Det finns fler skäl till Littorins avgång

Den som säger detta är statsminister Fredrik Reinfeldt och han säger det i en intervju i Aftonbladet där han hänvisar till vad Sven Otto Littorin faktiskt sa på presskonferensen:

Enligt uppgift till Aftonbladet var även finansminister Anders Borg involverad i krishanteringen. Han är inte bara en av Sven Otto Littorins bästa vänner utan även den som står Reinfeldt närmast i regeringen.

Beslutet att kalla hem Sven Otto Littorin från Almedalen togs bara några timmar efter Aftonbladet ställt frågorna tlll Littorin om den påstådda brottsligheten. 23:50 i tisdags natt beställdes regeringsplanet.

Fredrik Reinfeldt ville så snart som möjligt få undan Littorin från offentligheten.

Sedan han anlände till regeringsbyggnaden på Herkulesgatan i förrgår har Littorin inte synts till.

Finns det andra skäl till hans avgång än de som angavs i går?

– Han angav i går att det fanns flera skäl till hans avgång.

Men finns det några andra skäl än de tre namn, sina barns namn, som han nämnde i går till hans avgång?

– Om du ser till hela den presentation han gjorde på pressträffen i går, som också din tidning återgivit brottstycken av, så har han en bredare beskrivning än så. Han anger också att det finns flera skäl till hans avgång och han använder andra typer av formuleringar, sa statsministern.

Det verkar nu allt mer sannolikt att den egentliga orsaken till Littorins avhopp från regeringen är något helt annat än vårdnadstvist och mediahets. Att avhoppet sker på grund av att han vill skydda barnen kan dock ändå stämma. Littorin hade problem redan i början av sin regeringstid då han använde ett betyg från ett icke-existerand universitet som en merit. Ett sånt man kan köpa på Internet. Och nu har alltså ett brott han begick innan han satt i regeringen hunnit ifatt honom.

Han är inte ensam att vara en moderat som begått brott eller fifflat på annat sätt. Flera ministrar fick avgå på ett tidigt stadium och i min serie inlägg om svenska fifflare figurerar moderata politiker titt som tätt. Det verkar som om fiffel och brott av olika slag faktisk är mer vanligt förekommande hos moderaterna än hos andra svenska partier.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Motvallsbloggen, Jinge,
Borgarmedia: DN, SVD, GP, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pragmatikern

  Tiden lär säkert utvisa vad som är orsak och verkan i detta fall.

  Just nu är nog ändå det mest anmärkningsvärda tidningen Aftonbladets hantering av frågan. Man säger A men inte B och så länge vi inte vet B kan man inte undgå misstanken att Aftonbladet här har en strategi att ”suga på denna karamell” så länge det går med det övergripande syftet att öka lösnummerförsäljningen.

  Dagens Aftonblad minskar inte direkt den känsla som jag ger uttryck för ovan då det egentligen inte ger någon mer information om själva sakfrågan.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Det är uppenbart att Aftonbladet tänker försöka tjäna så mycket pengar man kan på detta.

 • Kristoffer

  Har du några konkreta siffror och bevis för ditt påstående om att moderaterna fifflar mer? Annars vill jag påminna om din egna regel att inte anklaga folk utan bevis….

  • Anders_S

   Kristoffer: Följ länkarna. Jag påstår för övrigt inte att moderater fifflar mer utan att det verkar kunna vara så. Det finns flera saker som kan tyda på att moderater förekommer oftare när det gäller fiffel. Rika människor förekommer oftare i fiffel (de har helt enkelt möjligheterna), moderater är oftare rika än andra partiers medlemmar och det innebär att de förkommer oftare. Moderaterna är ett stort parti och det innebär fler moderater och alltså förekommer de oftare också i brottlsiga och/eller tveksamma sammanhang. (Källor: Brå, Forskning & Framsteg med mera).

   Bara i regeringen har vi ju Bildt, Björling, Borelius, Littorin, Odenberg, Stegö Chiloé, Tolgfors, Reinfeldt och Billström (okej, några har avgått, men jag tvivlar på att du hittar så många i någon socialdemokratisk regering). Det rör sig om allt från skattefiffel, svarta anställningar, misstankar om folkmordsbrott, svartbyggen, falska betyg till licensskolk.

  • Anders_S

   Följ kommentarsreglerna: Giltig mejladress, inga uppmaningar till brott etc
   http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • När han började skylla på ”media” och gömma sig bakom barnen verkade det rätt uppenbart att det låg en hund begraven i detta fallet.
  Att nu Aftonbladet försöker tjäna en hacka på detta i sommartorkan är ju helt i sin ordning. Deras uppgift numera är ju bara att dra in så mycket pengar man kan till sina ägare.

 • HeadWar

  ”Som man känner sig själv känner man andra.” brukar det ju heta. Det skulle förklara ganska mycket om de borgerligas politik, de vet att de själva inte drar sig för att utnyttja alla möjligheter att fiffla med systemet, och förutsätter då givetvis att alla andra är likadana.

 • Magnus

  Löjligt med denna smutskastning för att vinna politisk vinning. Och instämmer med tidigare fråga om det finns konkreta bevis att Moderater skulle vara mer fifflande än andra. Jag påminner mig om flera fall där Vänsterpartister och Socaldemokrater gjort bedrägliga och olagliga saker också. Aftonbladet vill sälja lösnummer och det är inget att spinna vidare på.

  • Anders_S

   Magnus: Ingen har hävdat att det finns bevis på att moderater fifflar mer än andra. Men jag har hävdat att det finns saker som pekar på att så skulle kunna vara fallet. Istället för att bemöta något som ingen hävdat så kan väl ni kommentera det jag faktiskt skrivit och påstått.

 • Mållgan

  Jag tror att du lika gärna skulle kunna byta ut rubriken till ”Det finns fler skäl till Reinfeldts avgång”, en statsminister som lyckas plocka ihop en sådan samling brottslingar borde rimligen själv vara misstänkt för att leda organiserad brottslighet.

 • Pingback: Jinge.se » Spekulationer om Littorins brott()

 • Pingback: Omskriven och ensam. | annarkia()

 • Det kan inte stämma att moderaterna är värst när det gäller fiffel. Läs gärna om Cosa Nostran i Oskarshamn på min blogg.

  Moderaterna enligt mig är 2:a efter sossarna och anledningen till att sossarna leder är att de innehavt makten så länge i sverige och då dras flugorna till koskiten, ursäkta , de personer som bara är ute efter makt till det partiet med efterföljande skandaler.

  Moderaterna kommer att komma ikapp sossarna då det verkar som om de kommer att vinna valet och då kommer de personer som bara är ute efter makt att gå dit istället. Det har vi redan sett början på när ledningen inom sossarna idag är ett rent antiintellektuellt gäng och krokodilerna lurar i vassen redo att ta över vid en framtida valförlust.

 • Pragmatikern

  Nils Dacke:
  ”Moderaterna enligt mig är 2:a efter sossarna och anledningen till att sossarna leder är att de innehavt makten så länge i sverige …”

  Makt korrumperar och för en viss kategori av maktmänniskor tror jag parti och ideologisk övertygelse kommer i andra hand. En av de mera uppmärksammade fiffelskandalerna var den som ägde rum i Motala i mitten av 1990-talet och som till sist blev en rättsak. I detta fall var ”fifflaran” socialdemokratiska kommunalpolitiker och ”opolitiska” tjänstemän.

  Nu tror jag inte Motalaskandalen berodde på att de inblandande politikerna var socialdemokrater utan på en kultur som växt fram under ett mycket långt maktinnehav. Det som händer är att makthavarna får allt svårare att skilja mellan den sak de är satta att sköta och sin egen person. Förmodligen hade det även kunnat hända med politiker från andra partier.

  I en demokrati är det nästan alltid så att makthavarna byts ut förr eller senare. Detta är nog ganska hälsosamt i perspektivet att etablerade maktstrukturer behöver skakas om med jämna mellanrum.

 • Pingback: Lundinaffären - Bildt slipper för lätt undan | Svensson()