Militärer sätts in som strejkbrytare

I Spanien har flygledarna agerat mot privatisering genom en massjukskrivningsaktion som stoppat flyget i större delen av landet. Regeringen har därför beslutat att militären ska ta över flygplatserna så att flygningar kan återupptas.

Man agerar därmed på exakt samma vis som Ronald Reagan gjorde mot de US-amerikanska flygledarna en gång i tiden. Något som ledde till att flygledarnas fackföreningen i USA krossades.

Nu är ju Spanien inte USA och det hela kan ta en helt annan utveckling än i USA. Men just nu så agerar den spanska regeringen för att använda militärer om strejkbrytare. Inte alls bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS. 14:33. Jag vet inte riktig vad som hände med militären, men nu verkar ju regeringen vidta helt andra åtgärder som undantagstillstånd för att försöka tvinga flygledarna att arbeta. DS.

Advertisements
 • Kristian Jansson

  Det låter drastiskt men samtidigt verkar det av rapporteringen inte vara en strejk som är särskilt avtalsmässig.

  Är det OK att stänga ner en samhällsresurs bara för att man är missnöjd? Just sådana resonemang gör att jag ifrågasätter fackföreningar idag, handlar det om att förhandla fram skäliga avtal så OK men inte annars.
  Att strejka och blockera verksamheter för att få fram ändringar i saker som ligger utanför avtalsområdet är väldigt vanskligt och i mina ögon nästan helt uteslutande helt fel!

  • Anders_S

   Kristian: Det finns inget som säger att en strejk är fel bara för att den inte följer arbetsgivarens och statens förtryckaravtal och förtryckarlagar. I de flesta fall är strejker olagliga och riktiga (kolla bara i Kina).

 • Kalle

  Spanien är inte USA? Nej, det är nog sant. Men det verkar som om USA har ganska många fingrar med i spelet då Spanien stiftar nya lagar. Och då kan man fråga sig vem som egentligen har makten i Spanien.
  http://www.boingboing.net/2010/12/03/wikileaks-cables-rev.html

 • Anders_S

  Till alla som skriver att flygledarna tjänar mycket pengar. Konflikten gäller inte det och följaktligen är det off-topic. Därför kan man inte heller hävda att jag anser att deras höga löner är berättigade eller inte. Till dem har jag inte tagit ställning.

  Att en strejk är olaglig eller laglig är fullkomligt ointressant. De flesta strejker och protester som genomförs i världen är olagliga. Men de är riktiga ändå.

  Sen ska ni också följa kommentarsreglerna i övrigt. Ni ska exempelvis ange en korrekt mejladress.
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Svensk i Madrid

  Det är klart att strejkrätten är en viktig rätt i avtalsrörelsen. Dock är flygledarnas fack legendariska och ytterst framgångsrikt på att använda strejk som vapen och folk i gemen stöder överhuvudtaget inte denna grupp längre.

  Några data, man har genom årens lopp fått upp baslönen för en flygkontrolledare till i genomsnitt 200.000 euro för 23 timmars arbetsvecka med yttterst generösa övertidsersättning. Övertid har dock blivit något som alla utnyttjar pga att de har lägsta produktivitetsnivån i Västeuropa och därför ligger totala genomsnittslönen på runt 300.000 euro. De kan dessutom pensionera sig vid 55 med 100% av baslönen.

  Spanska regeringen har i allmänhet varit tvungna att skära kostnader men flygledarfacket har följt sin vanliga strejk strategi och därför har regeringen valt att sätta hårt mot hårt för en gång skull mot strejkmissbrukarna.

  • Anders_S

   Svensk I Madrid: Som sagt var. Vad jag kan se så gäller strejken främst en privatisering och inte lönerna eller pensionen. Det är rätt att bekämpa privatiseringar. Även med olagliga metoder. Att flygledarna tjänar bar förändrar inte på något sätt mitt ställningstagande om att det är rätt att bekämpa privatiseringar.

 • ”Är det OK att stänga ner en samhällsresurs bara för att man är missnöjd?”

  Ja, om man är den som håller samhällsresursen ifråga rullande.

 • Undrande

  Nu vet ju jag inte om flygledarnas strejk är berättigad eller inte, känner inte till detaljerna i deras strejkkrav. Men, det är underligt att vissa ovanstående hänvisar till att de redan har höga löner? So what, läkare och VD:ar har också höga löner. Tycker att det är intressant att i vissa kvalificerade jobb anser man det är ok med skyhöga löner, typ piloter och kirurger (samt direktörer, även ifall knappast alla har lång utbildning och tekniskt kunnande med sig), emedan flygledare som i det här fallet anses bortskämda? De är ju på ett vis luftrummets ingenjörer och de bär ett oerhört stort ansvar i sitt arbete. Inte alls orimligt att de ställer vissa krav på sina arbetsgivare.
  Tycker för min del isåfall att det är mer upprörande att konsulter i finansbranschen tjänar bra mycket mer än 300.000 euro årligen.

 • Klarsynt

  Överbetalda flygledare maskar. Spanska regeringen utlyser udantagstillstånd som tvingar dem mot fängelsestraff tillbaka. Bra Spanien. Vilda strejker etc. har aldrig varit bra i en demokrati. Satsjöbadsanda är betydligt bättre för alla. /*provokation, borttagen*/ #AS

 • Undrande

  Vad gäller läkarfacket så utövar de ett slags lågintensivt och konstant hot om strejk genom att deras fack ser till att det ständigt råder arbetsbrist, bland annat genom att inte tillräckligt många utbildas. På så sätt hålls lönerna uppe och det är låg risk för arbetslöshet. Sedan har de förstås en oerhörd arbetsbörda och ansvar, men kan vara värt att tänka på när vi läser om dessa flygledare.

 • Jo’El

  ”Vilda strejker etc. har aldrig varit bra i en demokrati.” Arbeta under vapen/straffhot är inte heller speciellt förenligt med demokrati hörru. Sådant kallas ”forced labour” ..

  .. och det tycker du är bra … Great, we’ll trarget your young in the future. We need slaves too and your young will have to do.. 😉

 • Olov

  Jag tycker rätten till strejk är bra. Ett viktigt verktyg i en demokrati. Men europeiska flygledare ropar vargen kommer alldeles för ofta den senaste tiden. De får knappast sympatier, men ännu värre, när andra grupper strejkar för verkliga och viktiga anledningar senare kommer de också få minskad sympati.

  En spansk flygledare tjänar per år nånstans mellan 300.000 och 900.000 euro (!) eftersom deras övertid är extremt välbetald. I det nya kontraktet är inte övertid tillåtet på samma sätt och årslönen är ca 200.000 euro.

  Dom bekämpar inte privatisering. Dom vill bara sko sig och bli rikare när resten av landet har det otroligt tungt med ca 20% arbetslöshet.

  Detta är inte solidaritet.

 • Olov

  Se denna länk för mer info:

  http://www.elmundo.es/mundodinero/2010/01/12/economia/1263304552.html

  (kör google translate om du inte kan spanska)

  • Anders_S

   Olof: Det där en ju en propagandaartikel för att smutskasta flygledarna. Den handlar ju inte om flygstrejken och anledningarna till den. En helt oseriös länk och därmed så faller ditt inlägg lite platt får jag säga så. Att de tjänar mycket (som artikeln talar om och som vi redan visste) förändrar ingenting i sak.

 • Anders Åberg

  Klarsynt.
  Vilda strejker är en av dom största enskilda orsakerna till att vi har demokrati överhuvudtaget, utan arbetarkamp för rättvisa och rimliga villkor genom historien hade aldrig överheten behövt dela med sig av makten till någon.
  Tror inte klarsyntheten var särskilt påfallande i den frågan iallafall.

 • Sonny

  Tycker att alla ni som spyr galla över flygledarna i Spanien bör läsa denna länk! Inväntar era ursäkter!
  http://www.pprune.org/atc-issues/416439-atc-situation-spain.html

 • Hans Norebrink

  Rena Franco-fascismen. Vi närmar oss det nya trettiotalet.