Idag inleds rättegången om mordet på Nancy Tavsan

Idag inleds rättegången mot den 22-åring, ibland kallad Skuggan, som är misstänkt för mordet på den unga Nancy Tavsan i Hjällbo. Mordet var mycket brutalt och upprörde många göteborgare. I samband med rättegången har det kommit fram att det riktats hot mot den misstänkte. I det sammanhanget vill jag återigen påpeka att i Sverige är man att betrakat som oskyldig till ett brott om inget annat kan bevisas. Dvs än så länge är den misstänkte 22-åringen inget annat än just misstänkt för ett brott. Detta oavsett vilka brott ahn tidigare i sitt liv gjort sig skyldig till. Han är inte skyldig (han kan ha gjort det, men är bara skyldig i lagens mening om det kan bevisas att han gjort det) och rättegången får utvisa om man bedömer det som bevisat att han är skyldig.

Att hota den misstänkte är att försöka ta lagen i egna händer och är precis samma uppförande som de kriminella mc-gängen brukar ägna sig åt. Det är ett övergrepp mot rättsäkerheten och mot våra lagar som inte är acceptabelt.

Samtidigt menar den erfarne kriminalreportern Peter Linné på Göteborgs-Posten att bevisningen mot 22-åringen inte är solklar och han undrar om den räcker för att bevisa att den misstänkte är skyldig till brott:

Någonstans i förundersökningen finns en liten, liten lucka. Är den stor nog för den smale, gänglige 22-åringen att smita ut igenom?

Det saknas erkännande, det saknas vittnen, det saknas fingeravtryck på den Pommacflaska som använts för att slå ihjäl Nancy. Det vimlar av enormt besvärande omständigheter och långa, vackert slingrande indiciekedjor.

Snarlika var faktiskt förhållandena i ett annat uppmärksammat, och nyligen avslutat, mordärende. Mats Alm friades då av Falu tingsrätt från anklagelserna om att ha dödat sin blivande fru Linda Chen.

En rad synnerligen graverande faktorer, som talade emot Alm, räckte inte.

Räcker bevisningen inte ska han precis som Mats Alm i Falun frikännas i brist på bevis och betraktas som oskyldig till att ha mördat Nancy Tavsan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Följ kommentarsreglerna: Giltig mejladress, inga uppmaningar till brott etc
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Gerd P

  Bra artikel av Peter Linné om beviskraven vid en rättegång.
  Vore ju extra bra om vi fick se att domstolarna i den här stan hade utvecklats sen Gbg2001, fast…
  Då åsidosatte både domare, nämndemän och journalister kravet på ”bortom allt rimligt tvivel”. Dom skippade det fullständigt och skickade enhel mängd ungdomar till flera års fängelse utan ens skymten av bevis.
  Göteborgs tingsrätt och hovrätt presterade då för den största rättsskandalen i Sveriges historia.
  Så det vore ett framsteg om tingsrätten här -som nu fått en ny chef efter Engström, nämligen f.d. rikspolischefen Stefan Strömberg- visade respekt för den lag dom är satta att sköta.

  http://www.nyhetskanalen.se/1.718904/2008/11/13/stefan_stromberg_lagman_i_goteborg