Riktigt att Nationell Idag får presstöd

Hur otrevligt det än är med nazistiska tidningar så har vi generella regler för presstöd till dagstidningar i Sverige. Vänsterns olika tidningar, ETC, Fria Tidningar, Arbetaren, Internationalen, Proletären, Flamman, Offensiv etc är helt beroende av detta stöd för att kunna komma ut varje vecka. Stödet utgår från generella regler kring upplaga, antal sidor osv. Alla tidningar som uppfyller dessa krav får stöd och ska vi ha ett statligt presstöd måste det fungera på det viset, hur obehagligt vi än tycker det är att nazister får presstöd. Enda alternativet är att avskaffa presstödet helt (vilket ger anledning till en annan diskussion som jag inte ska beröra här).

Att göra som Martin Ahlquist, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, föreslår är däremot helt oacceptabelt. Om staten ska bestämma att bara tidningar med ”rätt åsikter” ska få pengar innebär det en statlig styrning och censur av emdia som är helt odemokratisk. Det riskerar att skapa en situation där statsmakten kan styra och ställe exakt över vilka tidningar som får ges ut och vilka åsikter som kan vara tillåtna. Det är en värre situation än att en nazistisk tidning får presstöd.

Om Nationell Idag går över gränsen och gör sig skyldig till hets mot folkgrupp och/eller andra lagbrott finns det säkerligen möjligheter att även om de har presstöd sätta dit dem för sådana brott. Men det är inte staten som ska bestämma, vem, vad och vilka som ska få publicera tidningar.

Intressant?
Bloggat: Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ja du har nog rätt, som så ofta. Det finns anda delar av lagstiftningen som ska ta hand om den här typen av vidriga skriverier och det är inte presstödets uppgift. Diskussionen bör nog snarast röra vad vi tillåter i skrift i termer av långvarigt medvetet hetsande mot folkgrupper. Men kanske framförallt vad i hela friden som gått snett i vårt samhälle när den här skiten får så många läsare.

  Sen kan jag respektera att man som person inte klarar av att skriva under en check till dessa människor…

  • Anders_S

   ArchAsa: Ja, grundproblemet är ju faktiskt att det finns läsare av nazistisk smörja. Det är den saken som det borde göras något åt. Och naturligtvis kan man ha repsekt för honom när han inte klarar av att ge stöd till en rasistisk och nazistisk tidning.

 • Givetvis har du rätt, uppfyller tidningen kriterierna för presstöd så ska den ha sådant. Du är spot on i övriga argument också så det enda som återstår är att fråga sig att om man är ”Nationell Idag” vad är man då imorgon?

 • Klara

  Hets mot folkgrupp är olagligt, men det är ok att stödja hets mot folkgrupp med miljontals kronor?

 • Nej. Om tidningen fälls för hets mot folkgrupp borde stödet kunna dras in.

  • Anders_S

   Hampus: Nej, det tycker jag inte. Om tidningar fälls för förtal (vilket hänt) bör då ett generellt presstöd dras in på grund av statligt beslut? Nej, det tycker jag inte. Det ska vara lika med alla brott. Lik bahendling oavsett brott. OM det hade varit möjligt att dra in stödet på grudn av brott så hade alla vänstertidningar förmodligen blviit av med sitt presstöd för länge sen. Nåt brott had eman säkert kunna bevisa och fälla dem för. Generella regler måste just vara generella.

   Klara: Man stöder inte hets mot folkgrupp för att man ger stöd till en nazistisk tidning. Är det ens säkert att man gjort eller komemr att göra sig skyldig till brortet i fråga? Det vet vi inet idag, men ansvaruga på tidningen kan säkert dömas för brottet om så sker. Stödde svenska staten Sovjets brott bara för att man gav stöd till en tidning som stödde Sovjetunionen? Gränsdragningarna blir omöjliga att göra och undantag kommer att drabba vänstern mycket hårdare än högern. Därför ska reglerna vara generella. Alla undantag kommer i första hand att användas mot oss och inte mot extremhögern. Det måste vi alltid tänka på i sådana här sammanhang.

 • @ anders S och Klara och andra

  Vore kul om ni läste Runa Gotermans artiklar i Nationell Idag och kommenterade dess ”nazivibs”.

  Artiklarna skulle förmodligen aldrig publicerats i någon vänstertidning och inte heller i någon vanlig dagstidning.

  • Anders_S

   GK: Jag har läst Evert Taube-artikeln och ser inga egentliga problem med den. Men den skulle nog inte ha publicerats Internationalen. Stilen känns inte rätt. Men troligen skulle NWT kunna publicera den utan problem.

 • Herr Eriksson

  Ja, du har rätt, vilket inte händer så ofta! Det länder dig till heder att du kan se skillnad på sak och person, om du förstår vad jag menar. Personligen ogillar jag ideologier såväl på yttersta vänster- som högerkanten, men att staten skulle gå in och bestämma vilka åsikter som är ”rumsrena” vore ett direkt undergrävande av det fria, demokratiska samhällets grundvalar. Ta i stället tillfället i akt att ”studera” dessa partiers budskap via deras partiorgan – på så sätt kan man själv bilda sig en uppfattning om graden av relevans!

 • LArs

  Jag har nog aldrig hållt med Svensson 🙂

  Men detta är helt rätt. Jag är ‘höger’ och självklart motståndare till riktig rasism och nazism, men har vi generella presstödsregler så har vi.

  Att presstödet bör dras in helt är förvisso en annan fråga.

 • Fredrik

  Jag tycker att Anders har fel, framförallt att stöd till en nazistisk tidning
  inte är stöd till hets mot folkgrupp. Nu menar jag inte i lagens mening, utan utifrån en marxistisk analys av nazism, vilket borde vara den enda intressanta definitionen. Och varför skulle det vara ett problem att staten väljer att dra in presstödet för tidningar på vänsterflanken med demokratiargumentet som förevändning? Det skulle ju polarisera klasskampen och skärpa klyftan mellan vanliga arbetare och staten som påstår sig försvara dom? Är det inte det vi vill???

  • Anders_S

   Fredrik: Läs tidningen . Den är inte värre än SVD:s ledarsida eller NWT. Du låter som en slags svensk helyllevariant av RAF. Hårdare förtryck skärper klasskampen och därför är det bra. Idiotiskt och livsfarligt. Dumheter. Demokratin och yttandefriheten måste alltid värnas. Det är en av lärdomarna av Sovjet-systemets kollaps och av RAF:s totala misslyckande.

   Klasskampen skulle inte skärpas ett jävla dugg om stödet till vänstertidningar togs bort. Hur kan du bara komma på en sån idé? Vår tidningar har ju en ytterst marginell position och de flesta arbetare vet inte att de finns. Det som skulle hända är att vi blev ännu osynligare och mer marginaliserade än vad vi är idag. En klar försämring alltså. Klasskampen skärpas bara för att ännu färre kommer att veta att vi finns? Baaahhh!

 • Man kan vara för generella regler, men ändå rösta mot att NI får presstöd. Hade jag själv suttit och fått rösta om det hade det så klart blivit nej. Jag stödjer aldrig nazister. Däremot skulle jag stödja ett generellt presstöd.

  • Anders_S

   load: Nej, det går inte. Det finns ett generellt presstöd idag. Alla får alltså del av det. Man kan alltså inte rösta mot att NI ska få då de uppfyller de generella kraven. Det är därför Ahlqvist avgår från Presstödsnämnden. Han kunde inte vara mot presstödet till NI på grund av att reglerna är generella. Han vill införa statlig censur och kontroll. Det måste vi vara mot.

   En sak är att vi politiskt är mot det och tycker det är problematiskt, men nazister ska bekämpas politiskt, inte med hjälp av statliga inskränkningar av demokratin och yttrandefriheten. Det är inte olagligt att vara rasist och bör inte heller vara det.

 • Ja, alla får del av det. Men detta betyder inte att jag ska godkänna att nazister får 2 miljoner. Lika lite som att yttrandefriheten ska hindra mig från att hindra nazister att sprida sitt budskap på gatorna. Jag är för yttrandefrihet, men jag motarbetar dom som är ett hot mot mig och min omgivning.

  • Anders_S

   Ja, motarbeta är en sak. Det ska vi göra, men det är inte möjlit att hindra att tidningen idag får presstöd. Det vore i själva verket fel (om vi inte snor pengarna på vägen, det är okej).

   Det hela är kanske dessutom delvis vårt fel som inte bekämpat deras idéer tillräckligt hårt och effektivt.

 • Fredrik

  Jag har råkat hitta den på vagnen en gång. Innehållet är ju inte öppet nazistisk, men tidningen fungerar ändå som en portal för nazismen om man följer annonser med mera. Du kan inte jämföra med NWT överhuvudtaget.

  Sen hade jag fått för mig att det var indraget presstöd till Arbetaren men alltså tillskott till ND som var lite av frågan, men det kan ha varit ett missförstånd.

  Men du måste ju hålla med mig om att ett stort problem för svenska arbetare är och har varit under lång tid att man är så van med att saker funkar som de brukar. Det har varit svårt att få folk att börja inse att de blir robbade stenhårt hela tiden. Det är väl klart att något
  skulle hända om alla små vänsterblaskor fick sitt presstöd indraget? Det skulle ju röra upp en massa känslor om folk insåg att nu är det kanske en allvarlig kris vi står inför. Faktum är ju att vi redan gör det, vilket vi ju båda vet. Me det är ändå som att vi går på i ullstrumporna och hoppas på att det löser sig bara vi lyckas hitta rätt ingång i debatten eller vad det nu kan vara. Men så tror jag inte att det kommer se ut. Helt ärligt.

 • Pingback: 5 frågor till Vavra Suk « Gotiska Klubben()

 • KM

  loaderrorready: Du är ju emot yttradefrihet. Ditt uttalade kan inte förenas med att vara för yttradefrihet (…att hindra nazister att sprida sitt budskap på gatorna…)

  Lär dig att argumentera istället, inte med att ”hindra” ngn. Med våld och kravaller säger all erfarenhet…. 🙁

 • Tidningar kan aldrig fällas till ansvar för brott. Bara människor. Det går således inte att hävda att en tidnings presstöd borde dras in pga tidningens brott. Å andra sidan kan man kanske hävda att om den ansvariga utgivaren begått brott så borde det smitta av sig på tidningen. Då måste man först göra en bedömning av vilka av den ansvariga utgivarens brott som skall medföra en sådan sanktion. RImligen är det väl enbart brott som utgivaren gjort sig skyldig till just som utgivare, dvs brott som följer av utgivaransvaret. Men även en sådan lösning blir konstig. Ett enkelt sätt att komma runt det är att poola utgivaransvaret på några målvakter så att varje gång någon döms för ansvar så byter man och så, vips, är ”tidningen” ren igen.

  Personligen anser jag att vi inte borde ha presstöd alls. Men om vi skall ha det måste det vara åsiktsneutralt.

  • Anders_S

   Mårten: Tack. Jag är positiv till presstöd (dock inte odelat), men det är en annan diskussion. I övrigt är det bra att du reder ut begreppen för oss lite grann.

 • Fredrik

  Sista från mig idag: Jag har aktivt försökt att sätta mig in i frågan om vad som kan göras för att stoppas nazismen, precis som Anders. Jag har kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att tillerkänna nazismen samma rättigheter som vi tillerkänner oss själva. Det är utgångspunkten för min ståndpunkt. De konsekvenser som uppstår i och med den ståndpunkten kan vi inte förutse helt och hållet. Det vi däremot vet är att den andra varianten inte funkar.

 • @ Anders_S

  Ok.

  Allt handlar inte om politik. Kan det vara så att Martin Ahlquist, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, är lite avis på Nationell Idag?

  Finns det några svenskrelaterade artiklar i Fokus det senaste året som är intressanta och läsvärda? Berätta det, ni som vet.

 • Anders, om tidningar regelbundet skulle fällas för förtal borde stödet dras in. Samma sak om de regelbundet skulle fällas för hets mot folkgrupp. Finns ingen orsak för staten att stödja tidningar som regelbundet begår brott. Menar du att vänstertidningar regelbundet skulle fällas? I domstol menar jag då, inte av PON.

  En fällning känns som lite lite. Och om Nationell Idag inte brukar fällas finns självklart inga skäl för att neka presstöd. Tidningen är väl inte väre än Axess Magasin.

 • Gotiska Klubbel, det kryllar av svenskrelaterade artiklar i Fokus!! Artiklar om den svenska regeringen, om Geijeraffären, om Kerstin Thorvall, om utsläpp i Mälaren, etc.

 • @ Hampus

  Men inga så kärleksfulla som mina artiklar om Taube och Jailbird Singers. 🙂

 • Pingback: Det handlar inte om presstödet « Andrea Doria()

 • Hans Norebrink

  Anders har nog rätt, tyvärr. Men borde då inte även sverigedemokraterna i logikens namn få prata på skolorna? Och nazister få genomföra manifestationer utan att man försöker stoppa eller överrösta dem?

  Fast det kanske är skillnad på vad staten och privatpersoner gör?

  Jag känner mig vacklande i dessa frågor. Demokratin bygger på principen om alla människors lika värde. Bör man då inte få försvara sig mot de som inte instämmer i dessa grundläggande mänskliga spelregler? Ska de få använda demokratin för att undergräva demokratin?

  • Anders_S

   Hans N: Ja, det är skillnad på staten och privatpersoner. I alla fall tycker jag det. Därför har jag skrivit ytterligare ett inlägg i debatten. Vi som folk, männiksor osv har ju rätt att i demokratisk anda försvara oss och demokratin mot nazisterna. Men staten har ingen rätt att lägga sig vad folk tycker, skriver och yttrar. Däremot naturligtvis i vad folk gör (vi har ju lagar mot mängder med handlingar).

   http://www.zaramis.nu/blog/2010/04/23/rasism-och-nazism-bekampas-inte-med-byrakrati/

 • Pingback: Rasism och nazism bekämpas inte med byråkrati | Svensson()

 • Jimmy Windeskog

  Grattis Anders! Äntligen en demokratisk ståndpunkt!

 • Pingback: Presstöd=yttrandefrihet? « Niklas Elert()

 • Den här gången måste jag hålla med dig. Censur och åsiktsförtryck är inte en framtid vi bör sträva efter i Sverige.

 • Sparken

  Anders_S, du resonerar rätt sunt i denna fråga för att vara vänstermänniska. De flesta har reagerat med ryggmärgen och förfasar sig och vill stoppa och begränsa presstödet till Nationell Idag. Du inser att det drabbar er själva hårdast, vilket du har rätt i.
  Nu hoppas jag att du inte får ut detta budskap allt för mycket, för det hade varit ytterst underhållande att se folks reaktioner när man inser att talesättet ”den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri” stämmer väl på presstödet.

  Lycka till med ditt fortsatta arbete, jag delar inte din politiska syn, men jag måste få ge dig beröm för att du är logisk och tänkande samt i vissa frågor väldigt klarsynt.

 • Louise

  Jag tycker Anders har rätt. Man kan inte hylla vissa regler med ena handen och dra tillbaka stödet för det när någon man ogillar gynnas av det.

 • Pingback: lindelof.nu » Blog Archive » Avskaffa presstödet()

 • För en gångs skull är du demokratisk, Anders. För eftersom Nationell Idag har uppfyllt kraven för statligt presstöd så ska tidningen naturligtvis ha det.

 • Jag kan hålla med dig i en del i texten. Men dock ska man inte använda sig utav ordet ”nazist” som förekommer flitigt i blogginlägget. Nationaldemokraterna är ett nationalistiskt och demokratiskt parti som förespråkar etnopluralism, d.v.s. alla människors rätt sitt eget land och bestämma över sig själva. De är också folkvalda i några kommuner i Sverige.

  Däremot är nationalsocialismen inte demokratiska då de hellre önskar ha ledar- och ansvarsprincipen som styrelseskick. Där är den stora skillnaden mellan nationaldemokrati och nationalsocialism.

 • Göran

  Av kommentarerna att dömma så vore det bästa om allt presstöd slopades. Det finns ingen anledning till att statskassan subventionerar verbalt krig.

 • Den borgerlig hegemonin ska lämnas helt i fred förstår jag.