Revolten i Jemen fortsätter

I Jemen där demonstrationer  och protester mot makthavarna i landet nu pågått i veckor har nu enheter ur militären, inklusive ledande militärbefälhavare, gått över på de protesterandes sida. Dessa militärer skyddar nu de som demonstrerar från att bli anfallna av milis och beväpnade huliganer som är trogna presidenten Ali Abdullah Saleh. Detta för att inte scener likande de vid demonstrationerna i fredags ska upprepas. Då dödades närmare 60 demonstranter av regimtrogna prickskyttar, mördare och huliganer.

Jemen ett fattigt land utan olja och därför inte så intressant för imperialismen och västvärlden. Men samtidigt är landet granne till Saudiarabien, ett land där västvärlden inte vill ha någon oro. Detta kan betyda att revoltörerna i Jemen riskera ett imperialistiskt ingripande mot revolten. I så fall kanske vi ombud på samma sätt som i Bahrain där saudiarabiska trupper gått in för att hjälpa regimen att slå ner protesterna. De imperialistiska staterna väljer ju den väg som de tror gynnar dem mest.

I Libyen innebar det att man tagit ställning för revolutionen och upproret. Samtidigt ska vi inte hysa några illusioner, väst önskar sig mest av allt en lydregim i Libyen och inte en folklig demokratisk regering. Detta vet oppositionen i Libyen som därför starkt tar avstånd från alla förslag om utländska marktrupper. Det är oppositionen som ska bestämma hur kampen ska bedrivas och vilken hjälp man vill. Västimperialismen kan få hjälpa men får inte bestämma nåt.

I Bahrain har det inneburit att västmakterna gett stöd till regimen för att krossa oppositionen. Saudiarabien har levererat marktrupper för att uppnå det målet. En av orsakerna till att man tagit denna ställning i Bahrain är att den fattiga och förtryckta befolkningen i Bahrain ofta är shiiter och väst är rädd för att en demokratisk regering med shiitisk majoritet skulle närma sig Iran.

När det gäller Jemen är det mer osäkert hur imperialismen kommer att ställa sig. Landet enda tillgång är dess strategiska placering och den goda hamnen i Aden, förr en brittisk flottbas. Aden är en bra bas för operationer mot somaliska pirater och tillsammans med flottstyrkor baserade i Djibouti kontrollerar man lätt inloppet till Röda Havet. Men det faktum att västmakterna har stora flottenheter baserade i Djibouti innebär också att betydelsen av Aden minskar. Något som kanske gör en imperialistiskt inblandning på den diktatoriska regimens sida mindre trolig.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Warlenius, Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements