F.d. polis som mördade sin fru: Jag blev provocerad

En före detta polis som knivmördade sin fru använde sig av det vanliga polistricket när han försvarade sig. Att anklaga den man råkat ha ihjäl, misshandlat eller bara gripit. Dvs polisen hävdade att ingenting var hans fel, utan han blev provocerad. Det brukar ju funka när man spöat upp en alkis, nitat en politisk vänsteraktivist eller haft ihjäl en missbrukare. Så den före detta polisen tänkte kanske att samma försvar också skulle fungera när han slagit ihjäl sin fru. Men det gjorde det tack och lov inte. Han dömdes till 15 års fängelse (nu kan man diskutera fängelsestraffet som sådant, men det är inte min avsikt att göra det här och nu).

Han är nu inte den enda före detta polisen som kan komm att dömas till fängelse i dagaran. Det är ju också möjligt att Göran Lindberg åker in i buren för sexuella övergrepp, våldtäkter etc. Fast det enda han erkänner är sexköp och för enbart det blir det inget fängelse. Bevisläget när det gäller övriga åtalspunkter är som vanligt är i den här typen av mål ganska svagt. ord står mot ord helt enkelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”- Jag var tvungen att döda min fru.
  – Blev hon galen?
  – Ja, inte blev hon glad precis.”

  För vanliga civila är trafikbrott, knark eller stöld de vanligaste brotten. För poliser är det kvinnomisshandel.

 • Tomas

  Det är väl en ganska vanlig ursäkt också bland ungdomar och/eller demonstranter, att de blivit provocerade av polisen? Det tycker jag mig läsa titt som tätt.

  Jag skulle tro att anledningen till att det är ett vanligt försvar är att det är sant, att den som slog blev provocerad alltså. Om det är rätt eller inte är ju en annan sak (oftast inte, skulle jag säga).

  • Anders_S

   Tomas: Jag känner inte till ett enda fall där en demonstrant dödat en polis eller där en demontsrant dömts för misshandel av en polis. Inte heller känner jag till att någon polis dömts för misshandel av en demonstrant, utan de blir alltid frikända. Demonstranter blir dock alltid fällda för våldsamt motstånd när polisen misshandlat dem (och även ibland annars, när de gjort motstånd utan att polisen misshandlat dem). I allmänhet gäller det samma för alkoholister och andra missbrukare. De bilr alltid fällda, poliser blir det inte. Det är bara poliser som kommer undan med att skylla ifrån sig. Ingen annan. Att folk skyller ifrån sig är dock mänskligt, men det gör inte det faktum att poliser blir frikända när det gör detta ett endaste dugg bättre.

 • Gerd P

  F.d. polischefen Göran Lindberg fick 6 1/2 års fängelse + 300 000 kr att betala i skadestånd till offren.
  Han var ju exceptionellt smutsig, så nu tar hela rättsväsendet avstånd från honom. Äntligen visar dom lite stake fast det gäller en av deras egna.

  Det är intressant det som Hampus skriver att kvinnomisshandel är det vanligaste brottet för poliser. Eterblivna män med en mycket efterbliven kvinnosyn. I ett friskt samhälle skulle såna aldrig få ägna sej åt maktutövning.
  Men i ett friskt samhälle skulle dom fällas varje gång dom begått tjänstefel/brott och missbrukat sin maktställning, och då skulle deras kvinnomisshandel komma långt ner på skalan.

 • Tomas

  Anders: Nej nej det var inget jag syftade åt heller, huruvida man blir dömd eller ej. Jag menade mest att jag tror att just den här ursäkten är något många tar till eftersom det förmodligen är därför som de blev våldsamma. Sen vem som gjorde fel från början eller vem som började provokationen är ju en annan (och egentligen mycket viktigare) sak.

  • Anders_S

   Tomas. Vi är i så fall överens. Människor vill gärna försöka ursäkta sig själva. Det är mänskligt.