det socialen man åsyftar.
  Dessa skräcködlor till kvinnor älskar att trycka ner och kränka sina klienter eftersom de måste ha varit mobbade själva i skolan.
  Skyddsnät? Stormaskigt sådant som inte ens är värt namnet.

  FTW är så sant.

  Fuck the world och sköt dig själv.
  Den som tar, han har.
  Den som gapar efter för mycket, får oftast hela stycket.

  Förlita dig ALDRIG på en myndighet, dom vill dig ALDRIG väl.

  .